Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Psikologlar Homofobiden Arınacak

Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Birimi, Türkiye’deki psikologları cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri konusunda bilgilendirerek, LGBTİ bireylere ve ailelerine daha fazla destek olmayı hedefliyor.

İçerik Alınlık Resmi

Türk Psikologlar Derneği LGBTİ Birimi, Türkiye’deki psikologları cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri konusunda bilgilendirerek, LGBTİ bireylere ve ailelerine daha fazla destek olmayı hedefliyor.

Türk Psikologlar Derneği’nin (TPD) LGBTİ Birimi kuruldu!

Gerçekleşen ilk tanışma toplantısının ardından, TPD LGBTİ Birimi’nden psikologlar hep beraber Onur Yürüyüşü’ne katıldı.

“Heteroseksüellik de eşcinsellik de hastalık, bozukluk veya problem değildir, dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir durum da söz konusu değildir” diyen TDP LGBTİ Birimi, Türkiye’deki psikologları cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri konusunda bilgilendirerek homofobiden arındırmayı amaçlıyor.

bianet’e konuşan TPD Genel Merkez Yönetim Kurulu’ndan sosyal psikolog Duygu Buğa, “Üniversitelerde LGBTİ danışanlara yönelik bir ders yok. Bazı derslerin alt başlıklarında geçiyor sadece. Üniversitelerin psikoloji bölümlerine gidip, ileride meslektaşımız olacak öğrencilerle de LGBTİ çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Hatta uzun vadede bunun ders olarak müfredata eklenmesini de isteyebiliriz” diyor.

türk psikologlar dernegi

Psikologlara LGBTİ eğitimi

TPD’de şimdiye kadar Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Birimi ya da Travma, Afet, Kriz Birimi altında gerçekleştirilen LGBTİ çalışmaları, artık İstanbul, Ankara ve İzmir’de LGBTİ Biriminde gerçekleştirecek. Bir meslek örgütü olan TPD, öncelikle psikologların cinsel yönelimler konusundaki bilgilerini arttırmak ve dolaylı olarak LGBTİ bireylere ve ailelerine daha fazla destek olabilmeyi hedefliyor.

Buğa, homofobi ve transfobinin önyargılarla alakalı olduğunu ve çok yaygın olmasa da psikologların da bu önyargılara sahip olabildiğini söylüyor:

“LGBTİ bireylerin ailelerinin ilk tepkisi ‘yanlış bir şey mi var’ şeklinde oluyor ve bu konuda bilgi almak istiyorlar. Bu konuda eğitimli bir psikoloğa giderlerse, destek alabiliyorlar. Ama maalesef eşcinselliği ‘tedavi ettiğini’ iddia eden meslektaşlarımız var. Ancak bu hem bilim dışı hem de etik dışı, çünkü eşcinsellik hastalık değil. Hastalık olmadığı için de tedavisi söz konusu değil.”

Buğa, son olarak psikologlardan gelecek talep üzerine LGBTİ Birimi çalışmalarının diğer illere de yayaılabileceğini ekliyor.

Birleşmiş Milletler kararı doğrultusunda, eşcinsellik 1973 yılında ruhsal bozukluk kategorisinden çıkartıldı, 41 yıldır hastalık olarak değerlendirilmiyor.

Çiçek Tahaoğlu, bianet

İlgili Dosyalar:

  1. türk psikologlar dernegi [JPG] [85.47K]
Share
İlgili Eğitim