Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Toplumsal Bellek Platformu Öldürülen Erdost İçin Mamak'ta

Toplumsal Bellek Platformu üyeleri, Mamak Cezaevinde işkenceyle öldürülen Erdost'u andı, dönemin cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Gül Erdost, "gerçek sorumlular yargılanmadıkça adalet yerini bulmuş sayılmayacaktır" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Toplumsal Bellek Platformu üyeleri, Mamak Cezaevinde işkenceyle öldürülen Erdost'u andı, dönemin cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Gül Erdost, "gerçek sorumlular yargılanmadıkça adalet yerini bulmuş sayılmayacaktır" dedi.

Faili meçhul bırakılmış siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybeden ailelerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu 30 yıl önce, 12 Eylül darbesini izleyen günlerde gözaltına alınarak götürüldüğü Mamak Askeri Cezaevi'nde öldürülen yayıncı İlhan Erdost'u anmak, sorumluların cezalandırılmasını bir kez daha talep etmek amacıyla bir aradaydı.

Sabah saatlerinde Mamak'taki General Eşref Akıncı Kışlası önünde bir araya gelen platform üyeleri basın açıklaması yaptıktan sonra Ankara Adliyesi'ne giderek dönemin cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Platform üyeleri, öldürülen yakınlarının resimlerini ve "Gerçekler ortaya çıksın kim incinirse incinsin" yazılı pankart taşıdı; faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını, sorumluların yargılanmasını istedi.

"Susun ve işinizi yapın!"

Platform adına basın açıklamasını 19 Ocak 2007'de kurucusu olduğu Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink okudu:

Rakel Dink, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu kurulması için verilen dört ayrı önergenin reddedildiğini hatırlattı; siyasetçilere seslendi.

"Bizler sevdiklerimizi '12 Eylül'de yitirdik" diyen Rakel Dink, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçici 15. maddenin geçmesi 30 yıl sürdü. Peki 12 Eylül'le hesaplaşıldı mı, yoksa hesaplaşma yeni mi başlıyor?

Öldürülen yakınlarımızın adlarını, ağızlarından düşürmeyen yetkililere sesleniyoruz. Susun ve işinizi yapın! Acıyı, üzüntüyü sahibine bırakın. Bedelini ödemediğiniz gözyaşlarınızı kendinize saklayın.

Bizler çok şey yaşadık, gördük ve görmeye devam ediyoruz. Annelerimizin, babalarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin katillerinin Askeri Yargıtay'da beraat ettirildiğini, cezalarının adeta özendirici şekilde azaltıldığını gördük. O katillere, kanun kaçağı oldukları dönemlerde pasaportlar, ehliyetler ve evlilik cüzdanları verildiğini gördük.

Adalete hesap vermesi gerekenler sadece tetikçiler değil, tüm bu süreçlerin sorumlularıdır.

Tüm bu davaların, hep birlikte takipçisi olacağız. Suç duyurularında bulunmaya devam edeceğiz. Yarın bu utancı yaşamak istemeyenler, çağrımıza destek olsun. Herkesi adaletin takipçisi ve üreticisi olmaya davet ediyoruz. Kulağı olan işitsin!"

Savcılıkta suç duyurusu

Basın açıklamasının ardından Ankara Adliyesi'ne giden platform üyeleri, İlhan Erdost'un Mamak Cezaevinde işkenceyle öldürülmesiyle ilgili, dönemin cezaevi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost, olayla ilgili davada dört er ve bir astsubayın ceza aldığını hatırlattı; "Hukuki süreç tamamlanmış gibi görünse de dava henüz bitmedi" dedi:

"Olayların arkasındaki emir komuta ortaya çıkmadıkça ve gerçek sorumlular yargılanmadıkça adalet yerini bulmuş sayılmayacaktır. Biz bugün burada bulunanlar, bu düşünceyle dönemin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Biz konuşuyorsak adalet yoktur, kulağı olan işitsin."

Onur Yayınevi'nin sahibi İlhan Erdost'un 12 Eylül darbesinin ardından Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderilmiş ve burada işkenceyle öldürülmüştü. (BB/EÖ)

Açıklamaya 4 Eylül 1990'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Turan Dursun'un oğlu Abit Dursun, 2 Temmuz 1993'da Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen şair Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, 17 Haziran 1980'te öldürülen Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl başkanı Zeki Tekiner'in eşi Birsen Tekiner, oğlu Bülent Tekiner ve kızı Aylin Tekiner, 18 Aralık 1978'de Adana'da öldürülen Akın Özdemir'in eşi Mine Özdemir ve kızı Deniz Özdemir, öldürülen savcı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, 11 Nisan 1980'de öldürülen gazeteci - yazar Ümit Kaftancıoğlu'nun gelini Canan Kaftancıoğlu, 20 Mart 1995'de gözaltında kaybedildikten 55 gün sonra Kimsesizler Mezarlığı'nda bunan Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, 23 Mayıs 1980'de evinde vurularak öldürülen TKP yöneticisi Sevinç Özgüner'in kızı Alev Özgüner, 8 Ocak 1996'da öldürülen gazeteci Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe, 1 Şubat 1979'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, 25 Şubat 1994'te öldürülen avukat Yusuf Ekinci'nin oğlu Sertaç Ekinci, 24 Ocak 1993'te uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürülen gazeteci - yazar Uğur Mumcu'nun kızı Özge Mumcu katıldı.

* Rakel Dink'in açıklamasının tam metnini okumak için tıklayın.

* Gül Erdost'un açıklamasının tam metnini okumak için tıklayın.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/125953-toplumsal-bellek-platformu-oldurulen-erdost-icin-mamakta

Share
İlgili Eğitim