5 Bin Kişi Olmuşuz!
STGM ofisinde haftalık ekip toplantısına başlamak için büyük toplantı masasında yerlerimizi almaya tam başlamıştık ki, önündeki laptop’tan bir şeyleri kontrol eden ekip arkadaşımızın sesini duydum: “5000 kişi olmuşuz”.
Sesin geldiği yere çevrildi bütün başlar, kısaca baktığım bazı yüzlerde o bir iki saniyelik anlamlandırma çabasını gördüm. Acaba kimlerden bahsediliyordu?
Benim ise gözlerimin önünden bir anda akıp geçti son üç yılımız. 15 Aralık 2021’de hayata geçirdiğimiz STOK Kapasite Güçlendirme Programı içinde hayata geçirdiğimiz STOK Dijital Öğrenme Platformu’nun 5000 kullanıcıya ulaştığının haberini veriyordu arkadaşımız. Cümledeki “biz” vurgusunu yakalamışsınızdır belki… O vurguda aslında, 15 Aralık tarihinden çok önce başlayan hazırlık süreciyle birlikte üç yılı geçen bir emek ve bu emeği meyvelerini paylaştığımız insanlarla kurulan bağlar yatıyor. O zaman şöyle bir bakalım mı birlikte gözümün önünden geçen o yılların hikayesine?
Yeni bir patika ve deneyimlerin yeniden yapılandırılması
Biliyorsunuzdur, STGM kurulduğu 2004 yılından bu yana sivil toplum örgütlerine yönelik farklı kapasite güçlendirme destekleri sunuyor. Bu destekler içinde kapasite güçlendirme eğitimleri kendisine önemli bir yer edinmiş durumda. STGM’nin yıllar içinde diğer sivil toplum örgütleri ile kurduğu ilişkilerin deyim yerindeyse “müfredatı” sürekli olarak beslediği, güncel ve yakıcı ihtiyaçlara göre içeriklerin ve başlıkların hep yeniden şekillendiği eğitimler bunlar.
2020’nin Mart ayında COVID-19 pandemisine yönelik tedbirlerin devreye sokulduğu zamanlarda tüm sivil toplum ile birlikte yeni kavramlar, yeni pratikler kısa sürede bizim de hayatımıza girdi. Artık hep birlikte farklı çevrim içi araçların kullanımını öğreniyor, senkron, asenkron, hibrid eğitim gibi kavramları tartışıyor, yeni yetişkin öğrenme yöntemleri üstüne kafa yoruyorduk. Yüz yüze eğitim hala vazgeçilmezdi bizim için ancak o ana dek pek gitmediğimiz yeni bir patika açılmıştı önümüzde. Şubat 2021’de başlayan Sivil Toplum Kapasite Güçlendirme Merkezi Projesi, diğer bileşenlerinin yanında aynı zamanda STGM için bu gidilmemiş patikanın keşfedilmesi ve kapasite güçlendirme eğitimlerinin bu keşifle yeniden yapılandırılması anlamını taşıyor.
Yola çıkarken başlangıç noktamız her zamanki gibi “sivil toplumda neye ihtiyaç var ve biz bu ihtiyacın giderilmesine nasıl katkı sağlayabiliriz” oldu. Sivil toplum örgütlerinin sadece toplumsal değişim yaratan aktörler olarak güçlenmesi ve sesini duyurması için değil, aynı zamanda birbirleriyle ilişki kurabildiği, birbirinden beslenebildiği bir topluluğun oluşmasına katkıda bulunmak için yollar düşünmeye başladık. İşte STOK Kapasite Güçlendirme Programı bu süreçte ortaya çıktı: Ziyaretçilerin e-mail ile kaydolabilecekleri, şimdilik 5 farklı kurstan oluşan video içerikler, okuma parçaları, podcastler içeren STOK Dijital Öğrenme Platformu. Bu içerikleri bitiren sivil toplum örgütü temsilcilerinin başvuru yapabileceği, her bir kurs için 4 farklı başlıktan oluşan 3 günlük yüz yüze eğitimler. Zengin dijital içeriklerle beslenmiş, yoğun, talepkar ama bir o kadar da güçlendirici bir program.
Tüm sivil alan için, hep birlikte ve dayanışmayla
Peki kulağa geldiği kadar sakin bir yolculuk muydu bu derseniz… Tabi ki hayır!
Neler neler gizli yukarıdaki satırlarda…Yüz yüze eğitimlerin tıkır tıkır yürümesi için özenle planlanması gereken bir takvim…. Gerek dijital içerikler gerekse yüz yüze eğitimler için çalışılması planlanan onlarca uzman…Dijital platformda her bir kurs altında sıralanan eğitimlerin içeriklerinin tek tek hazırlanması… Düşünülecek, hesaba katılacak onlarca püf noktası, yüzlerce ayrıntı… Yüksek düzeyde koordinasyon ve iletişim gerektiren, emek yoğun bir süreç…Durum böyle olunca STGM’nin tüm çalışanları, eğitmenlerimiz, birlikte çalıştığımız sivil toplum örgütleri kolları sıvadı ve STOK Dijital Öğrenme Platformu tam anlamıyla bir ekip çalışmasının, dayanışmanın eseri olarak ortaya çıktı.
Henüz gidilmemiş o yola girmeden dijital alanda deneyimli arkadaşlarımızın önerilerini aldık, yeni araçlar keşfettik, ama en çok da yolda öğrendik. Alt yapının erişilebilir ve pratik tasarımı için uğraştığımız bir günün ertesinde stüdyoda uzmanlarla çekime girdik. Bazı eğitmenlerimiz prompter kullanarak kameraya konuşmanın yüz yüze eğitim vermekten ne kadar farklı, ne kadar zor olduğunu deneyimledi.Videographer arkadaşımız o bitmeyen içeriklerin kurgusunu yetiştirdi; iletişim ekibi özenle duyduk duymadık demeyin dedi, STGM’deki ekip arkadaşlarımız kendi uzmanlık alanlarında içeriklere destek verdi, yine ekip arkadaşlarımız ve gönüllülerimiz içerikleri dikkatle kontrol ederek gözümüzden kaçan bazı hataları düzeltmemizi sağladı. Çok çalıştık, özendik. Uykusuz gecelerin sonunda bazen gerildik. Sonra ise birbirimize sarıldık. Alışkın olduğumuz sınırları zorlayarak, yeni yöntemler deneyerek hep birlikte heyecan verici bir yola çıktık.
Aslında bu sürecin bana sorarsanız en heyecan verici yanı, dijital içeriklerle ilgili olarak aldığımız geri dönüşler. Yoğun ve kapsamlı içerikleri inatla oturup bitirenlerin, takdiri de eleştiriyi de esirgemeyenlerin anlattıkları. Takıldıkları noktaları, sorularını ciddiyetle not edenler, eğitimlerde bu sefer yüz yüze geldikleri uzmana mutlaka o konuyu sorması gerekenler. Her bir geri dönüşle aklımızda yeni yeni fikirleri canlandıranlar. Herkes ile yüz yüze gelemiyoruz elbette. Yüz yüze eğitimlerin zorunlu olarak sınırlı sayıda bir katılımcısı oluyor. Fakat STOK Dijital Platformu tüm sivil alan için, hep birlikte ve dayanışmayla oluşturuldu. Buradaki ortak amaç yazının başında sözünü ettiğim “biz” duygusunu besleyen en önemli unsur diye düşünüyorum.
STOK Dijital Platformu içinde şimdilik beş ayrı kurs var. Bizler bazen çabuk “eskiyebilen” dijital içerikleri güncel tutmak, yeni ihtiyaçlara göre yeni içerikler üretmek için çalışmaya devam edeceğiz. STOK yıllar içinde tüm sivil toplum aktörlerinin katkısıyla oluşan kolektif bir deneyimin ürünü. “Hepimiz” için geliştirildi; “hepimiz” için var olmaya ve büyümeye devam edecek.
STGM Stüdyosu
Video içerikleri üretmek isteyen STÖ’ler için iyi bir haberimiz var. Ofisimizdeki stüdyomuzda video çekimlerinizi gerçekleştirebilir ve kurgu desteği alabilirsiniz.