Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yeraltının dev kanatları

WWF “Yer Altının Dev Kanatları: Mısır Meyve Yarasaları” proje toplantısı Özdere’de yapıldı.

İçerik Alınlık Resmi

WWF “Yer Altının Dev Kanatları: Mısır Meyve Yarasaları” proje toplantısı Özdere’de yapıldı.

Boğaziçi Uluslararası Mağara Araştırma Derneği (BÜMAD) ve Ege Mağara Araştırma ve Koruma Derneği (EGEMAK) ortaklığında  ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şubesi, BÜMAK,EMAK ve AKÜMAK iştirakiyle gerçekleştirilen WWF-Türkiye’nin başlattığı Türkiye’nin Canı Hibe Programı tarafından desteklenen, Mısır Meyve Yarasaları’nın yaşadığı mağaraların korunmasını amaçlayan “Yer Altının Dev Kanatları:Mısır Meyve Yarasaları” proje çalıştayı 29-30 Haziran 1 Temmuz tarihlerinde Özdere’de gerçekleştirildi.

Mağaracılık gruplarına proje ile ilgili bilgilerin ve eğitimlerin verildiği çalıştaya 14 mağaracılık kuruluşundan üyeler ve WWF Türkiye’den de bir temsilci katıldı.

Yer Altının Dev Kanatları Projesi, Türkiye’nin Canı Hibe Programı için belirlenen 101 odak tür içinde yer alan Mısır Meyve Yarasaları’nı ve yarasaların yaşadığı mağaralarını korumayı hedeflemektedir.

Ülkemizde yaşayan meyve yarasası sayısının 5.000 ile 10.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de bulunan meyve yarasalarının tamamına yakınının sadece 4-5 mağarada kalabalık topluluklar halinde yaşadığı düşünülmektedir. Definecilik, taş ocakları ve plansız turizm gibi etmenlerden ötürü tehdit altında olan bu az sayıdaki yer altı habitatının koruma gereksinimlerinin belirlenmesi Mısır Meyve Yarasası’nın türünün devamı için bir ihtiyaçtır. Bu kapsamda yerel halkın da desteğiyle sürdürülebilir koruma çalışmalarının yürütülmesi meyve yarasaları açısından yaşamsal öneme sahiptir.

Projenin amaçları arasında:

  • Türkiye’de Mısır Meyve Yarasaları’nın yaşadığı az sayıdaki yer altı habitatlarının belirlenmesi,
  • Bu habitatlara yönelik tehditlerin tespit edilmesi,
  • Mısır Meyve Yarasaları’nın toplu olarak yaşadıkları mağaraların bakanlık nezdinde koruma altına alınması,
  • Mağaracılık gruplarına konuyla ilgili eğitim verilmesi,
  • Yerel halkın yer altı habitatları ve yarasalar hakkında bilgilendirilmesi ve sürdürülebilir koruma için desteklerinin alınması

yer alıyor.

Prof. Dr. Ahmet Karataş’ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştay sonunda oluşturulan çalışma grupları proje çıktılarıyla ilgili çalışmalar yapmıştır.

Etkinlikle ilgili bilgi ve fotoğraflara www.egemak.org.tr ve  www.facebook.com/magaracilik adresinden ulaşılabilir.

Share
İlgili Eğitim