Ana içeriğe atla
Image
URG
Share

Ulusal Referans Grubu

Türkiye’deki insani yardım ve kalkınma programlarının yerel gerçeklere dayanarak programlanması ve uygulanmasını sağlamak amacıyla Grand Bargain 2.0 çerçevesinin önerileri doğrultusunda kurulan Ulusal Referans Grubu (URG), Ocak 2023’te gerçekleştirilen “Küreselden Ulusala: Ulusal Referans Grubu Lansmanı İle Türkiye’de Yerelleşmenin İlerlemesi” etkinliği sırasında YSG ve TMK liderliğinde, UNHCR ve UNDP’nin 3RP adına desteğiyle resmi olarak başlatıldı.

Ulusal Referans Grubu (URG) Nedir?
Mayıs 2016’da İstanbul’da gerçekleşen “Dünya İnsani Zirvesi (World Humanitarian Summit- WHS)” sırasında aktif rol alan Türkiye'deki yerel ve ulusal STK’lar, daha etkili, verimli ve hesap verebilir bir insani yardım sistemi için yerel liderliğin ve yerel odaklı eylemlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladılar ve Dünya İnsani Zirvesi'nin hemen ardından insani yardım müdahalelerinde kalkınma, barış ve insan hakları çalışmalarında yerelleşmeyi teşvik eden ağlar oluşturdular.

İnsani yardım ve kalkınma çalışmalarını yerel liderliğe dönüştürmek için çaba gösteren Yerelleşme Savunuculuk Grubu (YSG), Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) ve son dönemde Yerel STK İnsani Forumu (TİF) bu konuda önemli ilerlemeler kaydetti. Bu ilerlemelerin sonunda ve Grand Bargain 2.0 çerçevesinin önerileri doğrultusunda, Ulusal Referans Grubu Türkiye, Ocak 2023’te gerçekleştirilen “Küreselden Ulusala: Ulusal Referans Grubu Lansmanıyla Türkiye’de Yerelleşmenin İlerlemesi” etkinliği sırasında YSG ve TMK liderliğinde, UNHCR ile UNDP’nin 3RP adına desteğiyle resmi olarak başlatıldı. 

Amaç ve Misyon

Ulusal Referans Grubu’nun (URG) temel misyonu, Türkiye’deki insani yardım ve kalkınma programlarının yerel gerçeklere dayanarak programlanması ve uygulanmasını sağlamaktır. Bu kapsamda URG, yerelleşme gündemindeki eksiklikleri tartışmak, ortak hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak için birlikte çalışma ortamını sunar. Grand Bargain 2.0 çerçevesinin önerileri doğrultusunda kurulan URG, dünyada bu çerçevede kurulan ilk örnek olma özelliğini de taşımaktadır.

Yapı ve İşleyiş

URG, Türkiye Mülteci Konseyi (TMK), Yerelleşme Savunuculuk Grubu (YSG) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ortak sekreteryası tarafından desteklenmektedir. Bu yapılar, URG’nin koordinasyonunu ve yönetimini üstlenir. URG Yürütme Kurulu üyeleri arasında UNHCR, UNDP, ECHO, UNICEF, Concern Worldwide, GIZ ve Amerikan Hükümeti (PRM) bulunmaktadır. Yürütme Kurulu, her ay bir kez toplanarak URG’nin faaliyetlerini değerlendirmekte ve URG'yi yönlendirmektedir.
URG bünyesinde yer alan tematik çalışma grupları, ihtiyaç halinde toplanarak “Koordinasyon”, “Ortaklıklar” ve “Finansman” konularında çalışmalar yürütmektedir. Çalışma gruplarının yürütücülüklerini yerel ve ulusal dernekler yapmaktadır. 

Çalışma Grupları

Koordinasyon: Yerel ve ulusal düzeydeki insani yardım ve kalkınma çalışmalarının daha etkin ve verimli bir şekilde koordine edilmesini sağlamayı hedefler.

Ortaklıklar: Yerel ve uluslararası aktörler arasındaki işbirliklerini güçlendirmeyi ve eşit ortaklıklar oluşturmayı amaçlar.

Finansman: Yerel aktörlerin daha fazla ve kaliteli finansmana erişimini sağlamayı hedefler.

Planlanan Aksiyonlar

Koordinasyon alanında; yerel kuruluşların liderliğinin ve etkisinin artırılması için daha fazla destek ve finansman sağlanması amaçlanmakta, ortaklıklar alanında; daha özgün, adil ve stratejik ortaklıkların teşvik edilmesi ve taşeronluk ilişkilerinin azaltılması ve finansman alanında; esnek ve çok yıllı fonların doğrudan yerel kuruluşlara ve yerel ağlara gitmesi hedeflenmektedir. 

Üyelik ve Katılım

URG’ye üyelik, TMK, YSG ve TİF üyelerine ve bu ağlara üye olmayan diğer sivil toplum kuruluşlarına açıktır. Ayrıca bağışçılar, BM ajansları ve uluslararası kuruluşlardan üyeler de katılabilir.

Faaliyetlerimiz

URG çalışma grupları, Ocak 2023’te gerçekleştirilen “Küreselden Ulusala: Ulusal Referans Grubu Lansmanı İle Türkiye’de Yerelleşmenin İlerlemesi” etkinliğinde yapılan öneriler doğrultusunda bir taslak aksiyon planı hazırlamışlardır ve bu plan çerçevesinde hareket etmektedirler. Çalışma grupları tarafından hazırlanan plan, insani yardım sisteminin koordinasyon ve finansman mekanizmalarının, ortaklıkların ve kapasitenin etkinliği gibi konularda kısa ve uzun vadeli çalışmaların ana hatlarını çizmeyi amaçlamaktadır.

Plan tamamlandığında başarının nasıl tanımlanacağını, ilerleme alanlarını, zorlukları ve fırsatları somut olarak açıklayacak ve bu çalışmaları savunuculuk faaliyetleri ile ilişkilendirecektir.

URG’nin şimdiye kadar gerçekleştirdiği faaliyetler şunlardır:

1.Büyük Uzlaşı Büyükelçisi Manuel Bessler ile Toplantı

Büyük Uzlaşı Büyükelçisi Manuel Bessler, 25 Haziran 2024 günü Ankara'da Türkiye Ulusal Referans Grubu içindeki farklı paydaş gruplarıyla bir araya geldi. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi ofisinde gerçekleştirilen görüşmelerde Büyükelçi Bessler, insani yardım alanında çalışan yerel ve ulusal sivil toplum örgütlerinden, fon sağlayıcılardan ve Birleşmiş Milletler Genişletilmiş Ülke Ekibi'nden (UNCT+) temsilcilerle temaslarda bulundu.

2. Genel Yönetim Giderleri Atölyesi

Yerelleşme Savunuculuk Grubu’nun sekreteryasına destek olduğu ve ilk kez Türkiye’de kurulan Ulusal Referans Grubu’nun düzenlediği “Yerel ve Ulusal STK’lar için Genel Yönetim Giderleri Atölyesi” 26 Haziran 2024 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleşti.

URG'ye ulaşmak ve bilgi almak için: 

 

Ulusal Referans Grubu
Ulusal Referans Grubu
İlgili Eğitim