Ana içeriğe atla
Image
STGM
Share

"Bu sadece bir program değil, aynı zamanda bir dayanışma alanı"

Avrupa Birliği'nin maddi desteği ile hayat geçirdiğimiz Afet Risk Yönetiminde STÖ'lerin Kapasitesinin Desteklenmesi projesi kapsamında alt hibe desteği sağlayacağımız sivil toplum örgütleriyle Ankara'da buluştuk ve programızın açılışını yaptık. 6 Şubat depremleri sonrasında yeniden inşa sürecinde rol alan örgütlerin destekleneceği alt hibe programında 20 sivil toplum örgütü farklı başlıklarda deprem bölgesinde çalışma yürütecek.

Genel Koordinatörümüz Tezcan Eralp Abay, özellikle kriz durumlarında sivil toplumun hayati öneminin bir kez daha görüldüğünü hatırlatırken, Afet Risk Yönetiminde STÖ'lerin Kapasitesinin Desteklenmesi projesinin hibe desteğinden öte bir dayanışma alanı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'ni temsilen toplantıya katılan Akif Türkel, kriz durumlarına ilişkin geliştirilen sivil koruma programının içeriği hakkında bilgi verirken, afet riski altında yaşayan sivil toplum örgütlerini güçlendirme başlığının Avrupa Birliği'nin gündeminde olduğunu ancak 6 Şubat Depremlerinin beklenmedik etkisinden dolayı hareket biçimini değiştirdiklerini anlattı. 

ARY Açılış

Kimler neler yapacak?

Afet Risk Yönetiminde STÖ'lerin Kapasitesinin Desteklenmesi projesi kapsamında alt hibe desteği alan 20 sivil toplum örgütü, deprem bölgesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinden çocuk haklarına, afetlere hazırlık çalışmalarından dezavantajlı grupların güçlendirilmesine kadar geniş bir yelpazede projeler yürütecek. Her bir proje kendi uzmanlık alanında dayanışmayı büyütmeyi ve afet risk yönetimi kapasitesini artırmayı hedefliyor. Projeler şöyle:

  1. Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği, depremde çok önemli roller üstlenen kuryeler üzerine bir çalışma yürütecek. Toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çalışma yürüten dernek kuryelerin ve kadınların ortak ağ kurmalarını sağlayacak ve mobilizasyonunu destekleyecek. 
  2. Köylerdeki çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi için öğretmenler, öğretmen adayları ve ebeveynlerle birlikte çalışma yürüten Köy Okulları Değişim Ağı, projeleri ile afet bölgesinde çalışan öğretmenlere destek sağlamayı ve afetlere hazır öğretmenler yetiştirmeyi planlıyor.
  3. Oyun Hareketi Derneği, oyunun iyileştirici yönünü hatırlayarak, esnek oyun alanlarının iyileştirici deneyimini hem öğretmenlerle hem de sivil toplumla paylaşacak.
  4. Diyarbakır'da faaliyet yürüten Önce Çocuklar Derneği, Diyarbakır ve Adıyaman'da çocuk hakları alanında çalışan örgütlerle ve yine belediyelerle birlikte çalışarak bu kurumların afet risk yönetimi alanındaki kapasitelerini güçlendirecek.
  5. Ankara merkezli Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği- Çocuk Hakları Merkezi, Adıyaman'da çocuklara yönelik çalışma yürüten sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte çalışarak bu yerel toplulukların afet riski yönetimi kapasitesini güçlendirecek. 
  6. Mersin'de faaliyet gösteren Muamma LGBTİ+ Derneği, LGBTİ+ kapsayıcı afet müdahale modeli üzerine çalışacak. LGBTİ+ derneklerinin bulunduğu kentlerdeki yerel yönetimler ve afet ve insani yardım alanında çalışan STÖ'lerle birlikte çalışacak. 
  7. Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği, Adana'da ve Yüreğir ilçesinde afet risk yönetimi konusunda kapasite güçlendirmek isteyen gönüllüler ve STÖ'lerle birlikte çalışacak. Dernek aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden yerelde koruyucu önleyici afet risk yönetimi modeli oluşturmaya çalışacak. 
  8. Sevgi Gönüllüleri Derneği, olası Marmara depremi üzerine farkındalık yaratmak hedefiyle, Marmara depreminin etkileyeceği Bilecik, Sakarya ve Yalova'daki köylerde ve köy okulları ve bu okullardaki öğretmenlerle birlikte çalışacak. 
  9. İstanbul'da faaliyet yürüten Türkiye Down Sendromu Derneği, afet ve acil durumlarda engellilik alanındaki STÖ'lerin kapasitesini artırmak üzere çalışma yürütecek.
  10. 6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman'da kurulan Çember Sivil İnisiyatif Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle Adıyaman'da kadın çalışması yürüten STÖ'ler, kadın sivil toplum çalışanları ve Adıyaman Belediyesi ile birlikte çalışacak ve kentteki kadınların afet kriz yönetimi deneyimlerini güçlendirecek. 
  11. İstanbul'da çalışma yürüten ve 99 depremi sonrası kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği, Hatay'da gönüllü örgütlenmeleri destekleyerek mahalle afet gönüllülerini hayata geçirecek. 
  12. Kahramanmaraş depremleri sonrasında kurulan ve afet sonrası kalkınma, gençlik alanlarında çalışan Deprem Dayanışması Derneği, topluluk temelli çalışmaların güçlenmesi için Hatay'da proje yürütecek.
  13. Adıyaman'da faaliyet gösteren Dayanışma İnsanları Derneği, aynı kentte gençlerle ve özellikle deprem bölgesinde gençlerle çalışan örgütlerle birlikte çalışarak, yerelden dayanışmayı büyütecek. 
  14. Roman Hafıza Çalışmaları Derneği I Romani Godi, Romanlar, Abdallar ve Domlar için Kent Hakkına Erişim projesini Malatya'da yürütecek ve kentin yeniden inşasında bu toplulukların sözünü söylemelerine yardımcı olacak.
  15. Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Hatay'da Gençlerin Güçlenmesi ve Birlikte Dayanıklılık İnşası projesiyle gençler ve Hatay'da çalışan sivil toplum örgütleriyle ve inisiyatiflerle çalışacak.
  16. Samandağ Kadın Dayanışması Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle mahalle meclisleri özelinde çalışacak. Hatay'da çalışacak olan Dernek, Samandağ Belediyesi, muhtarlar, Samandağ mahalle sakinleri ile birlikte olacak.
  17. Kadının İnsan Hakları Derneği, Çanakkale, Erzincan, İstanbul ve İzmir'de afetlere dayanıklı kadın ve LGBTİ+ örgütleri için kapasite güçlendirme çalışması yürütecek.
  18. Tohum Otizm Vakfı, otizmli bireyler için afet hazırlığı konusuna odaklanacak ve otizm alanında çalışan STÖ'ler, Afet Platformu içinde yer alan STÖ'ler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı arama kurtarma personeli, itfaiyeci ve gönüllüleriyle birlikte çalışacak. 
  19. Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, Hatay'da yaşayan Türkiyeli ve mülteci gençlerle bir çalışma yürütecek ve afet risk yönetiminde gençlerin katılımını güçlendirmeye çalışacak. 
  20. Kadın Dayanışma Vakfı, Balıkesir'de toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden "Afet ve Kadın Kurultayı Hazırlık Çalıştayı: afetlerin mağduru değil onarıcısı kadınlar" başlığıyla çalışma yürütecek.

 

İlgili Eğitim