Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Uçan Süpürge Demokraside Kadın İzleri İçin Aydın'daydı

Uçan Süpürge'nin "Demokraside Kadın İzleri" projesi etkinliğinde, yereldeki kadın örgütleri taleplerini ve ihtiyaç duydukları düzenlemeleri TBMM'ye iletmenin yollarını konuştu. En sık dile getirilen talep sığınmaevi açılmasıydı.

Uçan Süpürge'nin "Demokraside Kadın İzleri" projesi etkinliğinde, yereldeki kadın örgütleri taleplerini ve ihtiyaç duydukları düzenlemeleri TBMM'ye iletmenin yollarını konuştu. En sık dile getirilen talep sığınmaevi açılmasıydı.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Demokraside Kadın İzleri" projesi ile geçtiğimiz hafta sonu Aydın'daydı.

Proje, yereldeki kadın örgütlerinin taleplerini ve ihtiyaç duydukları yasal düzenlemeleri parlamentoya iletebilmelerinin önündeki engelleri ortaya koyup bunları aşabilmeleri konusunda katkı sağlamayı amaçlıyordu.

Kadın örgütlerinin iki günlük etkinlik boyunca en sık dile getirdikleri talep, sığınmaevleri açılmasıydı.

Kadın örgütlerinden Meclis'e

Etkinlik sonunda, Uçan Süpürge'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunacağı dosyaya eklenmek üzere Ege illerinin eleştiri, öneri ve talepleri belirlendi.

Başlıca talep ve öneriler şöyleydi:

* Televizyon programları öncesinde ekranda akıllı işaretlerle "Bu program kadına yönelik şiddet içermemektedir", "Bu program kadın erkek eşitliği içermektedir" sloganlarının yazılması.

* Kadın istihdamını artırmak amacıyla kadın - erkek ayrımı gözetmeksizin, 50 çalışanı bulunan işyerlerinde kreş açılması.

* Kadın sığınma evlerinin açılmasının yasal zorunluluk haline getirilmesi için kanun teklifi verilmesi.

* Siyasi Partiler Yasasında yapılacak değişiklikle yüzde 50 kadın kotası getirilmesi.

* Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ders kitaplarından ayrımcılık öğelerinin temizlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğine önem verilmesi.

Uçan Süpürge 14 ilden katılımcılarla dört ilde gerçekleştirdiği toplantılarda belirlediği soruları Şubatta TBMM'ye götürecek.

Katılımcılar, konuşmacılar

Etkinlikte YASA-DER'den Beyhan Hamurcu, kadın örgütlerinin TBMM'ye eleştiri, öneri ve taleplerini iletebilmelerinin yollarını anlattı:

"İlişkili olduğunuz bir milletvekilinin gündem dışı konuşma yaparak ilgilendiğiniz konuyu gündeme taşımasını sağlamak. Soru önergesi vermek. Meclis Araştırma önergesi vermek. Genel görüşmeler gerçekleştirmek. Bakanlar Kurulu'nun kanun tasarısı ve teklifi vermesini sağlamak. Komisyonlarla ilişki kurmak."

Doç. Dr. Serpil Çakır, "Osmanlı'dan Günümüze Türkiye'de Kadın Hareketi" konulu bir konuşma yaptı. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bir kadın siyasetçi olarak deneyimlerini paylaştı.

Latife Şencan

http://bianet.org/bianet/kadin/126572-ucan-supurge-demokraside-kadin-izleri-icin-aydindaydi

Share
İlgili Eğitim