Ana içeriğe atla
Image
STGM'den Duyuru
Share

Türkiye’deki Mahalle Örgütlenmeleri Buluştu

Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesi’nin organizasyonu, STGM, TÜSES ve Açık Radyo’nun desteğiyle 13 Haziran 2014 tarihinde Bursa, Nilüfer 3 Fidan Parkında mahalli bazlı sivil organizasyonlar bir araya geldi. 

Nilüfer Kent Konseyi ve Nilüfer Belediyesi’nin organizasyonu, STGM, TÜSES ve Açık Radyo’nun desteğiyle 13 Haziran 2014 tarihinde Bursa, Nilüfer 3 Fidan Parkında mahalli bazlı sivil organizasyonlar bir araya geldi. 

 

panel
“Kent Hakkı ve Katılım” başlıklı etkinlikte “Nasıl Bir Mahalle Yönetimi?” başlıklı forumun kolaylaştırıcılığını STGM'den Levent Korkut yaptı. Foruma Bursa, Yalova, Ankara, Adana, Eskişehir, Çanakkale, İzmir, Diyarbakır, İstanbul’un ilçelerinden gelen toplam 124 kişi katıldı. Mahalle bazlı organizasyonlar ya semt derneği ya da mahalle meclisi, konseyi veya komitesi olarak kendilerini tanıttılar. Forum sonucunda Türkiye çapında bir iletişim ağının kurularak diyaloğa devam edilmesine, ikinci buluşmanın 2015 yılında Diyarbakır’da yapılmasına ve de sonuç metninin kamuoyu ile paylaşılmasına karar verildi.

Forumdan sonra “Kent hakkı ve Katılım” konulu panel gerçekleşti. Kolaylaştırıcılığını Gürhan Ertür’ün yaptığı Panelde, Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Korel Göymen, BM UNDP Demokratik Yönetişim Programı Koordinatörü Leyla Şen, STGM’den Levent Korkut, Şehir Plancısı M. Sinan Özden ve Araştırmacı Yazar Pertev Aksakal katıldı.

forum

Mahalli Bazlı Sivil Organizasyonlar Buluşması Sonuç Metni

Mahalli Bazlı Sivil Organizasyonlar olarak Özgür, Demokratik, Eşitlikçi, Bağımsız bir “Mahalle Yönetimi” İçin Bir Araya Geliyoruz.

Mahalle, halkın hayatında özel öneme sahiptir. Mahalle, demokratik toplumların her zaman temel taşı olmuştur. Siyasal ve toplumsal bilinç mahalle düzeyinde başlar. Özgürlükler, haklar ve demokrasi başta olmak üzere yurttaşlık bilincinin gelişmesinin de temel ölçeği mahallelerdir. Bu nedenle, yerel demokratik yönetimi kurmak ve geliştirebilmek için gerekli ilk ve en önemli reform, mahalle düzeyinde politik iktidardan ve idari mekanizmalardan bağımsız bir yapılanmanın geliştirilmesi ve halkın taleplerini bu yapılar aracılığıyla iletilmesi olmalıdır.

Şu an Türkiye’nin kamu yönetim yapılanmasında mahalle ölçeğinde yerel yönetimi birimi bulunmamaktadır. Ayrıca genel olarak yerel yönetimler ya da belediye meclisleri, demokratikleşme için gerekli düzeyde bir yurttaş katılımı olanağı sağlamaktan uzaktırlar. Yurttaş katılımını sağlayabilecek yerel düzeyde küçük ölçekli birimlere ihtiyaç vardır.

Bu nedenle, biz Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mahalli bazlı sivil organizasyonlar olarak 5393 sayılı belediye kanuna 9. Maddesinde yer alan “Mahalle Yönetimi” maddesinin genişletilerek muhtarlığın yanı sıra “mahalle meclisi”nin de tanımlanarak eklenmesini talep ediyoruz.

Mahalle Meclisleri, mahallenin temel karar ve denetim organı olmalıdır. Mahalleye ilişkin genel sorunları tartışarak çözüm yollarını araştırmalı, çözüm önerilerini ve araçlarını geliştirmelidir. Mahalle meclisleri yerel yönetimin asal unsuru olarak kabul edilmeli; mahallelinin istek ve ihtiyaçlarını idari mercilere taşımanın organı olmalıdır.

Mahalle Meclisleri, mahallede yaşayanlar tarafından oluşturulur. Meclisler, doğal ve seçilmiş olmak üzere iki tip üyeden oluşmalıdır. Muhtar, azalar, STK temsilcileri, okul birliği başkanı,  ibadethane temsilcileri vb. mahalle meclisinin doğal üyeleridir.  Seçilmiş üyeler ise mahallede yaşayan nüfus yoğunluğuna göre belirlenmelidir.

Biz, mahallelerimizde kurduğumuz meclis, komite, semt dernekleri ile mahalle yönetimleri ile katılımcı ve demokratik bir yerel yönetim için mücadeleye devam etmede ısrarlı ve kararlı olacağız.

13 Haziran 2014, Bursa-Nilüfer

Ankara, Adana, İstanbul, İzmir, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Yalova mahalle meclislerinden gelenler…

Yalova-Mahalle Afet Gönüllüleri Dermeği

Yalova-Bayraktepe Mahallesi Güzelleştirme Derneği

Yalova-Yalova Platformu

Ankara-Çayyolu Semt Meclisi

Ankara-3 Fidan Parkı Forumu

Ankara-Batıkent Halk Meclisi

Ankara-Batıkent Halk Meclisi

Çanakkale-Barboros Mahalle Meclisi

Çanakkale-Barboros Mahalle Meclisi

Çanakkale-Cevatpaşa Mahalle Meclisi

Çanakkale-Fevzipaşa Mahalle Meclisi

Çanakkale-Esenler Mahalle Meclisi

Çanakkale-İsmetpaşa Mahalle Meclisi

Çanakkale-Kemalpaşa Mahalle Meclisi

Çanakkale-Namık Kemal Mahalle Meclisi

Çanakkale-Namık Kemal Mahalle Meclisi

Eskişehir-Hosnudiye Mahalle Meclisi

Eskişehir-Hosnudiye Mahalle Meclisi

Eskişehir-Gökmeydan mahalle meclisi

Eskişehir-Gültepe Mahalle Meclisi

Eskişehir-Tepebaşı Mahalle Meclisi

İstanbul-Validebağ Gönüllüleri

İstanbul-Adalar-Arka Güverte Girişimi

İstanbul-Maltepe Semt Meclisi

İstanbul-Piyalepaşa Çevre Koruma Derneği

İstanbul-Kuzguncuklular Derneği

İstanbul-Tozkoporan Derneği

İstanbul-Cihangir Güzelleştirme Derneği

İstanbul-Ataköy Çevre Dostları Derneği

İstanbul-Bakırköy Platformu

İstanbul-Yoğurtçu Forumu

İstanbul-Yel Değirmeni forumu

İstanbul-Caferağa Dayanışma

İstanbul-Çamlık Park Forumu

İstanbul-Sulukule Platformu

İstanbul-Florya Ataturk Ormanını Güzelleştirme Derneği

İstanbul-Silivri Mahalle Konseyleri Sorumlusu

İstanbul-Silivri Yenimahalle Mahalle Konseyleri  

Diyarbakır- Mevlana Halit Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği

Diyabakır-Kaynartepe Mahallesi Eşit Özgür Yurttaş Derneği

Adana- Seyhan Mahalle Meclisi

Adana- Çukurova Mahalle Meclisi

İzmir- İMECE-Karşıyaka

İzmir- Buca-Bornova-Karşıyaka Forumu

Bursa Nilüfer 42 Mahalle Komitesi

 

 

Share
İlgili Eğitim