Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

TÜSEV E-Bülten Ocak sayısı yayınlandı!

TÜSEV E-Bülten, Sayı 42, Ocak 2011

TÜSEV E-Bülten, Sayı 42, Ocak 2011

Yasal Haberler

Yeni Vakıfların 2011 Yılı Asgari Kuruluş Malvarlığı Belirlendi
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya göre Vakıflar Meclisinin 28/12/2010 tarih, 844/619 sayılı kararıyla; 2011 yılı için yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre özgülenecek asgari malvarlığı, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 111. maddesinin (ğ) bendine istinaden 50.000.- (ellibin) TL olarak belirlenmiştir.

Vakıflar Mevzuatı ve Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı, 27 Ocak 2011, İstanbul
TÜSEV, 27 Ocak 2011 tarihinde TÜSEV mütevellisi 25 vakıf temsilcisinin katılımıyla Vakıflar Mevzuatı ve Yönetmeliği’ne ilişkin bilgilendirici bir toplantı yapmıştır. Ortak sorun ve tecrübelerin de paylaşıldığı toplantıda vakıfların kuruluşu, yönetim ve temsili, organları, gelir ve giderleri, uluslararası faaliyetleri, denetimi, sona ermesi, vergi muafiyeti gibi konularda mevzuatın ön gördüğü hükümlere yönelik bilgi paylaşılmıştır. Tüm vakıfların katılımına açık benzer içerikli bir toplantının Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sektörden Haberler

Sosyal Girişimler Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey www.sosyalgirisim.org Adresinde
TÜSEV’in British Council desteği ve işbirliğiyle yürüttüğü “Sosyal Girişimcilik Projesi” sonucunda sosyal girişimlerle ilgili kapsamlı bilgiler içeren, sosyal girişim kurmak isteyenlerin ihtiyacı olan bilgilere ulaşmalarını sağlayan ve bilgi paylaşımını teşvik eden interaktif bir web portalı hazırlanarak erişime açılmıştır. Ülkemizde kar amacı gütmeyen şirket veya kuruluş olarak da bilinen sosyal girişimler; özel sektör ve sivil toplumun kesişim noktasında bulunan, sosyal sorunların çözümünde girişimcilik esaslı veya serbest piyasa bazlı yöntemler benimseyen kuruluşlardır. Sosyal girişimler, vakıf veya dernek iktisadi işletmesi, kooperatif, şirket gibi çeşitli tüzel kişilikler olarak faaliyet gösterebilmekte ve gerek yarattıkları sosyal fayda, gerekse istihdama ve ekonomiye katkıları ile önemli bir potansiyel sunmaktadır. www.sosyalgirisim.org adresinden ulaşabileceğiniz portal sosyal girişimler nedir, nasıl kurulur, nasıl gelişir gibi sorulara cevap vermektedir. Ayrıca kullanıcılarına kurdukları sosyal girişimleri tanıtma, duyuru ve kaynakları ekleme, yorum yapma ve gelişmelerden haberdar olma şansı vermektedir.

YENİ TÜSEV YAYINI: Sosyal Girişimler ve Türkiye İhtiyaç Analizi Raporu
Sosyal Girişimcilik Projesinin bir diğer çıktısı olan Sosyal Girişimler ve Türkiye İhtiyaç Analizi Raporu yayımlanmıştır. Rapor; literatür taraması, ilgili paydaşlar arasında (kamu, özel sektör, sivil toplum, akademi ve uluslararası uzmanlar) yapılan çeşitli toplantılar, SWOT analizi ile TÜSEV’in güncel araştırma verilerini temel almaktadır. Sosyal girişimlerle ilgili kavramsal çerçeveyle birlikte, ülkemizdeki örneklere değinen rapor, sosyal girişim modelin güçlü ve zayıf yönlerini, önündeki fırsat ve tehditleri analiz ederken, kısa ve uzun vadede uygulanabilecek çözüm önerilerine de yer vermektedir. Rapor, girişimcilik alanında çok çeşitli faaliyetler yürütülürken sosyal girişimcilik ve sosyal girişimlerin de gözden kaçırılmaması gerektiğini, bu alanda da farkındalık yaratma, kapasite geliştirme faaliyetleri ve fon olanakları sağlanması gibi çalışmaların çok yönlü, çok paydaşlı ve uzun soluklu bir şekilde ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Sadece dijital ortamda bulabileceğiniz raporun tamamına, Türkçe ve İngilizce yönetici özetlerine www.sosyalgirisim.org adresinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Kalkınma Ajansı Kar Amacı Gütmeyen İşletmeler için Mali Destek Programı
İstanbul Kalkınma Ajansı vakıf ve derneklerin de başvuru yapabileceği bir mali destek programı başlatmıştır. 20 milyon TL bütçeli program kapsamında en az 12 ay sürecek projelere en az 200.000, en fazla 1.000.000 TL tutarında hibe sağlanacaktır. Destek sağlanacak uygun proje örnekleri arasında işletmelere ve girişimcilere yönelik bilgi desteği ve ortak kullanım imkanı sağlayacak hizmet yapılarının oluşturulması, uygunluk değerlendirme ve piyasa gözetim ve denetimine yönelik hizmet yapılarının oluşturulması, ekoverimlilik (temiz üretim) ve eko-inovasyon alanında İstanbul için uygun olan sektörlerde örnek uygulamaların ve pilot projelerin geliştirilmesi gibi projeler sayılmıştır. Mali destek programına en geç 22 Mart 2010 gününe kadar başvurabilir, detaylı bilgi ve başvuru rehberine www.istka.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri İlk Sahipleriyle Buluşuyor
26 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’ndeki lansmanın ardından Türkiye’nin farklı yerlerinden programa başvuran gençler arasından iki ayrı seçici kurul kararıyla belirlenen ilk on genç sosyal girişimci 3 Şubat 2010 Perşembe akşamı saat 19.00’da Pera Müzesi’nde ödüllerini alacak. BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri projesi ile hedef Türkiye’deki genç sosyal girişimcilere ulaşmak, ihtiyaç duydukları konularda onlara eğitim fırsatı sunabilmek, onları ödüllendirmek ve gençlerin kendilerini ve fikirlerini tanıtmalarına yardımcı olmak olarak belirlenmişti. BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin ilk ödül törenine katılmak için 0212 444 0 428 adresine katılımınızı bildirmeniz gerekmektedir. Detaylar için www.bilgiggo.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, 9-13 Mayıs 2011, İstanbul
1981’den beri üç defa gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın dördüncüsü 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Katılımcı 33 ülke için diyalog platformu oluşturan Konferans’ın amaçları arasında 2001 yılında Brüksel’de hazırlanan Hareket Programı’nın uygulamalarının değerlendirilmesi ve ülkelerin tecrübelerini ve karşılaştıkları engelleri paylaşmaları bulunuyor. Sivil toplumun katılımına ise Konferans’ın ilk defa düzenlediği 1981 yılından bu yana giderek artan bir önem atfediliyor. Sivil toplumun, sıradan vatandaşların temsil edilmesindeki, isteklerinin ve sorunlarının ifade etmesindeki öneminin yanı sıra hükümetlerin verdikleri taahhütleri üstlenmelerini sağlama konusunda da önemli bir rol oynadığı kabul ediliyor. Dili İngilizce olacak konferansa katılmak isteyen sivil toplum temsilcileri en geç 25 Şubat 2011’e kadar http://www.un-ngls.org/spip.php?page=aldc4&id_article=3170 adresinden akreditasyon için başvurabilirler.

HATIRLATMA: Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Proje Başvuruları
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından sivil toplum kuruluşlarının başvurularının da kabul edildiği bir hibe desteği programı başlatılmıştır. Aydın, Denizli ve Muğla’da yerleşik kuruluşların başvurabileceği programa son başvuru tarihi 10 Şubat 2011′dir. GEKA’nın uyguladığı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara yönelik 3.3 Milyon TL’lik bir kaynak ayrılmıştır. Programın Genel Amacı, işletmelerin Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesini artıran, üretim, hizmet ve kurumsal altyapısını güçlendiren ve çevreye duyarlı projelerle, bölgenin sürdürülebilir iktisadi kalkınmasına katkı sağlamak olarak belirlenmiştir. Detaylı bilgi ve başvuru için www.geka.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Avrupa Kültür Programı Teklif Çağrıları
Kültürel İrtibat Noktası tarafından Avrupa Kültür Programı çerçevesinde üç teklif çağrısı açık bulunmaktadır. Bu teklif çağrılarından Dizin 1 çok yıllı işbirliği projeleri, işbirliği projeleri, üçüncü ülkeler ile kültürel işbirliği projeleri, Avrupa Kültür festivalleri desteklerini içeren “Kültürel projelere verilen proje desteği” olarak adlandırılmıştır. Dizin 2, “Avrupa düzeyinde kültür alanında faaliyet gösteren kuruluşların desteklenmesi” ana başlığı altında kültür elçileri, kültür ağları ve yapılandırılmış diyalog platformları başlıklarında teklif çağrılarını içermektedir. Dizin 3 ise “Kültür politikası analizine ilişkin faaliyet gösteren kuruluşlar arasındaki işbirliği projeleri” için bir teklif çağrısıdır. Teklif çağrılarının son başvuru tarihleri, başvuruyla ilgili diğer bilgiler ve formlara www.ccp.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Mütevellilerimizden Haberler

Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılında “Güneş Herkes için Var” Oyununu Sergiliyor
Çocuklara, sanat ve tiyatronun beraberinde arkadaşlığı ve sevgiyi de götüren Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, yeni oyunu “Güneş Herkes İçin Var”ı sergilemeye 2010-2011 ders yılı başında İstanbul’daki okullarla başladı, Nisan ve Mayıs aylarında Anadolu’nun on farklı ilindeki çocuklarla buluşacak. Sabancı Vakfı’nın 2006 yılından bu yana desteklediği Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, tiyatronun çocuklara ve daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla yola çıktı, bugüne kadar 400 binden fazla çocuğu tiyatronun büyülü dünyasıyla tanıştırdı. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Borusan Kocabıyık Vakfı Özel Konseri
Borusan Kocabıyık Vakfı, her yıl düzenlenen ve Cem Yılmaz’ın bu yıl yine orkestra şefliği yapacağı ‘Özel Konser’lerden elde edilen gelirle, klasik müzik alanında genç yeteneklerin yurtdışında eğitim görmelerine olanak sağlamaktadır. Cem Yılmaz'ın ilk kez 9 Şubat 2010'da Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) 1750 seyircinin karşısında yönettiği “Özel Konser”den toplam 277 bin TL gelir elde edilmişti. Geliri Borusan Kocabıyık Vakfı’na aktarılacak ve 10 Mart 2011 Perşembe akşamı gerçekleştirilecek ‘’Özel Konser’'de daha önce BİFO'yu 2006 yılında Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, 2007 yılında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, 2008 yılında ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yönetmişti.

Bir Geleneğin Aydınlık Öyküsü: 125 Yıllık Maraton Belgeseli
Kuruluşunun 125. yılı anısına birçok projeyi hayata geçiren Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, koordinatörlüğünü gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir’in üstlendiği “Bir Geleneğin Aydınlık Öyküsü: 125 Yıllık Maraton” adlı belgesel filmle eğitim geçmişini ölümsüzleştirdi. Işık Okulları’nın 1885 yılında Selanik’te başlayan eğitim serüveni gazeteci-yazar Cüneyt Özdemir tarafından belgesel filme dönüştürüldü. “Bir Geleneğin Aydınlık Öyküsü: 125 Yıllık Maraton” adını taşıyan filmde Celal Şengör, Ali Sunal, Tuvana Büyükçınar, Cem Yurtbay, Murat Kolbaşı, Mert Sandalcı ve Fatih Türkmenoğlu gibi ünlü Işıklılar rol aldı. Üç farklı versiyonu hazırlanan belgesel film tüm Işıklılarla paylaşılmak üzere Işıklı Portreler kitabıyla birlikte satışa sunulacak. Detaylar için www.fmv.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Share
İlgili Eğitim