Bu yıl ilki düzenlenen “Yaşam için Su Film Festivali”nin ardından su hakkı savunucuları ile etkinliğin raporunu paylaşıldı.
Bu yıl Dünya Su Günü’nde “Yaşam için Su Film Festivali yapmak istiyoruz ve bunu birlikte yapmak istiyoruz” fikrimizi paylaştığımız ilk mailimizin tarihi 24 Aralık 2014 idi. Bu tarihten itibaren üç aylık kısa bir sürede örgütlediğimiz festivali toplamda yedi yerelde (İstanbul, Bursa, İzmir, Karaburun, Kaynarca, Kırklareli, Tekirdağ) birden yapmayı başardık. Bu üç ay içinde festivalde gösterilecek filmleri seçmek için otuzdan fazla film izledik. İçlerinden belirlediğimiz filmlerin gösterim izinlerinin alınması, çevirilerinin yapılması, altyazılarının eklenmesi işleri tamamen gönüllüler üzerinden gerçekleştirildi. Filmlerin çevirisine ihtiyacımız var dediğimizde birçok kişi gönüllü olarak bu işi yapmak istediğini söyledi. Kampanyamızın bu sayede çok sayıda çeviri yapabilecek aktivisti oldu. Dünya’dan ve Türkiye’den festivalde belgesellerinin gösterilmesini isteyen yönetmenlerle bu etkinlik sayesinde tanıştık ve tanıştığımız yönetmenlerle önümüzdeki dönemde kentlerdeki su sorununu vurgulayan yeni çalışmaları yapabileceğimizi konuştuk. Yıllardan beri film festivali düzenleyen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali ve Sürdürülebilir Yaşam TV ekibinin bu süreçte deneyimleri bizler için büyük destek oldu. Etkinliğin İstanbul ayağına son dönemde katılan Vocca Acapella grubu’na seslendirdikleri parçayı festival teasırımızda kullanmamıza izin verdikleri ve festival açılış konseri için ne kadar teşekkür etsek azdır.
19-28 Mart tarihlerinde gerçekleşen festivale yedi yerelde yaklaşık 200’den fazla kişi katıldı. Festivalde altı uzun, beş kısa metrajlı ve kısa kısalar dediğimiz belgeseller gösterdik. Su krizinin boyutlarını ve bu krize karşı kolektif çözüm önerilerinin konuşulduğu beş toplantı yapıldı. Su Hakkı’nın facebook ve tweeter hesaplarından festival afiş ve teaserlarını kullanarak çok sayıda duyuruda bulunduk ve bu duyurular sayesinde etkinlik bilgisi onbinlerce kişiye ulaştı, etkinlik bilgisi yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Yine Festival sırasında kampanyamızın yayınlarından yüzlercesi katılımcılara ulaştırıldı.
Festival öncesinde bu yıl ilkini yapmaktan dolayı hem heyecanlı hem de bir miktar tedirgin olduğumuzu belirtmiştik. Festivalin ardından ise birlikte başardık diyoruz ve festivali başarılı bir etkinlik olarak değerlendiriyoruz. Bu etkinlik sayesinde farklı çevre ve yerel hareketlerle tanışma ve birlikte iş yapma imkânımız oldu. Festivale günler kala bize ulaşıp, biz de burada bu etkinliği yapmak istiyoruz diyen (Çanakkale, Diyarbakır, Bergama, Seferihisar, Antalya, Samsun, Ankara) su hakkı dostları ile önümüzdeki aylarda ya da gelecek yıl gelecek festivali birlikte yapacak olmamız bizi ayrıca umutlandırdı. Umarız sizler de festival hakkında aynı olumlu değerlendirmelerde bulunuyorsunuzdur. Önümüzdeki yıl festival hazırlıklarına kısa bir süre sonra başlayacağız. Bu yıl büyük bir deneyim elde ettik ve daha iyisini hep birlikte yapabileceğimizi biliyoruz. Bu süreçte emeği geçen herkese çok ama çok teşekkür ederiz.
Hepimizin eline sağlık!
Su Hakkı Kampanyası
“Yaşam için Su Film Festivali” ile ilgili bağlantılar:
– Su Hakkı Kampanyası “Yaşam için Su” basın açıklaması
– Yaşam için Su Film Festivali ile ilgili basın raporu
Etkinlik fotoğrafları: