Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Rüzgar Santralleri İstanbul’un Son Kartallarını Tehdit Ediyor

İstanbul’da kalan son 4 çift şah kartalı şimdi de rüzgar türbinleri tehdit ediyor. Kuşların yuvalarına yakın mesafede inşa edilen türbinlere nasıl izin verildiği tartışılırken yetkililerin acil önlem alması gerekiyor.

İstanbul’da kalan son 4 çift şah kartalı şimdi de rüzgar türbinleri tehdit ediyor. Kuşların yuvalarına yakın mesafede inşa edilen türbinlere nasıl izin verildiği tartışılırken yetkililerin acil önlem alması gerekiyor.

kartal
Şah Kartal (Aquila heliaca) Türkiye’de yaşayan son derece nadir bir yırtıcı türü ve nesli küresel ölçekte tehlike altında. Doğa Derneği hali hazırda Trakya’da yuva yapan 35 çift şah kartalın durumunu 5 yıldır izliyor. Şah kartalın 4’ü İstanbul sınırlarında barınıyor ve bu yuvalardan ikisi şu an çok kısa sürede yükselen rüzgar türbinleri kıyısında kalmış bulunuyor.

Avrupa’da Yasak

Rüzgar türbinlerinin şah kartal gibi iri yırtıcı kuşlara zarar verdiği pek çok bilimsel araştırma sonucunda biliniyor. Bu nedenle, nesli tehlike altındaki bu canlıların yaşam ortamlarında kesinlikle rüzgar enerjisi santrali yapılmasına izin verilmiyor. Batılı ülkelerdeki bu iyi uygulama ülkemizde ne yazık ki görülmüyor. Santraller için bölgede önceden kuş araştırması yaptırması gereken ve nesli tehlike altında olan türlere tehdit oluşturması durumunda yatırım yapılmasını yasaklaması gereken yetkillerin bu konuda bir açıklama yapması bekleniyor.

Acil Önlem Alınmalı

Şah kartal yavruları yakın zamanda yuvadan uçacak. Uzmanlar bu dönemin yavrular için en hassas dönem olduğunu belirtiyor ve asgari olarak yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: Bir kuş uzmanı personel istihdam edip her üreme döneminde kartal yavrularının türbinlerle ilişkisini gözlemlemek, riskli durumlarda sistemi durdurmak. Şah kartalların beslendiği mera alanlarındaki yaban hayatının geleceğini güvence altına almak ve inşaat nedeniyle doğal özelliği bozulan alanları restore etmek. Bekçilere bilgi verilerek şah kartalların yavru büyütme zamanı rahatsız edilmemesini sağlamak. Santralin enerji iletim hatlarını şah kartala zarar vermeyecek şekilde revize etmek.

Doğa Derneği bilim koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu yaptığı açıklamada “Son şah kartallarımız için Silivri Çanta’daki Boydak Enerjinin ve Fenerköy’deki Eksim Holding’e ait Silivri Enerji A.Ş.’nin acilen önlem alması gerekiyor. Aksi takdirde bu iki kurum isimlerini İstanbul’da şah kartalı yok eden şirketler olarak yazdıracak, yetkiller ise verdikleri izinlerle bu suçun ortağı olacak” dedi.

Kaynak: Doğa Derneği

İlgili Dosyalar:

  1. kartal [JPG] [48.20K]
Share
İlgili Eğitim