Ana içeriğe atla

EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü Raporu Yayınlandı

Türkiye’de internet ve sosyal medyanın kısıtlanması tartışmaları devam ederken, İfade Özgürlüğü Derneği yayınladığı  ‘EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü’ başlıklı raporda Türkiye’den erişime engellenen internet siteleri, haber, sosyal medya hesap ve içerikleriyle ilgili istatistik verilerine yer verdi.    Rapor İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Uzman Araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlandı.
Yazar / Editör:
Yaman Akdeniz
Ozan Güven
Yayın Yılı:
2020
Yayım Dili:
Türkçe
Yayınlayan:
İfade Özgürlüğü Derneği
Share
Türkiye’de internet ve sosyal medyanın kısıtlanması tartışmaları devam ederken, İfade Özgürlüğü Derneği yayınladığı  ‘EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü’ başlıklı raporda Türkiye’den erişime engellenen internet siteleri, haber, sosyal medya hesap ve içerikleriyle ilgili istatistik verilerine yer verdi. 
 
Rapor İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Uzman Araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlandı.
 
Raporda, internet ile ilgili erişim engelleme uygulamalarının önceki yıllarda olduğu gibi devam ettiği ve ‘Kendine kendine kaldırılan içeriklerle otosansürün artmakta olduğu’  vurgulanırken geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’den 408 bin 494 internet sitesinin erişime engellendiği belirtildi.
 
EngelliWeb 2019 raporlama çalışması kapsamında tespit edildiği kadarıyla 2019 sonu itibarı ile 130 bin URL adresine, 7 bin Twitter hesabına, 40 bin tweet’e, 10 bin YouTube videosuna ve 6 bin 200 Facebook içeriğine de 5651 sayılı Kanun ve diğer hükümlere istinaden erişim engellendi.
 
Raporda, erişim engelleme uygulamalarının 14. yılına girerken, devletin karmaşık internet sansür mekanizmasının daha önce olmadığı kadar canlı ve aktif şekilde işlemeye ve gelişmeye devam ettiği söylendi. Yine raporda 2020 içinde RTÜK’ün de İnternet ile ilgili yetkisini kullanacağı ve Covid-19 salgını sırasında ‘krizi fırsata çevirme’ anlayışıyla ortaya çıkan ve sosyal medyayı daha da fazla kontrol altına almak için atılan adımlarla 2020 içinde 5651 sayılı Kanun’da daha da kısıtlayıcı bazı değişiklikler yapılacağının öngörüldüğü belirtildi.
 
Raporun tamamını okumak için lütfen tıklayınız.
 
Image
YouTube Kanalı
Image
YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı

STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.

Aralık 2024