Yaşam alanlarında rüzgar enerji santralleri (RES) kurulmasına karşı mücadele eden Bodrumlular, Karaburun ve Çeşme’deydi. Karaburun Yayla Köyü yakınlarındaki RES’leri yanı başına giderek inceleyen Bodrumlular, köylülerin şikayetlerini de RES’lerin dibinde dinlediler.
HUKUK MÜCADELESİ PERVANEYİ DURDURDU
Bodrum ve Milas’tan 5 otobüsle Karaburun ve Çeşme gezisi düzenleyen Bodrumluların ilk durağı Karaburun oldu. Karaburun Kent Konseyi ve EGEÇEP Yürütme Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Bodrumlular, buradan otobüs ve otomobillerle RES’lerin yoğun olarak bulunduğu Yayla Köyü yakınlarına gittiler. 42 numaralı direk dibinde Karaburun kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli kısa bir konuşma yaparak, Karaburun’daki RES mücadelesini anlattı. RES’lere karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını aktaran Dilli, bu nedenle RES’lerin yaklaşık 10 gündür çalışmadığını dile getirdi. Pervanesi dönmeyen RES önünde yapılan konuşmalarda Yayla köylüler de RES’lerle iç içe bir yaşamın ne demek olduğunu anlattı.
“RESLER KABUSUMUZ OLDU”
Yayla Köylü’nden Yusuf Arıcı, RES’ler dikildikten sonra yaşamlarının kabusa döndüğünü belirterek, “Gerekirse ölün ama topraklarınıza bu şirketleri sokmayın” dedi. Aynı Köy’den Necla Arıcı ise keçi yetiştiriciliği yaptıklarını, meralarının RES şirketleri tarafından yok edildiğini, rahat uykuya hasret kaldıklarını söyledi.
Bodrumlu vatandaşların avukatı Remzi Kazmaz, yaşam alanlarına kurulmasını istemedikleri RES’lere karşı mücadelede Karaburunluların ve Çeşmelilerin deneyimlerini yerlerinde görmek için geldiklerini, konuşmalardan çok şey öğrendiklerini söyledi.
RES gezisinin ardından Karaburun belediyesi toplantı salonunda Kent Konseyi tarafından RES’lerin zararları, Karaburun’un özellikleri ve RES’lere karşı verilen hukuki mücadele hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
‘TAM YERİNDESİNİZ’
Etkinlikte konuşan EGEÇEP Eş dönem Sözcüsü ve gazetemiz muhabiri Özer Akdemir, yıllar önce altın madenciliği ile ilgili Bergama Köylülerinin Balıkesir Balya’ya ve Kıbrıs Lefke’ye gittiklerini aktararak, “Sizler de RES’lerin yaşam alanlarına etkilerinin görüleceği en doğru yerdesiniz” dedi. Çine Madran dağındaki İbrahimkavağı köylülerini RES mücadelesinden bahseden Akdemir, “Sadece İbrahimkavağı köylülerinin mücadelesi RES’leri durduramadı ama sayılarını 80 direkten 10 direğe kadar düşürdüler. Birleşmekten, birlikte mücadeleden başka çaremiz yok” dedi. Yöresel kıyafetleri ile ilgi odağı olan Milaslı Yörük kadınlarının da aralarında bulunduğu Bodrumlular, daha sonra Çeşmedeki RES’leri yerinde görmek için Çeşmeye hareket ettiler.
(İzmir/EVRENSEL)