Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) son iki yıl içerisinde Kaş- Kekova ‘da “Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş” ve Datça-Bozburun Yarımadası’nda “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş” projelerini yürüttü. Proje çalışmaları 2014 yılının ilk çeyreğinde sonlanıyor.
SAD Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gülfem Uysal proje hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
“Bu iki projede de ana amaç “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalar”ını tanıtmaktı. İfade edilen en önemli konu avlayan, satan, tüketen, denetimle sorumlu herkesin birlikte hareket etmesinin önemidir. Proje web sitesi www.birbalikcokbalik.org hem popüler hem de bilimsel bilgiler içermektedir.
Projede ele alınan bir alt başlık “YASADIŞI VE AŞIRI” balıkçılıktı. Bu noktada en mağdur kesim kıyı balıkçıları ve bilinçli amatör balıkçılar.Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde amatör balıkçı sayısı hızla artmaktadır. Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş Kaş –Kekova Pilot Projesi Çalıştayında Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sınırlı sayıda amatör balıkçı deniz korumada taşın altına elini soktu .Çalıştay sonunda deniz ve iç su severlerin doğa korumaya ciddi yaklaşımını ifade eden ortak tavsiye kararlarından bazıları şöyle:
-Yerel Kıyı balıkçılığının korunması amacıyla gerektiği hallerde amatör avcılığa sualtı ve su üstünde mekansal sınırlamaların getirilmesinin uygun olabileceği ancak amatörler için özel avlakların planlanabileceği
- İç sularda kontrollü ve bilimsel balıklandırma çalışmaları ve bu alanlarda bilinçli amatör avcılığın eğitimi, tanıtımı
-Elektronik sistemler, hidrolik ve elektrikli kuvvetler kullanılarak amatör avcılık yapılmasının yasaklanması
Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi’nde ise kıyı balıkçıları, restoranlar,ilgili bakanlık ve belediye yetkilileri, Sahil Güvenlik Bot komutanları, Esnaf ve Sanatkar Odaları temsilcileri , yerel STK lar ile yapılan temaslarda karada denetimi güçlendirme, bilinçli su ürünleri ticareti, restorancılık konusunda ortak irade ifade edildi. Datça ve Bozburun’da birçok restorantın zıpkınla vurulmuş balık satın almayarak ve satmayarak yasadışı balıkçılıkla yerel mücadeleye katkı koydukları 2013 yılındaki gözlem ve temaslarda tespit edildi.
Datça –Bozburun Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş projemiz çalışmalara katkı koyan balıkçı kooperatifleri ve restoranları ödüllendiren belgelerin sunulması, bilgilendirici levha ve eğitim köşeleri uygulamaları ile tamamlanacaktır.
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğraf [JPG] [9.99K]