International Teen Shorts Film Festival, 13-19 yaş arası yönetmenleri filmleriyle beraber İstanbul’da ağırlıyor. 10-17 Eylül 2010 tarihleri arasında düzenlenecek festivalde filminle beraber yer almak, filminin İstanbul’un merkezinde Beyoğlu Sineması’nda seyirciyle buluşmasını sağlamak ve yarışmada birnci olup 1000 Euros kazanma fırsatını yakalamak için son başvuru tarihi 21 Temmuz 2010! Filmini gönder, festivale katıl, tüm dünyadan sinemacılarla tanış ve geleceğin sinema dünyasını oluşturacak gençlerle eğlenme şansını yakala!
Proje Künyesi
Adı
International Teen Shorts Film Festival (ITS’FF)
Tarih
10-17 Eylül 2010
Mekan
İstanbul
Tüm film gösterimleri Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek. Akademi İstanbul ise festivalin buluşma noktası görevini üstlenirken, atölye ve seminerler için tüm olanaklarını kullanımımıza sunacak. Festivalin kapanış partisi Küçük Çiftlik Parkı’nda yapılacak. Projenin daha da etkili olması için, çeşitli üniversiteler ve konsolosluklarla görüşmelerimiz sürüyor.
Katılımcılar
Öneleme sonucu yarışmaya katılmaya hak kazanan filmlerin yönetmenlerinden oluşan, tüm dünyadan 13-19 yaş arası 60 genç organizasyon tarafından festival boyunca İstanbul’da ağırlanacak.
Başta üniversite ve liseler olmak üzere çeşitli kurumlarla kurduğumuz işbirliklerinin de desteğiyle İstanbullu gençler film gösterimlerine izleyici olarak katılıp atölye çalışmalarında yer alabilcek.
Beyoğlu sinemasının sadık müşterisi olan İstanbullu sanatseverlerin de izleyici olarak katılabilecek.
Projeye destek veren yönetmen ve eleştirmenler de gerek organizasyonun içinde bizzat yer alarak gerekse kendi alanlarındaki yetkinliklerini kullanarak festivalimize katkıda bulunacaklar.
Amaç
Projenin amacı tüm dünyadan genç sinemacılara karşılıklı fikir alışverişi yapabilecekleri bir ortam yaratarak hem bireysel hem de sanatsal alanda gelişmelerine destek olmaktır. Bu platformu sinema profesyonelleriyle zenginleştirmek ise projenin verimliliğinin artması için hayati önem taşımaktadır.
Kültürler arası toleransı geliştirmek ve İstanbul’daki sanatsal aktiviteyi arttırmak da projenin diğer hedefleri arasında yer almaktadır.
Kaynaklar
Kültür Sanat Girişimleri Derneği’nin içinde barındırdığı profesyoneller ve gönüllüler bu projenin hayata geçirilmesini sağlayacak en temel öğelerdir. Uluslararası ölçekte düzenlenmesi ve yüksek bütçeye sahip olması sebebiyle projenin yürütülmesinde hayati önem taşıyan organizasyon ve reklam tecrübesi, projenin ...sorumlu olan alanında uzman dernek üyeleri tarafından sağlanacaktır. Organizasyonun içerik kısımından sorumlu dernek üyeleri ise, projenin “genç” ve “sinema” kavramları üzerine yoğunlaşmasının gerektirdiği enerji, yaratıcılık, entellektüel birikim ve networking’i sağlayabilecek üniversiteli sanat öğrencileridir.
Projenin hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan maddi kaynak ise çeşitli şekillerde karşılanacaktır. Avrupa Birliği Gençlik Fonu’nun sunduğu hibe, ilk adım olması açısından önemli rol oynamakatadır. Özel kuruluşlar ise nakdi sponsorluk ve ürün sponsorluğu şeklinde projemize destek vermektedir.
Kar amacı gütmeyen kurumların işbirliği, projenin etkinliğinin arttırılması ve maksimum verimin elde edilmesine katkıda bulunacağından, operasyonel yardım açısından önemlidir. Son olarak sinema dünyasından bir çok yönetmen ve eleştirmen gerek içeriksel gerek yapısal olarak kendi yetkinlikleriyle organizasyona önemli bir kaynak sunacaklardır.
Organizasyon
1)Festival Öncesi:
Önjüri, festivale başvuran yönetmenlerin filmlerinden en iyi 60 taneyi seçecek. Bu filmlerin yönetmenleri İstabul’a davet edilecek.
2)Festival süreci:
Festival’de yarışmaya hak kazanan 60 gencin filmleri İstanbul Beyoğlu Sineması’nda izleyiciyle buluşacak. Bu filmler arasından jürinin seçtiği en iyi film, festivalin son gününde yapılacak olan kapanışta ödüllendirilecek. Çeşitli sivil toplum kururluşları da kendi alanlarında başarılı buldukları filmleri ödüllendirecek. Öneleme sürecinde yarışma dışında bırakılan fakat programa girmeye hak kazanan filmler ile ünlü yönetmenlerin gençlik dönemlerinde çektikleri filmler de gene festival süresince gösterilecek.
Festival boyunca, Akademi İstanbul’un Beyoğlu’ndaki merkezi, organizasyonun buluşma noktası olacak. Festivalimize destek olan film profesyonelleri, Akademi İstanbul’un fiziksel olanaklarından yararlanarak katılımcı gençlere çeşitli atölyeler düzenleyecek.
Festivalin sonunda Küçük Çiftlik Parkı’ndaki gecede, herkes festival boyunca izlediği filmlerin biletleriyle parktaki oyuncaklara binebilecek.
3)Jüri:
Ceylan Özçelik, Ümit Ünal, Fırat Yüce, Selim Evci, Antonio Tubler, Krister Linder ve Alexander Bronsted jüride yer alması kesinleşen isimler. Jüri’ye yeni isimler eklenebilir.
4)Yarışma
Filmler Go Slow(video Art), The Smallest Girl Ate TheBiggest Apple(Komedi) ve Welldone(Drama) olmak üzere 3 farklı kategoride yarışacak. Her kategorinin birincisi kırmızı elma kazanırken, tüm kategoriler arasında en başarılı bulunan film 1.000 Euro değerindeki Altın Elma ile ödüllendirilecek.
Engellilik, Çevrecilik, Ayrımcılık alanlarında çalışan Sivil Toplum Kuruluşları ise kendi açılarından duyarlı buldukları filmleri ödüllendirecekler.
Neden ITS’FF?
Projenin amacı yukarıda belirtildi. Fakat projenin ruhunun daha net bir şekilde ortaya konması için, bu amacın bizim açımızdan neden önemli olduğu ve amacın gerçekleştirilmesinde neden bu yöntemi benimsediğimiz de açıklanmalı.
Bireyler toplumu, gençler ise geleceğin toplumunu oluşturur. Dolayısıyla kişinin kimliğini belirlediği gençlik süreci yaşamının şekillenmesinde nasıl temel bir rol oynuyorsa, gençlik de uzun vadeli toplumsal ve politik tüm hedeflerde ortak paydayı oluşturuyor. Bu durumun farkında olan ulusal ve uluslararası kuruluşların ajandalarında gençlik kalemi gittikçe daha çok yer kaplıyor. Fakat gençlerin yüksek enerjiye ve kapasiteye sahip olması, bu kuruluşların eylemlerinin masumiyetine leke düşürebiliyor. Düzenin sürmesi açısından tehlike yaratabilecek olan gençliğe, seslerini çıkarıp rahatlayabilecekleri ve aynı zamanda yeterli baskı ve sansür altında yavaş yavaş düzene ayak uydurabilecekleri bir araç sunmak gerekiyor. İşte sanatın kritik rolü bu noktada devreye giriyor. Gençliği sanata yönledirmek adı altında düzenlenen projelerin bir kısmı aslında daha çok uyuşturucu etki yaratan, gençliği oyalamaya yönelik ve üstüne üstlük toplum tarafından da desteklenen bir yöntem olarak üretiliyor.
ITS’FF, hak ettiği özgür ve hoşgörülü ortamı sağlayarak, sanatı gençlerin kendi seslerini duyurabilecekleri ve diğerlerinin sesini duyabilecekleri bir araca dönüştürüyor. Tüm politik ve ekonomik kaygılardan arınmış, sadece sanatı layık olduğu tanımıyla kullanan ITS’FF, gençlerin özgürce üretebilmelerini ve bu üretimle topluma hem kendilerini geliştirirerek direk, hem de diğerlerini etkileyerek dolaylı katkı sağlayabilmelerini amaçlıyor.
Tüm sanat dalları arasında gelişime en açık, teknolojik ilerlemelerden en çok nasibini alan sanat dalı olan sinema, gençlere en esnek alanı sağlasa da aynı zamanda en masraflı sanat dalı olması sebebiyle çelişkili bir durum yaratıyor. Bu çelişkiyi mümkün olduğunca hafifletebilmek için, festivalimizde öğretici atölye çalışmalarına da yer veriliyor.
Festivalin ilk yılki teması olarak belirlenen “space” kavramı, gençleri düşünsel süreçlerinde daha da ileri gitmeye motive eden bir malzeme olarak beliriyor.
Böylece ITS’FF gençlere, üretirken ihtiyaç duyacakları her türlü malzemeyi sunuyor: Daha geniş vizyon, daha uygun ortam, daha esnek malzeme ve daha ileri teknikler.
İlgili Dosyalar:
- ITSFF Logo ve Uygulamaları [PDF] [696.01K]
- ITSFF Poster [JPG] [224.43K]