Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Zorunlu Askerlikte Hak İhlalleri Raporunun İkincisi Açıklandı

Asker Hakları İnisiyatifi, ikincisini hazırladığı Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri raporunda hak ihlallerine karşı daha fazla ses çıkarılmaya başlanmasına dikkat çekiyor.

İçerik Alınlık Resmi

Asker Hakları İnisiyatifi, ikincisini hazırladığı Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri raporunda hak ihlallerine karşı daha fazla ses çıkarılmaya başlanmasına dikkat çekiyor.

zorunlu askerlikte hak ihlalleri
Asker Hakları İnisiyatifi’nin “Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri” üzerine hazırladığı ikinci rapor, bugün Taxim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Raporda Asker Hakları İnisiyatifi’ne 653 ayrı zorunlu asker tarafından yapılan başvurular değerlendirildi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün de katıldığı basın toplantısında, “Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri” raporunun ikincisini Asker Hakları İnisiyatifi’nden Kerem Çiftçioğlu tanıttı.

Çiftçioğlu, ana başlıklar olarak şu konulara dikkat çekti:

* Asker Hakları’na gelen şikayetlerin aylara göre dağılımı

* İntihar şikayetlerinin aylara göre dağılımı

* İller bazında şikayetlerinin değerlendirilmesi

* Kötü muamele şikayetleri ve şikayetlerin dağılımı

* Askerlik sırasında sağlık hakkına erişim

* Yeterli sağlık hizmeti alamama başvurularının dağılımı

* Asker alım rejimi ile ilgili sorunlar

* İntihar ve şüpheli ölümler

* Kalıcı veya geçici fiziksel ve psikolojik sorunlar

“Kamuoyu hak ihlallerine daha tepkili”

2010-2011 yıllarını kapsayan ilk “Zorunlu Askerlik Sırasında Yaşanan Hak İhlalleri” raporuyla 2012-2013 yıllarını kapsayan ikinci rapor arasında bazı farklara değinen Çiftçioğlu, zorunlu olarak askere alınan insanların maruz bırakıldığı hak ihlallerini özetledi.

Sadece rütbeliler tarafından değil, “devrecilik” sistemi nedeniyle askerlerin de birbirleri üzerinde baskı kurduğunu ifade eden Çiftçioğlu, askerlik sistemin baştan aşağı düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yaşanan hak ihlalleri karşısında kamuoyunun geçmişe oranla daha fazla ses çıkarmaya başladığına da dikkat çeken Çiftçioğlu, özellikle sağlık konusunda yaşanan hak ihlallerinin arttığını vurguladı.

“Uğur Kantar’ın öldürülmesi bardağı taşırdı”

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP milletvekili Ayhan Sefer Üstün de Kuzey Kıbrıs’ta zorunlu askerlik yaparken “disko” adı verilen disiplin koğuşunda gördüğü ağır işkence nedeniyle hayatını kaybeden Uğur Kantar’ı hatırlattı.

Geçmişte askerde kötü muameleyle ilgili hep “askerde olur böyle şeyler” tarzı yaklaşım sergilendiğini ama Kantar cinayetinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Üstün, tüm Türkiye’de “disko”ların kapatıldığını belirtti.

Üstün, zorunlu askerlik uygulamasıyla ilgili olarak da Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların zor olduğunu belirterek zorunlu askerliğin birden bire kaldırılamayacağın, zamanla profesyonel orduya geçmenin daha doğru olacağını ifade etti. 

* Raporun tamamı için tıklayınız 

Ekin Karaca, bianet

İlgili Dosyalar:

  1. zorunlu askerlikte hak ihlalleri [JPG] [34.71K]
Share
İlgili Eğitim