Ana içeriğe atla
Image
sivil toplum rapor
Share

Sivil Toplum Ne İşe Yarar?

Sivil Sayfalar sitesi editörü ve sivil aktivist Derya Kap, 8 sivil toplum örgütü ile görüşerek sivil toplumun katkılarını anlamaya çalıştığı " Sivil Toplum Ne İşe Yarar?" çalışmasını e-kitap olarak yayınladı ve video olarak paylaştı. 

Sivil toplumun sesini görünür kılmak için kısa videolar ve e-book hazırlayan Kap çalışmasında  “Türkiye’de kamuoyu sivil toplumu ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) ne kadar tanıyor, Faaliyetlerinden haberdar mı? STK’lara ne kadar güveniyor?, “Demokratik bir sisteme STK’ların üstlendiği hayati rolün ne ölçüde farkında? gibi sorulara yanıt aradı. 

AB Sivil Düşün desteğiyle hazırlanan çalışmada Afet Platformu, Ankara Kent Konseyi, Başka Bir Okul Mümkün Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Kodluyoruz Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği ile görüşüldü. 

AB Sivil Düşün destekli bu çalışmada yer alan sivil toplum kuruluşları ve faaliyetlerinin bir özeti şöyle;

Afet Platformu: Türkiye meydana gelen tüm afetlerde (deprem, sel, orman yangını) 26 sivil toplum kuruluşu afet sahasında aktif olarak birlikte görev alıyor.

Ankara Kent Konseyi: Türkiye'nin en aktif Kent Konseyi: 1250 sivil toplum kuruluşundan oluşuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışarak politika üretiyor. 

Başka Bir Okul Mümkün Derneği: Mevcut eğitim sistemine alternatif BBOM Modeli yarattı. Türkiye’de 7 farklı kentte 7 kooperatif ve 5 okul modeli uyguluyor. 

Hak İnisiyatifi Derneği: “Kim olursa olsun zalime karşı; kim olursa olsun mazlumdan yana” anlayışıyla, İslami kesime yakın olmasına karşın hem dindar hem seküler kesimin haklarını korumaya çalışıyor.

HAYTAP: Sadece evcil hayvanlar için değil tüm hayvan türleri (at, inek, eşek )için mücadele ediyor. Türkiye’de “Kapınızın Önüne Bir Kap Yemek-Su” gibi birçok farkındalık çalışmasını
başlattı. Emekli Hayvanlar Çiftliğini kurdu.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı: Türkiye’de kadın kooperatifi hareketini başlattı. Dar gelirli, yoksul ve dışlanmış kadınlarla iş modeli geliştiriyor; ürettikleri ürünlerin satılmasını sağlıyor.

Kodluyoruz Derneği: Türkiye’nin birçok kentinde ve çevrimiçi ortamda hem yetişkinlere hem
çocuklara ücretsiz kodlama ve yazılım eğitimi veriyor; katılımcılara iş de buluyor.

Yeşil Düşünce Derneği: İklim değişikliğiyle mücadelede aktif savunuculuk ve kampanyacılık
yapıyor, farkındalığı artırıyor. Belediye başkanlarının yeşil politikaları benimsemesine katkı
sağlıyor.

Çalışma kapsamında hazırlanan e-kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışma için hazırlanan videoları buradan izleyebilirsiniz

İlgili Eğitim