Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Türkiye'den "Break Free"ye Destek

Dünyanın dört bir köşesinde fosil yakıtlara karşı başlatılan Breakfree hareketine Türkiye’nin dört bir köşesinden kömür istemeyenler destek verdi.

İçerik Alınlık Resmi

Dünyanın dört bir köşesinde fosil yakıtlara karşı başlatılan Breakfree hareketine Türkiye’nin dört bir köşesinden kömür istemeyenler destek verdi.

Dünyanın dört bir köşesinde fosil yakıtlara karşı başlatılan Break Free hareketine Türkiye’nin dört bir köşesinden kömür istemeyenler destek verdi.

İklim değişikliği ile mücadele için geçen yıl Paris'te kabul edilen sözleşmenin ardından artık küresel ısınmanın 2 derecenin altında hatta 1,5 derece tutulması gerektiğinde anlaşıldı.

Bunun için de iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri olan kömürden vazgeçilmesi gerekiyor. İşte tüm dünya Paris anlaşmasının rüzgarını arkasına alarak başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara karşı mücadeleyi yükseltiyor.

"Break free from fossil fuels/Kömürden kurtul" hareketi geçen yıl 4-15 Mayıs tarihleri arasında 5 kıtadan 13 ülkede yaşamı savunan milyonlar tarafından başlatıldı.

İnisiyatifin amacı fosil yakıtları toprakta bırakmak, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye adil dönüşümü hızlandırmak ve herkes için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek.

Amasra

Bu yıl da Breakfree hareketi kapsamında 15-30 Mart tarihleri arasında Türkiye ile birlikte 6 kıtada binlerce insan da geleceğini kurtarmak için fosil yakıtlara karşı sesini yükseltti.

Silivri

Çanakkale’den İzmir’e, Ankara’dan Tekirdağ’a, Amasra’dan Zonguldak’a “Kömürden Kurtul, Geleceği Kurtar”, “İklim İçin Harekete Geç” pankartları ile her yaştan insan, fosil yakıtların iklim değişikliğinde dünyayı geri dönülemez noktaya sürüklediğine dikkat çekti.

İzmir

Türkiye, mevcuda ek olarak planlanan 70’e yakın yeni kömürlü termik santralle Çin ve Hindistan’dan sonra dünyada en büyük yeni termik santral planlayan üçüncü ülke.

Küçükkuyu

Çanakkale

Zonguldak

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Deniz Bayram, kömüre dayalı enerji üretiminin sadece yerel bir sorun olmadığına dikkat çekerek, “Fosil yakıt kullanımı yerelde kömürlü termik santrallerin yanı başında yaşamaya çalışanlarda sağlık sorunlarına neden olurken, dünya üzerindeki en büyük tehdit iklim değişikliğinin de ana sebeplerinden… Bu nedenle herkesin katıldığı, birlikte güçlendiği hareketi yükseltmezsek, tüm canlıların içinde olduğu yakın geleceğe yaşanabilir bir dünya değil, kriz bırakacağız. Çözüm ise bizlerin elinde, kirli ve eski enerji üretim kaynakları yerine yenilenebilir kaynaklara yönelerek dünyamızı ve geleceğimizi kurtarabiliriz” dedi. 

bianet

Share
İlgili Eğitim