Image
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) 2004 yılında, ülkemizde katılımcı demokrasinin gelişiminde sivil toplumun önemine inanan bir grup fikir önderi ve aktivist tarafından kuruldu.
- Toplumu örgütlenmeye teşvik eden araştırma, izleme, raporlama ve kapasite geliştirme çalışmaları yapar ve savunuculuk kampanyaları düzenler.
- Katılımcılık ve gönüllü çalışmanın önemi konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için çalışır. Her türlü iletişim olanağını kullanarak, sivil toplum örgütlerinin yaratmış olduğu değer ve faydalar konusunda kamuoyunu bilinçlendirme çabalarına ortak olur; sivil toplum örgütlerinin daha geniş toplumsal kesimlere seslenmelerini destekler.
- Türkiye’de örgütlenme özgürlüğünün iyileştirilmesine yönelik izleme çalışmaları yapar, analizler üretir ve raporlar yayınlar. İlgili kamu kurumlarıyla sorun alanları konusunda görüş alışverişinde bulunur, iyileştirme önerileri sunar.
- Sivil toplumla ilgili uluslararası standartları ve iyi uygulama örneklerini takip eder, çalışmalara katkı vermeye çalışır.
- Sivil toplum örgütlerinin örgütlenme özgürlüğü ve katılım hakkı konusundaki bilgi ve farkındalığını artırmaya yönelik seminer, eğitim, yayın gibi çalışmalar yapar. Sivil toplum örgütlerinin karşılaştıkları idari ve yasal sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye çalışır, sivil toplum örgütlerine bu konuda hukuki görüş sunar.
- Sivil toplum örgütlerinin kurumsal ve mali ihtiyaçlarının tespitine, değerlendirilmesine ve giderilmesine yönelik araştırma ve çalışmalar yapar.
- Sivil toplum örgütlerinin bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla, yurt içi ve dışında araştırmalar yapar, edindiği bilgi ve deneyimleri paylaşır, yayar
- Sivil toplum örgütlerinin gündem ve politika oluşturma çalışmalarını güçlendirici destekler sağlar.
- Sivil toplum örgütlerinin örgütsel alt yapılarını güçlendirmeye yönelik yenilikçi, kapsayıcı ve etkili programlar geliştirir, uygular, yaygınlaştırır.
- Sivil toplum için daha fazla kaynağın yaratılması için çalışır. Sivil toplum örgütlerinin kaynak yaratma çalışmalarını destekler. Yarattığı kaynaklarla hibe ve alt-hibe programları geliştirir ve uygular.
- Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla ayni katkılar (çalışma mekanı, ekipman ve teknik destek) sağlamaya çalışır.
- Sivil toplum örgütlerinin bilgiye daha kolay erişimini sağlamak, iletişim ve diyalog kurma süreçlerini hızlandırmak üzere internet sitesi ve iletişim merkezi kurar.
- Sivil toplum içinde bilgi ve deneyim paylaşımını da sağlayan iletişim platformları kurar.
- Sivil toplum örgütlerinin ulusal düzeyde ağ oluşturmalarını ve mevcut ağlarının güçlendirilmesini destekler.
- Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin uluslararası alanda faaliyette bulunmalarını teşvik eder, bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla diyalog ve işbirliğini geliştirmelerini kolaylaştırmaya, iletişim kanallarını etkinleştirmeye çalışır.
- Uluslararası sivil toplumun bir parçası olarak farklı ülkelerdeki sivil toplum deneyimleriyle bağ kurar ve Türkiye’deki sivil deneyimin aktarılmasına aracılık eder.
- Sivil toplum örgütlerinin uluslararası düzeyde ağlara katılımlarını ve yeni ağlar oluşturmalarını destekler.
- Sivil toplumun ve sivil toplum örgütlerinin katılımcı, çoğulcu demokrasi temelinde güçlenmesi için yapılması mümkün ve uygun olan diğer bütün çalışmaları yapar.
İlgili Eğitim
İlgili İçerikler