Edirne'de kurulan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nün Roman açılımı ekseninde oluşturulacak politikalara katkı sunması bekleniyor.
2010'da başlayan Roman açılımı kapsamında Edirne'de "Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü" kuruldu.
Geçen seneki Trakya Buluşması'nda açılacağı sözü verilen enstitü mart ayında Trakya Üniversitesi bünyesinde resmi olarak açıldı.
Aslında 2010'da Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi'nde "Roman Uygulama ve Araştırma Merkezi" açılmıştı ancak geçen süre zarfında merkez yol alamadığı için atıl duruma düşmüştü.
Bu yüzden Romanların yoğun olarak yaşadığı Edirne'de beklentiyle karşılanan "Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü"nün nasıl çalışacağı merak konusu. Enstitünün Roman açılımı ekseninde yapılacak politikalara katkı sunması bekleniyor.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirneli bir Türkolog.
bianet'e konuşan Günşen, enstitünün Roman dili, kültürü ve sosyolojik yapısı, tarihine dair bilimsel araştırmalar yapılacağını söyledi.
Dil kursu da açılabilir
"Ön çalışma içindeyiz. Kim, nerede bu konuda ne yapmış. Sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde olacağız. Ne gibi bir birikim oluşmuş. Önümüzü görüp bunları toplayıp masaya yatıracağız. Yeni uzmanlar yetiştireceğiz, mevcut uzmanları bir araya getireceğiz. Disiplinlerarası da çalışılabilir. Akademik çalışmalarla kılavuzluk yapmak istiyoruz."
"Dil kursu açılacak mı?" sorusuna Günşen, "Sözlükler, el kitapları hazırlanacak. Belli bir noktadan sonra dil kursu da açılabilir" dedi.
Enstitü dün ilk kez Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) ile görüştü.
"Romanlarla ilgili veri yok"
Forum bileşenlerinden Roman Kültürünü Araştırma, Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdinç Çekiç, "Enstitünün açılması mutlaka kıymetli ama asıl değeri bundan sonra yapacağı çalışmalar oluşturacak" dedi.
"Roman dili konusunda girişimler olacağı söylendi. Edirne'de olması nedeniyle Balkanlarda yapılmış dil çalışmaları nedeniyle önemli katma değer olacak.
"Ayrıca Türkiye'de Romanlara yönelik hazırlanacak stratejik çalışmaya d bilimsel katkı sunması açısından da önem teşkil ediyor. Şu anda Romanların demografik yapısı, eğitim, barınma durumuna dair düzgün bir veri yok. Önce bir fotoğrafın çekilmesi. Çalışmaların da bunun üstüne oturması lazım.
"Sadece TOKİ ile olmaz"
"Sadece TOKİ yapılması barınma sorununa çözüm getirmiyor. Kentsel dönüşüm projeleri Romanların yaşadıkları alandan çıkarılmasına ve yaşam biçimlerini kaybetmesine neden oluyor. Biz TOKİ evlerini toptan eleştirmiyoruz. Ancak bu evlerin sosyal boyutları ele alınarak yapılması gerek. En büyük çekincemiz bu."
Ahmet Günşen kimdir?
1962 yılında, Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Turpçular köyünde doğdu. Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü mezunu. Kırşehir ve Yöresi Ağızları (İnceleme-Metinler-Sözlük) başlıklı teziyle Türk dili doktoru oldu.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı, Balkan Araştırma Enstitüsü kurucu müdürüdür. Yayımlanmış sekiz kitabı var.
Son olarak yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Edirne Belediye Başkanı adayıydı.
Nilay Vardar, bianet
İlgili Dosyalar:
- ahmet gunsen [JPG] [71.73K]