COVID-19 pandemisinin ilk günlerinde bir grup sosyal bilimci tarafından kurulan Habitus Sosyal Etki Derneği, COVID-19’un Türkiye’de nasıl kavrandığı ve nasıl yaşandığını anlamak için yürüttüğü araştırmanın üçüncü raporunu kamuoyu ile paylaştı.
Araştırmanın son bölümünde salgın yasaklarının sona ermesiyle birlikte normalleşmenin nasıl algılandığı ve yaşandığı üzerine odaklanılırken, tehdit algısının, beklentilerin, korkuların süreç içinde nereden nereye evrildiği de ele alındı.
Habitus Sosyal Etki Derneği'nin yayınladığı ilk raporda salgının kişilerde yarattığı kontrol hissini yönetme ve gündelik rutinlerin kişilerde yarattığı değişiklikler ele alınmış, ikinci raporda ise gönüllü karantina sürecinin uzaması ve evde geçirilen vaktin artmasıyla birlikte kişilerin hayatlarında nelerin değişip dönüştüğü üzerine odaklanılmıştı.
Araştırmanın son raporunda, sayılardaki iyileşme ve tahayyül edilen kötü senaryoların gerçekleşmemiş olmasının normalleşme sürecine geçişi kolaylaştırdığı aktarılırken, her şeyimizi elimizden alma potansiyeline sahip bir tehdit anlayışından, kontrol altına alınabilir/kontrol altında tutulabilir bir tehdit anlayışına geçildiği not edildi.
Araştırmada, genel eğilimin normalleşme yönünde olsa da kırılgan bir zemin üzerinde durulduğunu söylenirken, sayılardaki en ufak bir negatif hareketliliğin ise mevcut düşüncelerimizden hızla uzaklaştırmaya yetecek güçte olduğunu vurgulanıyor.
Image
Image
STGM YouTube Kanalı
STGM YouTube Kanalı'nda çeşitli eğitimler, sunumlar ve sivil alana dair güncel tartışmalar yer alıyor. Kanalımızı şimdi inceleyin, abone olun.
Ocak 2025
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2