Ana içeriğe atla
Image
istatistik rehberi
Share

Sivil Toplum İstatistikleri ve Etkin Veri Yönetişimi Rehberi yayında!

Avrupa Birliği’nin desteğiyle, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) iş birliğinde yürüttüğümüz Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi kapsamında hazırlanan Sivil Toplum İstatistikleri ve Etkin Veri Yönetişimi Rehberi yayında.

Türkiye'de sivil toplum örgütleriyle ilgili veriler kamu kurumları tarafından farklı yaklaşımlarla toplanıyor. Sivil toplum alanına ilişkin yayınlanan verilerin bütüncül bir bakış açısı taşımaması, birçok alanda toplanmaması, toplandığı halde yayınlanmaması veya bu verilerin toplanması ve yayınlanması sürecinde görevli kuruluşlar arasındaki koordinasyon eksikliği ise sivil toplum alanının etkisinin anlaşılmasını zorlaştırıyor. Bununla birlikte sivil toplumun ihtiyaçlarına çözüm üretebilmek için konuyla ilgili bütün aktörlerin faydalanabileceği bilgileri üretmek büyük önem taşıyor. 

Avrupa Birliği’nin desteğiyle, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) iş birliğinde yürüttüğümüz Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi kapsamında hazırlanan Sivil Toplum İstatistikleri ve Etkin Veri Yönetişimi Rehberi, Türkiye’de sivil toplum verisine ilişkin hak temelli bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyor. 

Dr. İnan Tutku Türkmen ve Mehmet Can İrhan tarafından yazılan rehber, STÖ’lere dair veri ve istatistikleri üç temel kategori üzerinden -profil, çalışan, üye ve gönüllü ve mali bilgiler- geliştirilecek bir veri yönetişimi stratejisini tartışmaya açıyor.

Rehberde Türkiye’de sivil toplum verisini toplayan kurumlardan STİGM, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Kalkınma Ajansları ve  Ticaret Bakanlığı da inceleniyor. Sivil toplum istatistiklerinde uluslararası yaklaşımların da ele alındığı rehberde uluslararası alandan da örnekler sunuluyor. 

Rehberi okumak için tıklayınız. 

 

İlgili Eğitim