TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Aralık ayında birim fiyatı 0,6692 TL olan hijyenik pedler, bir yılda yüzde 51,04 zamlandı. Buna göre 2021 Aralık ayında "hijyenik kadın bağı" birim fiyatı 1,0561 TL oldu ancak marketlerde hijyenik pedlerin birim fiyatı 2 TL'yi aşıyor. Derin Yoksulluk Ağı'nın araştırmasına göre, Türkiye'de kadınların yüzde 82'si hijyenik pede erişemiyor.
Türkiye’de KDV’nin genel oranı %18 olmakla birlikte, belli ürünlerden %8 ya da %1 oranında KDV alınıyor. Türkiye’de kadın hijyen ürünlerine uygulanan katma değer vergisi ise %18 oranında. Yani kadın hijyen ürünleri KDV açısından en yüksek vergi segmentinden hesaplanıyor.
Yüksek vergi ve fahiş fiyatlarla birlikte pek kadın ve kız çocuğu da hijyenik ürünlere erişim sıkıntısı yaşıyor. Kadınların regl döneminde kullandığı temel hijyen ürünlerine ulaşamaması sorununa ise “regl yoksulluğu” deniyor ve Türkiye’de mülteciler, mevsimlik tarım işçileri ve kentlerdeki yoksul kesim bu sorunla en sık karşılaşan kesimler arasında yer alıyor.
İlayda Eskitaşçıoğlu ve Bahar Aldanmaz'ın kurduğu Konuşmamız Gerek Derneği de özellikle kırsal kesimlerde ve dezavantajlı bölgelerdeki kadınların ve kız çocuklarının hijyenik ürünlere erişim sıkıntısını çözmek için çalışıyor. Yine bununla birlikte Türkiye'de regl yoksulluğunu verilerle anlamaya çalışıyor. Hazırladıkları ankete buradan ulaşabilirsiniz.