Ana içeriğe atla
Image
Kapasite Güçlendirme Desteği
Share

Afet Risk Yönetiminde STÖ'lerin Kapasitesinin Desteklenmesi

Sivil toplum örgütlerinin afetlere karşı önleme, hazırlık ve müdahale yeteneklerini geliştirmeyi hedeflediğimiz Afet Riskinin Azaltılması Projesi'ni Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hayat geçiriyoruz. 1 Ocak 2024'te başlayan proje 30 ay sürecek.

Proje kapsamında sivil toplum örgütlerinin doğal ve insan kaynaklı afetlerle mücadelede uluslararası standartları benimsemesini ve afet risk yönetimini kurumsal politikalarına dahil etmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Yine iklim ve afet paydaşlarının rol ve sorumluluklarının artırılması da projenin katkı sağlamayı amaçladığı konular arasında yer alıyor. STÖ'lerin afet risk yönetimindeki kapasitelerini artırmayı ve etkili afet müdahalesini geliştirmeyi hedeflediğimiz proje uygulama dönemi sonunda, STÖ'lerin olası gelecek afetlere daha etkili, koordineli ve ilkeli bir şekilde müdahale etmelerini bekliyoruz.

Üç ana bileşenden oluşan projemizin başlıkları şöyle:

  1. Afet Platformunun Desteklenmesi Alt Hibe Programı
  2. STÖ'ler için Afet Riskinin Azaltılması Alt Hibe Programı
  3. Ağ Oluşturma ve Kapasite Geliştirme

Afet Platformunun Desteklenmesi Alt Hibe Programı

Bubileşen, afet risk yönetimi alanında kapasite geliştirmeyi amaçlamakta ve dört ana müdahale alanını içeriyor ve bu bileşen kapsamında önceden belirlenen 4 alt hibe projesi desteklenecek.

  1. Afete Hazırlık ve Acil Durum Müdahalesi için Kapasite Geliştirme - İhtiyaç Haritası
  2. Afet Gönüllüleri Topluluklarının Oluşturulması -TOG
  3. Toplum Liderliğinde Yaklaşımlarla Acil Durum Müdahalesi ve Risk Yönetimi – STL
  4. Afet Riski Yönetişiminin ve Kamu Farkındalığının Güçlendirilmesi - TİDER

STÖ'ler için Afet Riskinin Azaltılması Alt Hibe Programı

Bu bileşende ise afet risk yönetimi konusunda kapasite geliştirmeyi amaçlayan hak temelli örgütlere destek yer alıyor. Bu bileşen ayrıca Kahramanmaraş deprem bölgesinde devam eden insani yardım ve güçlendirme faaliyetlerine de katkı sağlayacak. Bu bileşen sivil toplum örgütlerine proje bazlı hibeler sağlamaktadır. Proje bazlı alt hibenin ana faydalanıcıları şunlar olacaktır:

  • Şubat 2023 depremlerine müdahalede aktif olan sivil toplum kuruluşları ve/veya
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları, doğa koruma, mülteci hakları gibi alanlarda çalışan ve afet risk yönetimini iyileştirmeye yönelik girişimlerle vatandaşları ve iş dünyasını desteklemeyi amaçlayan hak temelli STÖ'ler
  • Deprem bölgesindeki sivil toplum örgütlerine öncelik verilmiştir.
  • Sivil toplum örgütler tarafından uygulanabilecek eylem ve faaliyetlerin aşağıda verilmişti:
  • Gönüllülüğü ve gönüllülerin afet yönetimindeki rolünü güçlendirmeye yönelik faaliyetler
  • Afet risk yönetiminde deneyim ve bilgi paylaşımı
  • Savunuculuk ve lobicilik kapasitesinin geliştirilmesi
  • Afet risk yönetiminde kamu kurumları, belediyeler ve üniversiteler ile iş birliğinin geliştirilmesi
  • Afet müdahalesi için önleyici eylemler-
  • Etki ve kırılganlık değerlendirmeleri, izleme ve değerlendirme çalışmalarını geliştirmek ve toplum temelli eğitimi teşvik etmek için teknik kapasitenin desteklenmesi.
  • Afet riski bulunan bölgelerdeki sivil toplum kuruluşlarının ve toplulukların afet riskini yönetmek ve azaltmak için gerekli bilgi, beceri ve kapasite ile donatılması
  • AB ve IPA bölgesindeki ülkelerle bilgi paylaşımı
  • STÖ'lerin AB Sivil Koruma Mekanizmasına aktif katılımı
  • Yerel afet yönetim topluluklarının kurulması
  • Vatandaşlar ve toplumla risk iletişimi
  • Akademi ile iş birliği ve ortak çalışma
  • Veri toplama, geliştirme ve analiz
  • Tehlikeler ve afet riskleri konusunda toplum bilincini artırmaya yönelik faaliyetler

Ağ Oluşturma ve Kapasite Geliştirme

Son bileşen kapsamında alt hibelerin uygulanmasındaki uzun deneyimimizden faydalanarak, deprem bölgesinde bir saha ofisi oluşturulacağız. Saha ofisinde fiziksel erişim kolaylaştırılacak ve aynı zamanda hibe alanlara teknik destek sunacağız. Hak temelli yaklaşım bu bileşen kapsamında genişletilecek. Hibe  faydalanıcılarına yönelik çeşitli proje uygulama eğitimleri sunacağız. Yine hibe projelerinin çok sayıda eğitim gerçekleştirmesi, STÖ'ler için afete hazırlık ve risk azaltma konusunda araç setleri üretmesi ve politika belgeleri ve kılavuzları geliştirmesini de bekliyoruz. Buradaki temel rolümüz ise hibe alan örgütlerle  yakın çalışarak hak temelli yaklaşımlarını güçlendirmek olacak. 

Image
STGM Stüdyo

STGM Stüdyosu

Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar
Tümünü Gör

Temmuz 2024