Sivil toplum örgütleri olarak her zaman bir değişim arzusuyla yola çıkarız. Kendimize mesele ettiklerimiz vardır ve örgütlü biçimde bunları gündeme getiririz. Bu doğrultuda araştırmalar yapar, raporlar yayınlarız. Bazen de bu çabalar temelinde, dezavantajlı veya kırılgan kesimler lehine politika ve yasa değişiklikleri talep ederiz veya var olan yasa ve politikaların daha etkin uygulanmasına veya iyileştirilmesine katkıda bulunma iradesi gösteririz.
Genel tanımıyla savunuculuk "ortak bir çıkar doğrultusunda herhangi bir kamu politikasını etkileme girişimidir". 404-Savunuculuk başlığı savunuculuğun olmazsa olmaz ilkelerini ve savunuculuk çalışmalarında hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmek isteyen örgütler ve aktivistler için tasarlandı. Ayrıca savunuculuğun farklı biçimleri, yöntem ve araçları konusunda öneriler ve etkili bir savunuculuk için ipuçları içeriyor.
- Savunuculuğun yaslandığı temel ilkeleri ve farklı savunuculuk biçimlerini,
- Kanıt temelli savunuculuğun sivil toplum örgütleri açısından taşıdığı önemi, bilimsel araştırmanın etik ilkelere dayanması gerektiğini,
- Yasama odaklı savunuculuğun ne olduğunu ve nasıl yürütülebileceğini,
- Karar vericilerle nasıl ilişki kuracağımıza dair ipuçlarını,
- Savunuculuk çalışmalarında bir politika belgesi oluşturmaya neden ihtiyacımız olduğunu ve politika önerisi yazarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğreneceksiniz.
404 - Savunuculuk çevrim içi programa katılmaya karar verdiyseniz, güzel haber! belirlenmiş herhangi bir başlama ve bitiş tarihi yok. Kendi belirlediğiniz zaman başlayıp, kendi belirlediğiniz hızda tamamlayabilirsiniz. Bizim size önerimiz günde 1 saatinizi ayırmanız ve 2 günde tüm programı bitirmeniz. 404 - Savunuculuk içerisinde yer alan video içerikler 1 saat, okuma materyalleri ise 1 saat sürüyor. Yani tüm içeriklerin toplam süresi 2 saat.
Lisansını Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi & CIFE Institute, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları bölümünde tamamladı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda çalışma hayatına başladı. Sonrasında çeşitli Bakanlık ve uluslararası kurumların Avrupa Birliği finansmanı ile yürüttüğü, yerel yönetişim, kalkınma ve demokratikleşme projelerinde çalıştı, Türkiye’nin 60’a yakın ilinde çalışmalar yürüttü. Özellikle kent Konseylerinin kapasitelerinin arttırılması, sivil toplum kamu işbirliği ve sivil toplum katılımının güçlendirilmesi süreçlerinde aktif görevler aldı. 2016 yılından beri sivil toplum alanında profesyonel olarak çalışmalarına devam ediyor, 2019’dan bu yana Denge ve Denetleme Ağı Genel Direktörü olarak görevini sürdürüyor. Bir çok sivil toplum örgütü ve oluşumun aktif bir parçası, aynı zamanda PADİ İleri Düzey Dalgıç.
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünden mezun olan Hakan Ataman, yaklaşık 25 yıldır hak temelli sivil toplum örgütlerinde aktif olarak çalışıyor. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin kurucu üyelerinden olan Hakan Ataman, 2012-2018 yılları arasında Helsinki Yurttaşlar Derneği’nde proje koordinatörü olarak çalıştı. Derneğin üye ve temsilcisi olarak faaliyet yürüttü.
Hakan Ataman New York merkezli Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü'nün 2015 İnsan Hakları Savunucuları Programı kapsamında bir süre ABD’de insan hakları savunuculuğu üzerine çalışmalar yaptı.
Şerif Onur Bahçecik, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. İnsan hakları, uluslararası kuruluşlar ve dünya siyasetinde sivil toplum örgütlerinin rolü üzerine çalışmaktadır. Bu konularda çeşitli ulusal ve uluslararası dergi ve yayınevlerince yayımlanmış eserleri vardır.
"Biçilmiş Kaftan" Ismarlama Eğitim Programı
“Biçilmiş Kaftan” Ismarlama Eğitim Programı, sizlerin belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda bizimle birlikte tasarlanan ve planlanan özelleştirilmiş bir kapasite güçlendirme desteği.