Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Taşın altından doğa katliamı çıktı

Kaz Dağlarının ortasına, baraj gölü havzasına yeni bir termik santral geliyor. Madencilik ve termik faaliyetleri yüzünden başı beladan kurtulmayan Kaz Dağları’ndaki Çırpılar köyüne yapılması planlanan yeni santral girişimin ardında ise Taşyapı’nın şirketi Taşzemin çıktı. 

İçerik Alınlık Resmi

Kaz Dağlarının ortasına, baraj gölü havzasına yeni bir termik santral geliyor. Madencilik ve termik faaliyetleri yüzünden başı beladan kurtulmayan Kaz Dağları’ndaki Çırpılar köyüne yapılması planlanan yeni santral girişimin ardında ise Taşyapı’nın şirketi Taşzemin çıktı. 

HER TAŞIN ALTINDA TAŞYAPI

AKP hükümetinin uzun zamandır İstanbul ve civarındaki sanayi yoğunluğunu güneye, Çanakkale tarafına kaydırma düşüncesi uzun zamandır biliniyordu. Açıklanan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planında bu düşüncenin yasal altyapısı hazırlandı. Turizm ve tarım cenneti olan alanlar enerji, maden ve imar rantına açılmasının planıydı bu. Planın açıklanmasının ardından bölgede uzun zamandır zemin yoklayan şirketler ardı ardına özellikle termik santral için girişimlerini hızlandırdılar. Bunlardan birisi de Yenice Çırpılar Köyü yakınlarında yapılmak istenen termik santral projesi. Türkiye’nin en önemli rüzgar koridoru olarak da bilinen bölgeye yapımı planlanan 7-8 santralden birisi olacak. Termik santral AKP’nin iktidar olmasının ardından “Hangi taşı kaldırsan altından çıkan” sermaye gruplarından birisi olan Taşyapı’nın şirketi Taşzemin tarafından yapılacak. 

ERDOĞANLARIN KOMŞUSU

Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı AKP’ye yakınlığı ile bilinen bir isim. Hatta Emine Erdoğan ile iş ortaklığı olduğu da uzun zaman dillendirilen iddialar arasında bulunuyor. 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarında Kısıklı’daki ofisi aranan ve gözaltına alınan Turanlı’nın ofisi Erdoğanların malikanesine de komşu. 

ÇED TOPLANTISI BUGÜN 

Aslında yıllardır devam eden termik santral ve altın madenciliği girişimleri yörenin hem tarımsal, hem biyoçeşitlilik hem de yoğun biçimde yayılmış bulunan tarihsel kültürel değerleri nedeniyle yapılamıyordu. Çanakkale İl Mahalli Çevre Kurulunun 03 Aralık 2013 tarihli kararında yöredeki arkeolojik sit alanları, su kaynakları, koruma altındaki endemik türlerin dökümü yapıldıktan sonra faaliyetlerin kurulumuna izin verilmemesine karar verilmişti. Termik santrallerin önünü tıkayan bu karar 8 Nisan 2016’de alınan 7 No’lu kararla kaldırıldı.  

Termik santralin ÇED halkın katılımı toplantısı bugün Yenice Çırpılar köyünde yapılacak. 

MİLLİ PARKA SINIR

Termik santral Kaz Dağları’nın ortası denilecek bir konumda ve koruma altındaki Kaz Dağları Mille Parkı’na sınır komşusu. Santralin kurulacağı yer ayrıca Yenice-Gönen Baraj Gölü havzasında. Tüm Gönen Ovasını sulayan baraj gölü aynı zamanda Bandırmaya içme suyu da sağlıyor. 

Bölgede bulunan iki adet çinko kurşun madeni zenginleştirme tesisinin kirlettiği Döşemedere ve Handere’nin sularının bu baraja karışmasının sıkıntısını yaşayan köylüler şimdi de termik santral kabusu ile karşı karşıyalar. Tarihi Agonya Ovasında yapılan hayvancılık ile özellikle ovaya özgü kapya biberi ve çilek üreticiliği şimdi iyice çıkmaza girmiş durumda. 

Evrensel

Share
İlgili Eğitim