Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

"Sivil toplum örgütleri için yeni bir mali destek: Sivil Toplum Aracı -Türkiye”

18 Mayıs - 15 Haziran 2011 tarihleri arasında görüşlerinizi bekliyoruz

18 Mayıs - 15 Haziran 2011 tarihleri arasında görüşlerinizi bekliyoruz

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Komisyonu adına “Sivil Toplum Aracı – Türkiye” olarak adlandırılan taslak programla ilgili olarak sivil toplum temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri ve diğer tüm ilgili tarafları kapsayan bir danışma süreci yürütmektedir. Programın son hali, bu danışma sürecinde elimize ulaşan görüşler/öneriler ışığında Brüksel'de Avrupa Komisyonu tarafından verilecektir.

“Sivil Toplum Aracı – Türkiye” programı geçtiğimiz yıl Nisan/Mayıs döneminde "Türkiye'de Sivil Toplumun Gelişmesine yönelik Avrupa Komisyonu Desteği için Yol Gösterici İlkeler" üzerinde STÖ'lerden gelen yorumlar ve eleştirileri karşılayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu süreçte AB Delegasyonu Türkiye çapında 12 toplantı1 düzenlemiş, hem sivil toplum, hem de resmi mercilerle elektronik ortamda bir danışma süreci yürütülmüştür. Bu şekilde Delegasyona 268'i Yol Gösterici İlkelerle ilgili olmak üzere, 400 civarında görüş ulaşmıştır. Alınan tüm görüşler Yol Gösterici İlkelere son halinin verilebilmesi amacıyla dikkatle değerlendirilmiştir. Şimdi başlatmış olduğumuz bu danışma süreci, geçtiğimiz yıl başlatılan çalışmaların doğrudan ve eylem-odaklı bir devam çalışması niteliğindedir. “Sivil Toplum Aracı – Türkiye” programı ile önerilen fon mekanizmasının amacı, daha önce tespit edilmiş olan STÖ ihtiyaçlarına cevap verebilmektir.

Avrupa Komisyonu neden danışıyor?

İşte bu nedenle Komisyon, Türkiye'de sivil toplumun gelişmesinde payı olan herkesin görüşünü almak istemektedir. Avrupa Komisyonu ilgili bireylerin, sivil toplum temsilcilerinin ve kamu kuruluşlarının görüş ve fikirlerinin dikkate alınması halinde "Sivil Toplum Aracı - Türkiye" programının olumlu etkilerinin çok daha fazla olacağına inanmaktadır.

“Sivil Toplum Aracı - Türkiye” nedir?

“Sivil Toplum Aracı - Türkiye” AB'nin, 2012 yılından itibaren 6 yıl süreyle uygulanacak olan sivil toplum gelişimine katkı sunmayı amaçlayan bir programdır.

Bu program dört somut bileşen önermektedir:

  1. STÖ ağ ve platformlarına destek
  2. Aktif sivil toplum için esnek fonlar
  3. Aktif yurttaşlığın desteklenmesi
  4. AB ve Türkiye’deki sivil toplum örgütleri arasında karşılıklı farkındalığı ve bilgi düzeyini arttırıcı çalışmalar.

Önerilen bileşenlerle ilgili daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.

Süreç ve takvimi nedir?

18 Mayıs - 15 Haziran 2011 tarihleri arasında, e-posta (lütfen “Taslak Dokümanla ilgili görüşlerimi nasıl iletebilirim?” kısmına bakınız) ve Türkiye genelinde yapılacak toplantılar aracılığıyla tüm ilgili tarafların görüşleri alınacaktır.

Avrupa Komisyonu’nun özellikle görüş bildirilmesini beklediği konular nelerdir?

Taslak programa ilişkin her türlü yorumunuzu bekliyoruz.

Avrupa Komisyonu bu süreçte özellikle aşağıdaki sorulara yanıt aramaktadır:

Soru 1 – Genel hedef ve amaç yeterli midir?

Soru 2 – Önerilen bileşenlerin kapsamı yeterli midir? Bileşenler hedef grupların ihtiyaçlarına cevap veriyor mu? Önerilen tutarlar yeterli midir?

Soru 3 – Önerilen sonuç ve göstergeler amaca uygun mudur?

Soru 4 – Seçim süreci yeterince kapsayıcı mıdır? Kapsamı daraltılmalı mıdır? Kimlerin katılabilmesi gerekir?

Taslak Dokümanla ilgili Görüşlerimi nasıl iletebilirim?

Tüm ilgili tarafların taslak programı gözden geçirerek görüşlerini – İngilizce ya da Türkçe olarak – en geç 15 Haziran 2011 tarihine kadar [email protected]  adresine e-posta yoluyla iletmeleri rica olunur.

Göndereceğiniz e-postada lütfen aşağıdaki bilgilere yer veriniz;

  • Bir kuruluş adına katkıda bulunuyorsanız: kuruluşun türü (sivil toplum örgütü veya kamu kuruluşu veya özel şirket veya diğer) ve kuruluşun bulunduğu şehir
  • Bireysel olarak katkıda bulunuyorsanız: halen ikamet etmekte olduğunuz şehir

“Sivil Toplum Aracı– Türkiye”nin son hali, AB tarafından tamamlanıp onaylandıktan sonra AB Türkiye Delegasyonu internet sayfasında yayınlanacaktır.

Programın son hali tamamen Avrupa Komisyonu’nun sorumluluğunda olacağından, danışma sürecinde alınan tüm görüşlerin yansıtılması mümkün olmayacaktır. Önümüzdeki yıllarda “Sivil Toplum Aracı– Türkiye” yeniden gözden geçirilerek yapılacak değerlendirme ve danışmalar ışığında yeniden gözden geçirilecektir.

Türkiye’de sivil toplumun gelişimine Avrupa Komisyonu’nun sağlayacağı desteğe ilişkin değerli görüşlerinizi paylaştığınız ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. 


1AB Delegasyonu 5 Nisan - 30 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Türkiye'nin farklı kentlerinde (Edirne, Bursa, Adana, Ankara, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, İstanbul, Kars, Sinop ve Trabzon) sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmiştir.

Share
İlgili Eğitim