Ana içeriğe atla
Image
Yerel ve Ulusal STK'lar için Genel Yönetim Giderleri Atölyesi
Share

Yerel ve Ulusal STK'lar için Genel Yönetim Giderleri Atölyesi Düzenlendi

Yerelleşme Savunuculuk Grubu’nun sekreteryasına destek olduğu ve ilk kez Türkiye’de kurulan Ulusal Referans Grubu’nun düzenlediği “Yerel ve Ulusal STK’lar için Genel Yönetim Giderleri Atölyesi 26 Haziran 2024 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleşti.

Türkiye'deki Ulusal Referans Grubu (URG) adına Yerelleşme Savunuculuk Grubu (YSG) ve Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) tarafından düzenlenen yerel ve ulusal aktörler için genel yönetim giderleri konulu atölyede küresel araştırma sonuçları ve IASC Rehberi paylaşıldı. Türkiye'deki mevcut politika ve uygulamalar gözden geçirildi ve genel yönetim giderleri ile risk paylaşımı konusunda ortak bir yol haritası geliştirildi. Atölye insani yardım sektörünün sürdürülebilirliği için hayati olan bir konuyu genel yönetim giderlerini tartışma imkanı yarattı. 

Çok paydaşlı bu atölyeye yerel ve ulusal örgütler, BM ajansları, donörler ve kamu kurumları katıldı. Toplantıyı yerelleşme taahhütlerini küresel düzeyde takip eden Büyük Uzlaşı sekretaryası da takip etti.

Genel yönetim giderleri uygulamalarının ivmesini devam ettirmenin önemi üzerinde duran birçok uluslararası kuruluş ve bağışçının insani yardım sektöründeki değişen standartlarla uyumlu olacak şekilde kendi pratiklerini gözden geçirdikleri bir dönemde bu konunun Türkiye özelinde ele alınmasının ayrıca önem taşıdığının da altı çizildi. İnsani yardım sektöründe yerel aktörlerin gücünü ortaya koyacak olumlu değişimi teşvik etmeye kararlı olan Türkiye'deki URG bu atölyeyle hedeflerine doğru önemli bir adım attı. 

Atölyenin belirli amaçları şunlardı;

  • Uluslararası aktörler tarafından IASC Rehberi'nde desteklenen genel yönetim giderleri konusundaki güncel politika tartışmalarının bir genel değerlendirmesini sunarak, tüm paydaşların aynı düzeyde bilgi sahibi olmasını sağlamak,
  • Türkiye'deki genel yönetim giderleri konusundaki ilerlemeleri, politikaları ve uygulamaları gözden geçirmek,
  • Yerel/ulusal ve uluslararası aktörler arasında eşit ortaklıkların finansman mekanizmaları ile ilişkisine değinmek, genel yönetim giderlerine dair ortak yol haritası geliştirmek ve bu süreci Türkiye'deki URG tarafından ileriye taşımak.

Development Initiatives, Oxfam ve NEAR Network'un sunuş yaptığı atölye UNICEF ve "AB tarafından desteklenen Sivil Toplum için Kapasite Güçlendirme Merkezi projesi" kapsamında STGM tarafından desteklenmektedir. 

Kimler bir aradaydı?
Atölye, Türkiye'den yerel, ulusal ve uluslararası pek çok kilit paydaşı bir araya getirdi.

  • URG'nin 9 üyesi: ECHO, PRM, GIZ, UNHCR, UNICEF, UNDP, Concern Türkiye, YSG ve TMK
  • Türkiye'deki fon sağlayıcılar, BM birimleri ve INGO'lar (ki bunların birçoğu Büyük Uzlaşı-Grand Bargain- imzacılarıdır)
  • Yerel ve ulusal STÖ ağlarının üyeleri: YSG, TMK, TİF (Türkiye Yerel STK İnsani Forumu), Afet Platformu ve diğer ilgili yerel ve ulusal ağlar,
  • Kızılay ile Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu,
  • 6 Şubat Depremleri sonrası destek veren bağışçı kuruluşlar,
  • Kamu kurumu temsilcileri

Büyük Uzlaşı ve Ulusal Referans Grubu Hakkında 

İnsani yardım alanında çalışan örgütlerle bu alanda fon sağlayan taraflar (donörler) arasında insani yardım çalışmalarının etkisinin ve verimliliğinin artırılması amacıyla 2016 yılında İstanbul'da Dünya İnsani Yardım Zirvesi düzenlenmiş ve Büyük Uzlaşı anlaşması imzalanmıştı. Yerelleşme taahhütleri, Büyük Uzlaşı çerçevesinde ve imzacıların destekleri ile 2016 yılından beri takip ediliyor. Bu takibi kolaylaştırmak adına, 2022 yılında insani yardım çalışmalarının yapıldığı ülkelerde ilgili paydaşları bir araya getirmesi için Ulusal Referans Grupları kurulması öngörülmüş ve dünyadaki ilk Ulusal Referans Grubu Türkiye'de 2023 yılı Ocak ayında kurularak çalışmalarına başlamıştı.

İlgili Eğitim