İncEle Alt Hibe Programı, medyada nefret söylemi, çevrim içi nefret söylemi, ayrımcı söylemi ve sahte haberlerle mücadelede izleme ve iyi gazetecilik uygulamalarının yaygınlaşmasına, gelişmesine ve iyileşmesine destek olmayı amaçlıyor. Hibe programı kapsamında nefret söylemi ve dezenformasyonun olası negatif etkilerine karşı mücadele eden, amaç ve hedefleri toplumsal barışın inşasını katkı sağlayacak projeler desteklenecek.
En az 6, en fazla 9 ay sürecek incEle alt hibe programı kapsamında:
Türkiye’de 10 farklı sivil toplum kuruluşuna toplam 50.000 Avro hibe desteği sağlanacak. Proje başına verilecek maksimum hibe desteği 5.000 Avro olacak.
İncEle Alt Hibe Programının ana hedefleri üç temaya odaklanıyor:
Nefret söylemi, sahte haber ve/veya araştırmacı ve iyi gazetecilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile yerel gazeteciler ve bağımsız içerik üreticileri arasında iş birliğini teşvik ederek yerel düzeyde geliştirilecek ortak projeler aracılığıyla ifade ve düşünce özgürlüğü kesişimini dikkate alarak doğru bilgiye erişim, doğrulama ve haber alma hakkına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Tema 1 İncele İzle: Ayrımcılık ve nefret söylemi ile mücadelenin önemi, savunmasız gruplara veya azınlıklara yönelik nefret söyleminin ve ayrımcılığın yarattığı tehlikeler hakkında genel kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve ayrımcılığa, ırkçılığa karşı anlatılar geliştiren izleme ve araştırma stratejileri geliştirmek.
Tema 2 İncele Önle: Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla dezenformasyon ve sahte haberlerin önlenmesi için iyi gazetecilik uygulamalarına yönelik projelerin desteklenmesi.
Tema 3 İncele Katıl: Medya alanında özellikle çevrim içi nefret söylemi ve ayrımcılık bağlamında STK’lar ve gazeteciler, bağımsız içerik üreticileri destekleyerek iş birliği olanaklarını arttırmak. İfade ve basın özgürlüğünün korunması için sivil toplum kuruluşları ile bağımsız gazeteciler ve alternatif medya ve yeni medya kuruluşlarının iş birliğini teşvik etmek.
İncEle alt hibe programına kimler başvurabilir?
- Tüzel kişiliğe sahip Türkiye’de kurulmuş kâr amacı gütmeyen kuruluşlar (Dernek, Vakıf, Kar Amacı Gütmeyen Kooperatifler, Meslek Odaları, Sosyal Girişimler, Platformlar)
- Hibe başvurusu yapan kurum, aynı şartları sağlayan başka bir kurum ile ortak başvuru yapabilir.
Önemli Not: 13 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Sahne Topluluk Portalı üzerinden başvurular gerçekleştirilebilecektir. Bu nedenle hibe başvuru rehberi ve diğer detaylar için sosyal medya hesaplarını ve Sahne web sitesi duyurular bölümünü takip etmeniz önerilir.
Son Başvuru Tarihi ve Saati: 13 Ağustos 2023, Saat: 18.00
İncEle alt hibe programına ilişkin sorularınızı en geç 27 Temmuz 2023 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine iletebilirsiniz. Hibe programı ile ilgili tüm soruların yanıtları, www.sahneprojesi.org web sitesinde paylaşılacak ve e-posta yolu ile soruyu ileten kurumlara iletilecektir.