Ana içeriğe atla
Image
stgm
Share

Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi 4 yıllık yolculuğun ardından tamamlandı

2021 yılında Avrupa Birliği’nin desteğiyle başlattığımız “Sivil Toplum İçin Kapasite Geliştirme Merkezi” Projemize veda ediyoruz. Sivil toplumun dönüşen ihtiyaçlarına yanıt verebilmek, örgütlerin kapasitesini artırmak amacıyla çıktığımız bu yolda güçlendirme eğitimlerinden tanışıklıkları artıran buluşmalara, değişimi ön görmeye ve krizleri yönetme becerilerine kadar pek çok faaliyeti hayata geçirdik. Sivil toplum aktörlerini güçlendiren bir merkez olarak, Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleriyle buluştuk, renklerimizi çoğaltmak, sesimizi yükseltmek ve dayanışmayı güçlendirmek için yaptığımız çalışmaların sonuna geldik. Dört yılda neler yaptık, anlatalım.

Hem dijital hem de yüz yüze öğrenme olanaklarını yaygınlaştırdık 

“Mademki değişim istiyoruz, daha güçlü olmalıyız” mottosuyla yola çıktığımız STOK Dijital Öğrenme Platformu ile proje boyunca 5 bin kullanıcıya ulaştık. Sivil toplum tarihinden savunuculuğa, planlamadan örgütlenme temellerine kadar geniş bir yelpazede eğitim içerikleri sunduk. Kullanıcılar, STOK’un sunduğu zamansız ve mekansız öğrenme fırsatlarından faydalanarak, hem bireysel hem de örgütsel kapasitelerini güçlendirdi.

"STOK dijital öğrenme platformu şehir dışı eğitimlere ulaşamayan kişiler için konulara dair temel oluşturmak adına oldukça verimli. Video içerikleri ve kaynak yönlendirmeleri muazzam bir şekilde hazırlanmış."

"Dijital Öğrenme Platformunu tüm sivil toplum çalışanlara tavsiye ederim. Zaman kısıtlaması olmadan, tekrar tekrar faydalanılabilecek bir platform."

"Anlatılan konuyu güncele bağlayarak, dünya ve Türkiye örnekleri üzerinden anlatıyor.”

Dijitalde kalmadık. STOK eğitimlerini yüz yüze de yaptık. Farklı tematik alanlarda çalışan STÖ temsilcilerini Ankara’da düzenlediğimiz eğitimlerde bir araya getirdik. Alanında uzman eğitmenler tarafından verilen STOK eğitim modülleri yalnızca bilgi aktarmakla kalmadı; deneyim paylaşımı, işbirliği ve hak temelli çalışma pratiklerini pekiştiren bir öğrenme alanı da sundu. Yüz yüze eğitim programını 404 STÖ temsilcisi tamamladı. Dijital ve yüz yüze eğitimlerin birbirini tamamlamasıyla STOK, sivil toplum için güçlü bir öğrenme modeline dönüştü.

"STOK eğitimlerine katılmadan önce online platformda eğitimleri izleyip de yüz yüze dinledikten sonra daha da oturdu."

"Online eğitimler bilgi kazandırma, yüzyüze eğitimler ise ivme kazandırma açısından çok olumlu etki yaptı."

Rehberlik, danışmanlık ve sıkça sorulan sorular: Bilgi Merkezi

STGM Bilgi Merkezi ile sivil toplum ile ilgili mevzuattan, kaynak geliştirmeye, proje yönetiminden iletişim konularına, gönüllülerle işbirliğinden, AB hibe projeleri yönetimine kadar geniş bir yelpazede STÖ’lerin günlük sorunlarına çözüm bulabilmeleri için öneriler sunup, sorularını yanıtlayarak rehberlik ve danışmanlık sağladık. Toplam 160 adet sıkça sorulan sorunun cevabını verdik. 
Bilgi Merkezinden yararlananlar şöyle dedi;

"Avrupa Birliği projelerindeki raporlama biliyorsunuz çok önemli. Bilgi Merkezi’nden aldığımız destekle raporlarımızda hiçbir sorun çıkmadı. Yönlendirmesiyle, verdiği destekle inanılmaz güzel bir raporlama dönemi geçirdik. Bir taraftan da sadece raporlama değil, bizim çalışanımızın da kapasitesi güçlendi."

"Bir fikir almamız gerekirse, bir yönlendirme talep etmemiz gerekirse Bilgi Merkezi ile direkt temasa geçiyoruz. Bilgi Merkezi yönlendirmesi ile konumuzla ilgili olan bazı derneklerle temasa geçmeye başladık. Başımız sıkıştığında hemen aklımıza gelen STGM var.

Proje kapsamında geliştirdiğimiz ROTA Örgütsel Kapasite Öz Değerlendirme Aracı, sivil toplum örgütlerinin yönetişim, katılım, kaynak geliştirme ve iletişim gibi temel alanlarda kendilerini değerlendirmelerine olanak sağladı. Örgütlerin güçlü ve gelişime açık yönlerini görmelerini sağlayarak, hazırlanan “reçeteler” aracılığıyla kurumsal yapılarını güçlendirmek için bir yol haritası sunan ROTA, sivil toplum örgütlerinin öğrenme odaklı bir gelişim sürecine girmelerine destek oldu. 

"Öz değerlendirme için bir aracımız yoktu. Önce Rotayı kullandık, sonra kurumda devamlı aktif kullanmak üzere rotadaki sorular dışında da eklemeler yaparak öz değerlendirme aracımızı oluşturduk. Bu arada Rota harika bir araç, reçeteleriniz gerçekten şifa oluyor. Eklenmesi gereken bazı sorular olduğunu düşünüyoruz."

STÖ’lere özgü çözümler: Örgütsel Koçluk

Örgütsel Koçluk Programı ile sivil toplum örgütlerinin özgün ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış mentorlük desteği sağladık. Program sürecinde, sivil toplum örgütleri kendi belirledikleri alanlardan uzmanlarla bir araya getirerek ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirdik. Yönetişim, kaynak geliştirme ve iletişim stratejileri gibi konulara odaklanan koçluk ile örgütlerin kurumsal kapasitelerini artırarak daha sürdürülebilir yapılar inşa etmelerine yardımcı olduk. 

"Koçluk desteği kurumu geliştirdi, daha da kurumsallaştırdı diyebilirim. İhtiyaç temelli olması verimli oldu."

"Örgütümüze özgün bir koçluk olması çok değerliydi. Yani ‘bunun doğrusu budur, şöyle yaparsanız daha iyi olur’ gibi genel bir yaklaşım yoktu. Bunun yerine, örgütümüzün dinamikleri, değerleri çerçevesinde, neleri iyi yapıyoruz, hangi konularda nasıl iyileştirmeler yapabiliriz gibi sorular çerçevesinde ilerledik."

"iletişim stratejisi bence bizi iletişim deneyimi açısından da biraz eşitledi diye düşünüyorum. Bunun da eksik olduğunun farkındaydık. Çok proje yazıyoruz, çok proje yürütüyoruz ama bunun iletişim ayağının eksik olduğunun farkındaydık. Bu açığı koçluk ile kapadık."

Bir varmış bir yokmuş’un ötesinde konuşmak için alternatif bir alan: Güç Hikayeleri

Güç Hikayeleri Buluşmaları ile sivil toplum aktörlerinin kendi deneyimlerini birinci ağızdan anlatmaları sağlandk. Açık çağrı yaptıktan sonra belirlediğimiz kriterlere uyan sivil toplum aktörlerinden 18 anlatıcı belirdik. Anlatıcılara kendi hikayelerini daha güçlü bir dille aktarmaları için süreç odaklı bir hazırlık imkanı sunduk ve bu kapsamda hikaye anlatıcılığı atölyeleri düzenledik. 18 anlatıcının da sözlü anlatı sanatı teknikleriyle kendi hikayelerini daha güçlü ve etkili anlatmalarına katkı sağlamayı hedeflediğimiz bu atölyelerin sonunda anlatıcılar sahne üzerinde kendi hikayelerini dinleyicileriyle ile buluşturdu. Güç Hikayeleri başlığında 6 farklı ilde 18 hikaye dinledik. Bir anlatıcının yorumu, Güç Hikayeleri'nin etkisini özetliyor:

"Güç Hikayeleri, kendimi ifade konusunda güçlenmiş hissetmemi sağladı. Artık kendi hikayeme daha olumlu bir şekilde bakıyorum ve diğer hikayelerden cesaret alıyorum."

"Etkinlik sonrasında söylediklerimin ilham olduğunu söyleyen dinleyiciler oldu. İran göçmeni bir arkadaşım,  İran’daki kadın hareketine dair hikayesini artık anlatmak istediğini söyledi, bu en önemli hediye oldu benim için."

İhtiyaçlara yönelik çözümler: Biçilmiş Kaftan

Biçilmiş Kaftan Programı kapsamında örgütlere özel olarak tasarlanmış çevrim içi eğitimler düzenlendik. Bu programla STÖ'ler, kendi belirledikleri ihtiyaçlara yönelik, tamamen kendileri için tasarlanmış eğitimlere katılma fırsatı buldu.

“Örgüt olarak STOK’da sadece katılımcı iken, Biçilmiş Kaftan’da paydaş oluyorsun: yöntem belirliyorsun, kendi ihtiyacını belirliyorsun. Sivil Toplumun bir hastanesi yok. Anlık destek alabileceği bir yer yok. Biçilmiş Kaftan hastane gibi. Hemen geliyor ve o yardımı senin istediğin şekilde tasarlıyor ve yapılıyor. Tıpkı bir cerrahi müdahale gibi sadece bir konuya odaklanabiliyorsunuz. Bunu yapan başka bir örgüt yok. Sadece uzman desteği gibi bir şey yok.” 

Yerelleşme Savunuculuk Grubu ile ortak çalışmalarımızı güçlendirdik

Sivil toplum çalışmalarının yerelleşme aracılığıyla iyileşmesini destekleyen bağımsız ve yerel bir girişim olan ve sekreteryasını yaptığımız Yerelleşme Savunuculuk Grubu, Türkiye Yerel STK İnsani Forumu (TİF) ve Ulusal Referans Grubu (URG) ile koordinasyon içinde çalışarak yerelleşme çerçevesinde önemli çalışmalar yürüttü.

Bu yapılar, yerelleşme gündemini güçlendiren raporlar, politika önerileri ve savunuculuk çalışmalarıyla önemli ilerlemeler sağladı.Büyük Uzlaşı 2.o (Grand Bargain 2.0)  çerçevesine dayanan bu yapılar, yerel ve ulusal STÖ’lerin güçlenmesi için raporlar, strateji belgeleri ve politika önerileri hazırladı. 

“STGM’nin YSG özelinde verdiği destek çok kıymetli. Karamsardık, işler yürümüyordu. Amaç ve hedefler konusunda bir ortaklığımız yoktu. Herkesin kafasında farklı bir YSG olduğunu fark ettik. STGM desteği ile yerelleşme tanımı daha somut hale geldi, YSG’nin amaç ve hedeflerini ortaya kondu.”

Dayanışma ve Değişim İçin Buluştuk

Farklı illerde düzenlediğimiz “Değişimin Gücünü Konuşuyoruz” ve “Çay Vakti Buluşmaları” etkinliklerinde, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve kamu aktörleri ile bir araya geldik. Krizlerle mücadele, dayanışma ve değişimi yönetme yollarını hep birlikte ele aldık.

Güçlü Sivil Toplum Buluşmaları’nı, sivil toplum örgütlerinin karşılaştıkları sorunları tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla Türkiye’nin 31 kentinde düzenlendik. 800’den fazla sivil toplum örgütünü bir araya getirdiğimiz bu buluşmalarda katılımcılar, örgütlerinin finansal ve operasyonel sorunlarına dair geri bildirimler verdi .Bu buluşmalarla güçlü bir sivil toplumun inşasında ihtiyaç duyulan diyalog ve işbirliği süreçlerinin altını çizerek önemli bir adım atmış olduk. 

Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi süresince(2022, 2023 ve 2024) 3 festival düzenledik. Sivil Sesler Festivallerinde farklılıklarımızın zenginlik olduğunu ve bu farklılıkların birlikte yaşayabileceğini göstermek için en temel enstrümanlarımızdan biri seslerimiz diyerek Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütlerini bir araya getirdik.

2022 yılında Ankara’da düzenlenen festivalde, “Mademki değişim istiyoruz, o zaman güçlü olmalıyız” sloganıyla Türkiye'nin 58 kentinden 600'ü aşkın sivil toplum temsilcisi bir araya geldi. Sivil toplumun deneyimlerini paylaşması ve yeni işbirlikleri geliştirmesi için önemli bir alan sunuldu.

2023 yılında, Şubat depremlerinin ardından "Dayanışma Güçlendirir" temasıyla İzmir Kültürpark’ta düzenlediğimiz festivalde, 200’ü aşkın sivil toplum örgütü krizle mücadele deneyimlerini paylaşarak dayanışmayı büyütmek için buluştu. Çeşitli atölye ve panellerde, deprem sonrası yapılan çalışmalar değerlendirildi.

2024 yılında Ankara’da düzenlediğimiz festivalde, 52 kentten 217 sivil toplum örgütü ve bini aşkın katılımcı bir araya geldi. Güçlü Sivil Toplum temasıyla gerçekleştirdiğimiz festivalde sivil toplumun sesleri, atölyelerden panellere, stantlardan performanslara kadar çeşitli etkinliklerle yankılandı. 130 stantta örgütler çalışmalarını tanıttı; 30'dan fazla atölyede hayvan hakları, erişilebilirlik,  ve dayanışma gibi konular ele alındı.

“Türkiye genelinden sivil toplum örgütleriyle karşılaşıyorsunuz. STGM’nin eğitimlerinden tanıdıklarınızdan bir araya geldikleriniz var, stant açanlar var. O birliktelik, oradaki o enerji, sinerji gerçekten bambaşka bir şey. Birbirimizden haberdarız ve bu festivaller bizi buluşturdu”

“Festival sivil toplumda çalışan herkes için bir özgürlük alanına dönüştü. Kapsayıcılığı ile sivil toplumun değerlerinin ne kadar birleştirici yönü olduğunu bir kere daha gösterdi.”
“Yüz yüze olması, çeşitliliği koruması ve kapsayıcılık/kesişimsellik değerlerine özen göstermesi bana iyi geliyor.”

KGM’nin ardında kalan izler

Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi boyunca düzenlediğimiz buluşmalar, eğitimler ve etkinlikler, sivil toplum aktörlerinin güçlenmelerine, ağlarını geliştirmelerine ve dayanışmayı örmelerine destek oldu.  Katılımcıların geri bildirimleri, projenin başarı hikayesinin temel taşlarını oluşturdu.

"STGM, sivil toplumun yolculuğunda bir rehber gibiydi. Her sorunumuzda yanımızdaydı ve kapasitemizi güçlendirmek için elinden geleni yaptı."

STGM'nin Kapasite Güçlendirme Çalışmaları Devam Edecek

Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi sona ererken,  sivil toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımızı sürdürecek sivil toplumu güçlendirme yolculuğumuza devam edeceğiz.

Yeni projelerimiz ve çalışmalarımızdan haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.

 

İlgili Eğitim