Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Çankaya Belediyesi'nin kadına yönelik şiddetle mücadelede politika önerisi

Çankaya Belediyesi'nin hazırladığı "Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Politikaları İçin Bir Model Önerisi: Çankaya Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi" çalışması yerel yönetimlere örnek olma niteliğinde.

İçerik Alınlık Resmi

Çankaya Belediyesi'nin hazırladığı "Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Politikaları İçin Bir Model Önerisi: Çankaya Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi" çalışması yerel yönetimlere örnek olma niteliğinde.

Merhaba,

Ekteki el kitabı, Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak 8 Mart 2008’den bu yana hizmet vermekte olan Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi çalışmalarından yola çıkarak hazırlanmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kendi yollarını arayanlar için yerel bir deneyimin minik ışığını paylaştığımız mütevazı çaba niteliğindedir.

Hak temelli bir yaklaşım oluşturmayı amaçlayan çalışma, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve kadına yönelik şiddetin yapısal nedenlerine karşı verilen mücadelenin somut bir parçası olan; toplumsal cinsiyet bakış açısına sahip ve ataerkil tahakküm ilişkilerine karşı durabilen; sürdürülebilir ve aktif siyasetin etkilerinden bağımsızlaşabilen; özerk ve bütünsel bir sığınak ve danışma merkezi hizmetinin günümüz Türkiye’sinin özgün koşulları içinde nasıl gerçekleşebileceği sorusuna cevap arama çabasındadır. Bu bağlamda, umarız, kadın haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine katkı sunar.

Kadın hareketinin benimsediği eşit, katılımcı ve dayanışmacı çalışma yaklaşımına sahip çıkarak açık kaynak olarak geliştirilmiştir. Her yerel yönetim, kaynağı kendi yerel ihtiyaçlarına göre geliştirebilir. Kaynağın her yıl alanda yapılan incelemeler sonucu iyi uygulamaları ve yeni deneyimleri kapsayacak şekilde güncellenmesi hedeflenmektedir.

Açık kaynak olması herkesçe kullanılabilen, değişebilen, dönüşebilen, yeni deneyimlerin bilgisini içerebilme kabiliyetine sahip bir metin olması anlamına gelmektedir. Amacımız çalışmanın kullanılması ve sahiplenilmesi, sahiplenildiği oranda anonimleşmesi, anonimleştiği oranda deneyimi bilgiye çevirecek bir kaynak olarak devinmesidir.

Ocak 2011’de kitaplaştırmayı planladığımız çalışmaya ilişkin öneri, eleştiri ve tartışmaların metni zenginleştireceğini düşünüyoruz. Sığınaklar kurultayı gibi yapılandırılmış toplantılarda bir araya gelip bu tartışmanın imkânlarını paylaşmayı umuyoruz. Bu imkânın oluşmadığı koşullarda öneri ve eleştirilerinizi yazılı olarak Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne ait [email protected] adresine bekliyoruz.

 Çankaya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Üst Sorumlusu

Didem Gediz Gelegen

Share
İlgili Eğitim