Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Şarköy Doğalgaz Santrali"ne İptal Davası

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde kurulmak istenilen doğalgaz çevrim santralinin iptali için, Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği tarafından Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne iptal davası açıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde kurulmak istenilen doğalgaz çevrim santralinin iptali için, Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği tarafından Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne iptal davası açıldı.

Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği tarafından Şarköy ilçesinde kurulmak istenilen doğalgaz çevrim santralinin iptali için, Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne başvurdu. Şarköy Çevre ve Doğayı Koruma Derneği adına dava açılmasını talep eden Avukat Ongun Mızrak, söz konusu santralin Sarp Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Şarköy ilçesi Kızılcaterziköy mevkiinde kurulmak istenildiğini belirtti. Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun, (ÇED) Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinden olumlu geçtiğini ifade eden Ongun, “ÇED Raporu gerekli yasal ve hukuksal şartları taşımamaktadır. Bu nedenle rapor ve raporun olumlu olduğuna dair kararın iptali zarureti doğmuştur. Hazırlanan rapor bilimsel ve teknik ‘yok’tan ibarettir. Hiçbir gerçek bir tetkik ve değerlendirmeye dayalı olamayıp, tamamıyla yasak savma zihniyeti ile tanzim edilmiştir. Pek çok öğe ‘kopyala yapıştır’ mantığı ile dikte edilmiş mahallinde bilimsel anlamda araştırma yapılmamıştır.” dedi.

Çevresel etkinin tespiti için ilgili bölgeden veri alınmadığını, raporu düzenleyenlerin bu yükümlülüğe uymadığını ve karara olumlu olarak imza atanların görevlerini yerine getirmediğini iddia eden Avukat Mızrak “Rapor ekinde sunulan tabii hayata yönelik veriler ya hiç bulunmamakta ya da yıllar öncesine dayanmaktadır. 500 milyon Euro tutarındaki yatırımın öncesinde, yatırım sahipleri çevreye ilişkin hiçbir araştırma yaptırmamış ve olası etkileri araştırmamıştır. Bu durum yatırım sahiplerinin sonrasında da ne kadar duyarlı olacağına ilişkin değerlendirmeyi de kolaylaştırmaktadır.” dedi.

Kurulacak santralin çevreye büyük zarar vereceğini ifade eden Avukat Ongun Mızrak “ ÇED raporu hem hukuki ve hem de bilimsel eksikler içermektedir. Rapora yeterince inceleme ve değerlendirme yapılmaksızın olumlu kararı verilmiştir. Mahkemece yapılacak araştırma sonucu hukuki eksikler, uzman bilirkişilerce tanzim olunacak raporla bilimsel eksikler saptanacaktır.” dedi.

http://www.pirsushaber.com/sarkoy-dogalgaz-santraline-iptal-davasi-405076n.html

Share
İlgili Eğitim