Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Tanışmak Barışmanın İlk Adımı

KAMER “Kadınlar Yüzleşiyor” projesiyle 46 ilde 50 bin kadınla biraraya geldi. Nebahat Akkoç “Birbirimizi anlamadan barış mümkün müdür?” derken, kadınların % 66’sı toplantıların ardından hayatlarında değişiklik yapmayı planladıklarını söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

KAMER “Kadınlar Yüzleşiyor” projesiyle 46 ilde 50 bin kadınla biraraya geldi. Nebahat Akkoç “Birbirimizi anlamadan barış mümkün müdür?” derken, kadınların % 66’sı toplantıların ardından hayatlarında değişiklik yapmayı planladıklarını söyledi.

KAMER Vakfı’nın 2011’den bu yana süren “Kadınlar Yüzleşiyor” projesi, bugün Ankara’da tanıtıldı.

Proje kapsamında 46 ilde farklı kimliklerden, farklı kesimlerden kadınlar biraraya gelerek, erkek şiddetini, toplumsal barışı ve çözümü konuştukları grup çalışmaları gerçekleştirdi.

Çalışmalar sonucunda, 50 bin kadına ulaşıldı ve 12 ilde erkek şiddeti konusunda çalışan kadın örgütleri kuruldu.

KAMER kurucusu Nebahat Akkoç, açılış konuşmasında kadınların kendileriyle ve irbirleriyle yüzleşme deneyiminin toplumsal barışı nasıl sağladığını anlattı. “Birbirimizi anlamadan barış mümkün müdür?” diye sordu.

“Biz kadınlar kendi şiddetl deneyimlerimizle başetmeye çalışırken, yeni bir dünya hayalini de mümkün kılıyoruz. Farkındalık yaşayınca evdeki hiyerarşiyle yüzleşiyoruz ve ardından bunun ev dışında da nasıl dalga dalga yayıldığını, tüm dünyada poitikaların da bununla kurulduğunu görüyoruz

“Şiddetle başetme yolculuğu, bununla mücadelenin yöntemlerini görmemizi sağlıyor.

“Biz toplumun tek parça olmadığını ve bir-iki kişinin toplumu temsil edemeyeceğini, toplumdaki tüm farklılıkların bir hikayesi olduğunu ve onlar birbiriyle konuşmadıkça toplumsal bir barış sağlanamayacağını savunuyoruz.”

Farkındalık, mücadele demek

Projeyi destekleyen Açık Toplum Vakfı’ndan Özlem Yalçınkaya, “Yüzleşmek yanında tanışmanın değişimi başlatacak temel adımlardan olduğuna inanıyoruz” dedi.

Jülide Aral’ın moderatörlüğündeki toplantıda, çeşitli illerde farkındalık grup çalışmaları yöneten Gaye Cön Şakar, İlkay Ertem, Fatma Aynur Yıldıran ve Hayriye Aşçıoğlu, edindikleri deneyimleri ve çalışmalara katılan kadınların deneyimlerini, geri dönüşlerini paylaştı.

Grup çalışmalarını yöneten kadınların hepsi, sadece katılımcıların değil, kendilerinin de farkındalık yaşadığını vurguladı.

Bu çalışmalarda en çok öne çıkan geri dönüşlerin, kadınların “Suçlu ben değilmişim” ve “Kendimi artık yalnız hissetmiyorum” paylaşımları olduğu ifade edildi.

Kadınlar, “Farkında olmanın mücadele etmek demek olduğunu anladık” dedi.

Kadınların % 66’sı: Hayatımızda değişiklik yapacağız

Çalışma gruplarına 46 ilden 19 ila 68 yaş arası kadınlar katıldı. Kadınların yüzde 66’sı, çalışmaların ardından hayatlarında değişiklik yapmayı planladıklarını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 60,4’ü evli, yüzde 39,6’sı bekar kadınlardan oluştu. Evli kadınların yüzde 81,7’si hem resmi hem dini nikahlı. Kadınların yüzde 24’ünün ilk evlilik yaşı 16-17 iken, yüzde 68’inin ilk evlilik yaşı 18’in üzerinde. Ayrıca kadınların yüzde 48,1’, görücü usulü, yüzde 47,3’ü severek, yüzde 4,6’sı zorla evlendirilmiş. Görücü usulü evlendirilenlerin yüzde 52,7’si, “Görünce ısındım, sevdim evlendim” diyor.

Katılımcı kadınların yüzde 61,7’si ev dışında çalışmıyor. Yüzde 42.8’inin kendine ait bir geliri yok.

Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili diğer veriler şöyle:

haber fotoğraf

haber fotoğraf

haber fotoğraf

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [19.98K]
  2. haber fotoğraf [JPG] [45.83K]
  3. haber fotoğraf [JPG] [28.66K]
Share
İlgili Eğitim