Dilleri, tarihleri ve kültürleri kaybolmasın diye uğraş veren Pomaklar Eskişehir ve İstanbul’un ardından İzmir merkez olmak üzere Ege Bölgesi’nde de dernekleşme çalışmalarına başladı.
Pomakların yoğun olarak yaşadığı Gaziemir’e gelen dernek yöneticileri, Pomak kökenli Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’u ziyaret etti, ardından İzmir’de dernekleşme çalışmaları için bir toplantı düzenledi.
Sarnıç Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltıya, İstanbul Pomak Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, Pomak Kültür Derneği kurucu üyesi Nezire Nazan Öztürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Serap Alp ile Yrd. Doç. Dr. Muhittin Aygün, Gaziemir Belediyesi Kültür Danışmanı Arkeolog Ercan Çokbankir, Bayındır Çınardibi Köyü Muhtarı Ramazan Satın, Manisa Bal-Göç Derneği Başkanı Mustafa Kader, İzmir Bal-Göç derneği yönetim kurulu üyeleri ile Gaziemir’de yaşayan çok sayıda Pomak kökenli vatandaş katıldı. Yerel çalışmalar yapmak için ilk olarak 2009 Ocak ayında, Eskişehir’de Pomak Kültür Derneği kurduklarını anlatan Nezire Nazan Öztürk, 2011’den itibaren çalışmalarını genişlettiklerini ve İstanbul’da da şube kurduklarını belirtti. Pomak kültür ve geleneklerini ile Pomakça’yı yaşatmayı amaçladıklarını anlatan Öztürk, “TESEV’in araştırmasına göre Türkiye’de resmi olarak 600 bin Pomak yaşıyor. Yunanistan’da 80 bin, Makedonya’da 40 bin, Bulgaristan’da 350 bin Pomak var. Biz Türkiye’de gerçek rakamın 1.5 milyon civarında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Öztürk, derneklerin sayısını artırıp platform kurmayı da hedeflediklerini ifade etti.
POMAK KÖKENLİ 25 MİLLETVEKİLİ VAR
İstanbul Pomak Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir ise, 1912 Balkan Savaşı’nda en ağır bedeli ödeyen halkın Pomaklar olduğunu belirterek, “Pomaklar, inatçı, yardımsever, yapıcı ve onurlu bir halktır. 1876 yılında Timraş Cumhuriyeti’ni kuran Pomakların torunuyuz. Şimdi başta Antik Slav dili Pomakça başta olmak üzere tüm değerlerimize sahip çıkmak için biraraya geliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük katkılar sağlayan, gurur duyduğumuz Pomak devlet adamlarımız var ve şu an TBMM’de 25 Pomak kökenli milletvekili görev yapıyor. Gaziemir’in başarılı belediye başkanı Halil İbrahim Şenol’un da Pomak olmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Başkan Şenol ise, tarihte ağır bedeller ödeyen Pomaklar’ın Türkiye Cumhuriyet’nin demiri, çimentosu olduğunu belirterek, “Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ama Pomak olduğumuzu da unutmuyoruz. Yıllardır özlemi çekilen örgütlenme imkanı İzmir’de, Gaziemir’den başlayacak, daha sık biraraya geleceğiz. Timraşlı Şah İsmail’in torunuyum ve bundan da gurur duyuyorum” dedi. Toplantıya katılan yaşlılar ise Pomak geleneklerini ve anılarını anlattı.