Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Uluslararası Af Örgütü basın açıklaması: Türkiye, Hrant Dink cinayeti davasında soruşturmaları derinleştirmeye devam etmelidir

Gazeteci ve insan hakları aktivisti Hrant Dink’in 2007 yılındaki cinayetini gerçekleştirmek suçundan bir adamın yaklaşık 23 yıla mahkûm edilmesinin ardından; Uluslararası Af Örgütü bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini, bu cinayette devlet görevlilerinin gerçekleştirdikleri iddia edilen ihlal ve ihmalleri araştırmaya çağırdı.

Gazeteci ve insan hakları aktivisti Hrant Dink’in 2007 yılındaki cinayetini gerçekleştirmek suçundan bir adamın yaklaşık 23 yıla mahkûm edilmesinin ardından; Uluslararası Af Örgütü bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti yetkililerini, bu cinayette devlet görevlilerinin gerçekleştirdikleri iddia edilen ihlal ve ihmalleri araştırmaya çağırdı.

Pazartesi günü, Ogün Samast İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından mahkûm edildi. Başlangıçta müebbet hapis cezasına çarptırıldı; ancak cinayet sırasında reşit olmadığı için cezası hafifletildi. Cinayet ile ilişkisi olan diğer onsekiz kişinin davası sürüyor.

Uluslararası  Af Örgütü Türkiye uzmanı Andrew Gardner, “Ogün Samast’ın cezalandırılması iyi haber olsa da, O Hrant Dink cinayetinin sorumlularından sadece biri. Yetkililer, cinayetin perde arkasının tümünü araştırmalı ve sorumluların hepsini, pozisyonları ne kadar güçlü olursa olsun, adalet önüne çıkarmalıdır” dedi. 

“Hrant Dink’in Türkiyeli Ermenilerin kimlikleri konusunda yazdıklarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti yetkililerince yargılanmasının arkasından cinayet gerçekleşti. Görünen o ki, cinayet Türkiye kanun uygulayıcı kurumları içindeki unsurların sessiz rızası ile işlenmiştir. Bu cezasız bırakılmamalıdır.”

2010 Eylül ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesini önleyebilecek istihbaratı değerlendirmediklerine ve devlet görevlilerinin cinayetteki rollerini araştırmakta başarısız olduklarına hükmetti.

Haziran 2011'de Albay Ali Öz ve diğer 7 askeri personel, Hrant Dink’i  öldürme planına dair aldıkları istihbaratı bildirmedikleri gerekçesi ile ihmalden suçlu bulundular. Bu bilgi cinayeti engelleyebilirdi. 
Türkiyeli bir Ermeni olan Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde öldürüldü. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Zaman Gazetesi yazarı Hrant Dink İstanbul'da Agos'un önünde vuruldu. 

Haziran 2011'de her ikisi de Agos gazetesi yazarı olan Etyen Mahçupyan ve Baskın Oran ölüm tehditleri aldılar. Benzer tehditler 2004'ten bu yana sürerken, konuyla ilgili henüz kimse yargılanmadı.

Hrant Dink, Ermeni kimliği konuları ve 1915 Ermeni katliamına dair resmi tarih söylemleri konusunda Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yönelik eleştirileriyle bilinirdi. Fikirlerini dile getirdiği için hakkında birçok kez dava açıldı.

2005'de, Türkiyeli Ermenilerin kimlikleri hakkında yazdığı bir yazı ile ilgili "Türklüğü aşağılamak" suçundan 6 ay hapis cezasına mahkûm oldu.

Türkiye’de Hrant Dink gibi başkaları da ifade özgürlüğünü ihlal eden ve farkı düşünceleri mahkûm eden yasalar altında yargılanmaktalar.

Bu yıl  Mart ayında sekiz gazeteci; aşırı milliyetçi ve T.C. Devleti ile ilişkisi olduğu iddia edilen Ergenekon’un üyesi oldukları gerekçesi ile tutuklandılar.

Bu sekiz gazeteciden iki tanesi, Ahmet Şık ve Nedim Şener, devlet kurumlarının insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmakla tanınan araştırmacı gazeteciler. Terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklu olarak yargılanıyorlar.

Konuyla ilgili Andrew Gardner, "Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri muhalif seslerin yasalar veya şiddet tehditleriyle susturulmamasını sağlamak için harekete geçmeli" dedi. "Türkiye’deki insanlar, öldürülme veya tutuklanma korkusu olmadan, düşüncelerini ifade etmekte özgür olmalılar" diye ekledi.

Share
İlgili Eğitim