Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yavru balıklar kurtuldu mu?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı orfoz, lagos ve lüferin yasal avlanma boylarını arttırdı...

İçerik Alınlık Resmi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı orfoz, lagos ve lüferin yasal avlanma boylarını arttırdı...

Yavru balıklar henüz daha büyümeye, yumurta bırakmaya fırsat bulamadan avlandığı için Greenpeace Akdeniz ve Slow Food Fikir Sahibi Damaklar üyeleri uzun bir süredir çeşitli çalışmalar yaptı.

Bu çalışmaların sesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı duydu ve üç türün yasal avlanma boylarını değiştirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaptığı açıklamada üç önemli türün yasal avlanma boylarının değiştiğini açıkladı. Orfoz ve lagos kurtarıldı. Lüfer için çok önemli bir adım atıldı.

Orfoz ve lagosun avlanma boyu, artık 30 cm yerine 45 cm. Lüferin avlanma boyu ise 14 cm'den 20 cm'ye çıkarıldı. Lüferin türünü devam ettirebilmesi için sivil toplum kuruluşlarının önerdiği boy 25 cm.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı: “Bakan Eker, sonunda cetvelimizi kullandı. Akdeniz ekosistemi için çok önemli olan orfoz ve lagos türleri için attığı imzaya seviniyoruz. Ancak diğer çok değerli türler için de aynı duyarlılığı acilen göstereceğini umuyoruz. Lüfer, 24-25 cm den önce üremiyor, bu nedenle 20 cm avlanma boyunun yeterli gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bilimsel raporlarca tehlike altında olduğu belirtilen kalkanın boyu da acilen 40 cm’den 45 cm’e çıkarılmalı. Yani Bakan’ın hala kaleme ihtiyacı var” dedi. 

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı lüferin avlanma boyuyla ilgili şunları söyledi: “Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki lüfer popülasyonun %10'u 20cm’de üremeye başlıyor. Asıl çoğunluğu ise (%60) 24-25cm’ye ulaşmadan üremiyor. Biz Bakan’ın lüfer ile ilgili yeniden düşünmesini ve avlanma boyunu 25 cm olarak değiştirmesini istiyoruz ki stoklar iyileşebilsin. Ayrıca kalkan stokları o derece tükenmiş durumda ki, en az iki kez üremesine fırsat verecek şekilde yani en az 45 cm yasal avlanma boyu olmalıdır” dedi.
Greenpeace, bu kampanya çerçevesinde lüfer, kalkan, orfoz, palamut gibi türler öncelikli olmak üzere tüm avlanma boyları listesinin bilimsel bir kurul tarafından yeniden düzenlenmesini istiyor.  Ardından da bu kararların uygulanmasına yönelik gerekli düzenlemelerin ve denetlemelerin yapılması ve balıkçıların da söz konusu değişikliklere karşı Bakanlık tarafından desteklenmesini talep ediyor.

İstanbul Lüfer'e Hasret Kalmasın diyerek uzun süredir çalışmalar yürüten Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Grubu kurucusu Defne Koryürek ise şu yorumda bulundu:"Hepimizin bildiği ve defa defa tekrar ettiği üzere, denizlerimizin tek tasası lüfer değil.

Ancak lüfer gerek balıkçının kendi arasında, kendi çıkar grupları arasında, gerek akademik camiada ve gerekse de tüketici cephesinde denizlerin ve denizlerden sağlanan bereketin geleceğine dair önemli bir tartışma platformu yarattı.

Bakanlık bu platformun sesini, burada kaynayan kazanı duydu, ağır da olsa harekete geçti ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker bir açıklamada bulundu: Lüferin 14 cm olan avlanma alt boyunu artık 20 cm.

Bakanlık 20 cm'e hangi bilimsel araştırmayı esas alarak karar verdi, elbette meraktayız. Akademisyenlerimiz değerlendirmek üzere girecekler devreye, şüphesiz..

Bizim 'lüferde avlanma alt boyu en az 24 cm olmalı' dememize sebep verilerle, Bakanlık'ınki neden farklı, neden 20 cm'i imzaladı Bakan... Adam gibi araştıracağız, yolu yok.

Ama biz bu 20 cm kararını olumlu bir başlangıç sayıyoruz. Elbette, değerlendirme sonrası muhalefet hakkımızı koruyarak!

Zira bu bir süreç ve doğanın dengesi, üzerinde yaşadığımız, varlığımızın teminatı bu dünyanın sürdürülebilirliği... Herkesden önce, bize emanet. Çocuklarımızın emaneti."

http://www.ntvmsnbc.com/id/25244923

Share
İlgili Eğitim