Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Türkiye'de Müştereklerin Savunulması ve Kazanılması Blogu Yayında

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği'nin “Türkiye’de Müştereklerin Savunulması ve Kazanılması” projesi kapsamında oluşturulan aynı isimdeki blog müşterekler konusunda çalışan yazar, akademisyen, araştırmacıların makalelerini biraraya getirmeyi hedefliyor.  

İçerik Alınlık Resmi

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği'nin “Türkiye’de Müştereklerin Savunulması ve Kazanılması” projesi kapsamında oluşturulan aynı isimdeki blog müşterekler konusunda çalışan yazar, akademisyen, araştırmacıların makalelerini biraraya getirmeyi hedefliyor.  

Blog, yayınlayacağı tartışma makaleleriyle Türkiye’de müştereklerin savunulmasına dair deneyimleri daha görünür kılmayı ve dünyadan da örneklerle müştereklerin nasıl kazanabileceğine dair bir perspektif geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyor. 

Dr. Özdeş Özbay’ın editörlüğünde yürütülecek olan blogda okuyucukarı şu yazı karşılıyor; 

"İlk kez kent nüfusunun kır nüfusunu geçtiği 1984 yılından bu yana kentler Türkiye siyasetinin en temel belirleyicisi oldu. Kentlerde ortaya çıkan toplumsal hareketler kaçınılmaz olarak sınıf siyasetini ve neoliberal dönemde şirket-devlet saldırısına karşı müşterek bir siyaseti ortaya koymaya başlıyordu. Önce gecekondulaşma ve kentsel dönüşümün bir sonucu olarak mahalle direnişlerine tanık olduk, mahallelinin kitlesel olarak katıldığı direnişler, talepler ve platformlar özellikle 1990’larda kent hareketlerinin en önemli unsuruydu. 2000’lerde “orta sınıflaşma” ya da daha doğru bir ifade ile işçi sınıfının yapısındaki değişimle birlikte kent hakkı mücadeleleri gelişti.

Kentteki kamusal alanların çitlenmesine karşı Bostancı’da sahile konan turnikelere karşı sahile erişim haklarını savunan, ambalajlı sulara olan bağımlılığa karşı su hakkını talep eden, park ve bahçelerin AVM’leşmesine karşı kent bostanlarını ve parkları koruyan, zincirlere karşı Emek Sineması direnişi gibi kentin kendine özgü dokusunu savunan hareketler ortaya çıktı. 2013’te yaşanan Gezi direnişi ile birlikte ise park ve mahalle forumları, mahalle dayanışmaları, işgal evleri, kent dayanışmaları deneyimlerini yaşadık. Bu deneyimlerin her biri geride birçok kazanımı ve aynı zamanda bazı eksiklikleri miras bıraktı.  

Bu sayfada yayınladığımız tartışma makaleleriyle Türkiye’de müştereklerin savunulmasına dair deneyimleri daha görünür kılmayı  ve dünyadan da örneklerle müşterekleri nasıl kazanabileceğimize dair bir perspektifin geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz."

Bloga ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [PNG] [1.85M]
Share
İlgili Eğitim