28 STÖ’nün bileşiminden oluşan Yerelleşme Savunuculuk Grubu, Türkiye Mülteci Konseyi ve yerelleşme alanında küresel ölçekteki çalışmaları koordine eden BM Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortaklığında düzenlenen toplantıda ‘Grand Bargain’ antlaşması olarak bilinen Büyük Uzlaşı’da önerilen Ulusal Referans Grubu kuruldu. Türkiye Ulusal Referans Grubu, tüm dünyada 15 ülkede kurulum süreci devam ederken kurulan ilk grup oldu.
Toplantıya Türkiye’de insani yardım alanında rol alan sivil toplum örgütlerini, BM ajanslarını ve donörleri temsilen 47 kurumdan 95 kişi katıldı.
Büyük Uzlaşı’daki yerelleşme taahhütlerinin de ele alındığı toplantıda yerelleşme başlığı katılımcılarla değerlendirilirken, Ulusal Referans Grubu’nun çalışma çerçevesi belirlendi. Ulusal Referans Grubu önümüzdeki günlerde Türkiye Mülteci Konseyi ve Yerelleşme Savunuculuk Grubu’nun çağrısıyla bir araya gelecek.
“Küreselden Ulusala: Ulusal Referans Grubunun Lansmanıyla Türkiye'de Yerelleşmenin İlerlemesi” başlıklı etkinliğin Türkçe raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Raporun İngilizce ve Arapça çevirilerine ulaşmak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.
Yerelleşme Nedir?
İnsani yardım bağlamında yerelleşme ‘afetten etkilenmiş toplulukların ihtiyaçlarının en etkili, verimli ve ilkeli bir şekilde karşılanması için yerelin güçlendirilmesi’ şeklinde tarif ediliyor. Türkiye'deki insani yardım girişimlerinin yerelden yönetilmesi gerektiğini savunan ve sekretaryasını yürüttüğümüz Yerelleşme Savunuculuk Grubu, Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) bu amaçla araştırma, belgeleme yapmak ve savunuculuk faaliyetleri da dahil olmak üzere Türkiye'deki yardım gündeminin yerelleşmesi konusunda ilerleme kaydetmek için aktif olarak çalışıyor.
YSG hakkında detaylı bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.