Soma'da yaşanan maden faciasının sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkileri, "devlet-millet iş birliği" ile aşılmaya çalışılıyor - Yaklaşık 4 bin 500 madenci yakınına psikososyal destek verilen yörede, sosyal ve ekonomik hayatın yeniden canlanması için çeşitli projeler yürütülüyor - İşsiz kalan madencilerin eşleri, katıldıkları kurslarda hem meslek öğreniyor hem de para kazanıyor.
Soma'da geçen yıl yaşanan maden faciasının ardından, sosyal ve ekonomik hayatta yaşanan olumsuz etkiler, "devlet-millet iş birliği" ile aşılmaya çalışılıyor.
Yörede geçen bir yılda yaklaşık 4 bin 500 madenci yakınına psikososyal destek verilirken, sosyal ve ekonomik hayatın yeniden canlanması için çeşitli projeler yürütülüyor.
İşsiz kalan madencilerin eşleri, açılan eğitim ve üretim merkezlerinde hem meslek öğreniyor hem ürettikleri parça başına para kazanıyor.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği öncülüğünde açılan "Soma'da Önce Kadın: Eğitim ve Üretim Merkezi"nde, tüm Somalı madenci eşleri teknolojik imkanlarla tanışıp, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması amaçlanıyor.
Nakış, tel kırma, iğne oyası ve temel bilgisayar eğitimleri verilen merkezden, yaklaşık 200 kadın yararlanıyor.
Projeyle, ikinci yılın sonunda bölgede kadınlar için üretim kooperatifi açılması hedefleniyor.
Genç Hayat Vakfı'nın eğitim ve üretim merkezinde ise yaklaşık 100 kadın, iğne oyası ve nakışla tespih, havlu, şal, fular ve masa örtüsü işleyip, İstanbul 'daki çeşitli firmalara satıyor.
Eğitim ve Üretim Merkezi öğretmenlerinden Gülten Ünal, merkezde işten çıkarılan madenci eşlerinin yanı sıra, aile bütçesine katkı sunmak isteyen kadınlara da eğitim verildiğini belirterek, iğne oyası kültürünün devamını da sağlayan projeyle, ilçenin ekonomik hayatına da katkıda bulunulduğunu söyledi.
- "Eşim, iş bulursa yeniden madende çalışacak"
Kursiyerlerden Nihal Yıldırım, kazanın meydana geldiği ocakta çalışan 39 yaşındaki eşi Sabri Yıldırım'ın saniyelerle hayatta kaldığını belirterek, "Eşim, yaşı dolayısıyla iş bulamıyor, iş bulursa yeniden madende çalışacak. Burada çalışıp iki çocuğum ve ailemin bütçesine katkıda bulunuyorum" diye konuştu.
Soma GAP Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi'nden ise 7-14 yaş grubu yaklaşık 4 bin çocuk yararlanıyor.
Merkez sorumlusu Selami Özdemir, çocukların okuldaki derslerine destek amacıyla verilen eğitimin ile birlikte, güze sanatlar dalında da çeşitli kurslar açıldığını belirtti.
Çocukların eğitim başarılarının yanı sıra, sosyal hayata katılmalarına olumlu katkı sunan merkezin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Özdemir, "Yoğun talep sonucunda, merkezin kapsamını 18 yaşa kadar çıkarmak istiyoruz. Bunun için yeni bir bina yapacağız. Yardımseverler ve sivil toplum örgütlerine, projeye destek olmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliğince yürütülen Soma Dayanışma Ağı Projesi çerçevesinde, Soma ile Balıkesir'in Dursunbey ilçesine birer psikososyal destek merkezi kuruldu.
Projenin koordinatörü Çiğdem Yumbul, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının yanı sıra işten çıkarılanlar, kurtarma çalışmalarında bulunanlar ve yaralı kurtulan yaklaşık 4 bin 500 kişiye psikososyal destek verdiklerini söyledi.
Soma'da meydana gelen faciada 301 madenci şehit olmuştu.