Heinrich Böll Stiftung Derneği, "Yeni Küresel Feminizmin Yükselişi ve İmkanları"isimli bir konferans gerçekleştiriyor.
Duyuru şöyle:
2017 yılı feminist hareketin güncel tarihinde önemli bir kırılma momenti oluşturdu. Belki de yıllar sonra yeni bir dalganın başlangıcı sayılacak olan tarihsel bir ana tanık oluyoruz. ABD’de Trump’ın başkan olarak göreve başlamasını takiben, Amerikan tarihinin gördüğü en büyük protesto gösterisi olarak nitelendirilen Kadın Yürüyüşü yılın ilk günlerine damgasını vurdu. Tüm dünya kadınlarına ilham veren bu büyük gösteri dalgasından sonra yaşanan hareketlilik, hemen ardından gelen 8 Mart sürecinde doruk noktasına ulaştı. Bu kez, 8 Mart Uluslararası Kadın Grevi örgütlendi. Grevin teması beboldforchange (değişim için cesur ol) olarak belirlendi ve 80 ülkede 2000 kentte örgütlendi. İlk kez uluslararası bir grev olarak planlanan bu eylemde, küresel kadın hareketinin birliği ve dayanışma teması öne çıktı. Türkiye’de de 2017 8 Mart’ı çok ağır şartlar altında ancak çok başarılı biçimde kutlandı. Tüm muhalif gösterilerin yasaklandığı ve en küçük hayır propagandasının bile baskılarla engellendiği OHAL koşullarında, 50 bine yakın kadın İstanbul gece yürüyüşünde dev bir HAYIR mesajı verdi. Bu gösteri, sadece kadınlara değil, referandum sürecinde tüm muhalif kesimlere büyük bir moral verdi ve Türkiye’de kadınların barış ve demokrasi mücadelesinde ne kadar merkezi bir konumda olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.
2017’in başında patlak veren global hareketlenmenin sadece kadınlara değil, tüm muhalif güçlere umut ve ilham verici olduğu çok açık. “Duvar değil, köprü inşa et” sloganı Amerikan Kadın Yürüyüşü ile birlikte dünya çapında yaygınlaşan sloganlardan birisiydi. Ancak bu hareketlerin uzun dönemli bir yeni dalganın başlangıcı olup olamayacağı, elbette verdiği ilhamın ve ivmenin nasıl ve ne kadar sürdürüleceğine bağlı. Biz de bu toplantıyı düzenleyerek küresel çapta demokrasi ve barış mücadelesindeki bu feminist ivmeyi sürdürmek istiyoruz. Ancak bu ivmeyi sürdürmek sadece en ağır koşullarda bile militan bir savunuculukta ısrar etmeyi değil, aynı zamanda eleştirel bir perspektifle hareketin önündeki sorunların ve engellerin değerlendirilmesini de gerektiriyor. Duvarları yıkarak köprüler inşa etmek o kadar da kolay bir iş değil. Bu nedenle uluslararası katılımlı bu toplantıda bu yeni feminizmin farklı aktörlerini bir araya getirerek, engel ve sorunları tartışarak direniş ve dayanışmayı güçlendirmek istiyoruz.
Bu amaçla konferansımızın tartışma temaları aşağıdaki gibi belirledik: ilkin keşisimsel feminizmin ya da kapsayıcı bir feminizmin önündeki imkan ve sorunları tartışacağız. Hareket küresel bir oluşum olarak farklı coğrafyalardan farklı ırksal, sınıfsal, etnik, cinsel yönelim ve dinsel inanca sahip kesimlerden kadınları, LGBTİ bireyleri ve diğer ezilen kesimleri daha geniş bir sosyal adalet ve demokrasi tahayyülü çerçevesinde bir araya getirmeyi ve kapsayıcı olmayı önemsiyor. Ama bu cesur tahayyülün önündeki engel ve sorunlar hala tartışılmayı bekliyor. İkinci olarak kadın hareketleri ve feminizm içi ayrımların öne çıkışını tartışacağız. Son dönemde farklı kadın hareketleri ve feminizmler arasında belirginleştiği gözlemlenen farklılaşmanın çeşitli coğrafyalarda nasıl bir biçime büründüğüne bakacağız. Sonraki tartışma konumuz yükselen dinci- sağ popülizmler ve yeni savaş ortamında kadın ve LGBTİ hareketlerin durumu olacak. Son olarak küresel ve yerel ölçekte yeni ortaya çıkan direniş ve örgütleme biçimlerine odaklanacağız. Dünyanın farklı coğrafyalarında kadın hareketlerinin ve LGBTİ hareketlerinin hem yükselen yeni tehditlere karşı nasıl direndiklerini hem de yeni bir barış ve demokrasi tahayyülünde nasıl merkezi bir rol üstlendiklerini ortaya koyacağız.
Sizleri hep birlikte bu dayanışma etkinliğini paylaşmaya ve birlikte tartışmaya davet ediyoruz.
Nippon Hotel, Topçu Cad. No.6 Taksim İstanbul
3 Kasım Cuma
09.30-09.45 Kayıt
09.45-09.50 Hoşgeldiniz Konuşması: Kristian Brakel, Heinrich Böll Stiftung Derneği
09.50- 10.30 Açılış Konuşması: Nira Yuval-Davis
10.30-11.00 Tartışma
11.00-11.15 Çay-Kahve Arası
11.15-12.30 Birinci Panel: Kesişimsel Feminizmin İmkân ve Sorunları
Alev Özkazanç: Türkiye'de Kadın Hareketleri ve Kesişimsellik Sorunları
Andrea Pető: Kesişimsellik ve Küresel Dünyada Feminist Hareketlerin Akıbeti
Moderatör: Sevgi Uçan Çubukçu
12.30-13.30 Öğle Yemeği
13.30-15.30 İkinci Panel: Feminist Hareket içindeki Farklılıklar ve Yeni Oluşumlar
Carol Mann: Avrupa’da Feminist Hareket içinde Farklılaşma ve Ortaklıklar
İnci Özkan Kerestecioğlu: Türkiye’de Güncel Feminist Hareket içindeki Ayrışmalar ve Tartışmalar
Tithi Bhattacharya: Kadın Grevi ve % 99 için Feminizm
Moderatör: Nacide Berber
15.30-16.00 Çay-Kahve Arası
16.00-18.00 Üçüncü Panel: Dinci-Sağ Otoriter Popülizmlerin Yükselişi Karşısında Kadınlar ve Feminist Hareketler
Magdalena Staroszczyk: Kürtaj Karşıtı Aşırı Sağ Hareket Tehdidi Karşısında Siyah Protesto
Tuğçe Canbolat: OHAL altında 2017 8 Mart’ını Örgütlemek
Ella Lamakh: Ukrayna'da Otoriter Siyasetin Yükselişi ve Feminist Hareket
Moderator: Gülay Toksöz
4 Kasım Cumartesi
10.00-12.00 Dördüncü Panel: Yerel ve Küresel Olarak Örgütlenmek ve Direnmek 1
Rima Athar: Müslüman Dünyada LGBTİ Hakları için Örgütlenmek ve Direnmek
Aylime Aslı Demir: Türkiye’de Sağ Popülizmin Yükselişi ve LGBTİ Hareketi
Emily Morgan Waszak: İrlanda’da Kürtaj-Karşıtı Yasaya Karşı Kadın Protestosu
Moderatör: Esen Özdemir
12.00-13.00 Öğle Yemeği
13.00- 15.00 Beşinci Panel: Yerel ve Küresel Olarak Örgütlenmek ve Direnmek 2
Virginia Vargas: Küresel Adalet, Demokrasi ve Latin Amerika’da Kadın Hareketi
Feride Eralp: Türkiye ve Dünyada Kadınların Barış Hareketi
Sanem Öztürk: Küresel Mülteci Krizi Karşısında Feminizm ve Dayanışma
Moderatör: Yasemin Akis Kalaylıoğlu
15.00-15.30 Çay-Kahve Arası
15.30-17.00 Forum ve Kapanış Değerlendirmesi
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğrafı [PNG] [550.92K]