Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Özel Eğitim Ve Rehberlik Yönetmenlik Taslağına hayır diyoruz!

Emeğime, Mesleğime, Haklarıma Dokunma ve Psikolojik Danışman Haklarına Sahip Çık!

İçerik Alınlık Resmi

Emeğime, Mesleğime, Haklarıma Dokunma ve Psikolojik Danışman Haklarına Sahip Çık!

MEB Taslak Yönetmeliğe ilişkin olarak basın açıklaması, yürüyüş ve faks gönderme eylemine Diyarbakır'da görev yapan 200'ün üzerinde meslektaşımız katılmıştır. Sanat Sokağı Carrefour önünde toplanan grup, sloganlar atarak eyleme başladı. Ulusal ve yerel basının ilgi gösterdiği protesto yürüyüşünde ' Mesleğime, Haklarıma, Emeğime Dokunma' diyen psikolojik danışmanlar topluca faks metinlerini bakanlığa göndererek eylemi sonlandırdılar.

Hazırlanan dövizlerde; 'Yönetmelik Değil, Ruh Sağlığı Meslek Yasası İstiyoruz', ' Baloğlu 8-5 Sen Çalış', 'Çorba Taslağa Karşıyız', 'Tarlada İzimiz Var, Harmanda Sözümüz Olacak', 'İdeolojimiz Bir Yana Davamız Mesleki Dava', 'Danışmanız, Niye Bize Danışmadınız?', ' Taslağınız Çorba Olmuş Afiyet Olsun', 'Fayda Sağlayamıyorsan Zarar da Verme', ' Danışan Dağı Aşmış, Danışmayan Taslakta Şaşmış', ' #Diren PDR', ' #Diren Psikolojik Danışman', ' Ayrı Yönetmelik İstiyoruz', ' Çok mu Düşündünüz?', 'Psikolojik Danışmanlığın Talanına Hayır!', 'Bir Kere de İyileştirin', ' Taslağını da Al Git' mesajları yer aldı.

Kitle Emeğime, Mesleğime, Haklarıma Dokunma ve Psikolojik Danışman Haklarına Sahip Çık sloganları atarak alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Halkın ilgi ve destek gösterdiği eylemde renkli görüntüler ortaya çıktı.

BASIN VE KAMUOYUNA

Diyarbakır’da çalışan psikolojik danışmanlar olarak  "Özel Eğitim Ve Rehberlik Yönetmenlik Taslağına” hayır diyoruz.

Yönetmelik değişikliği için hazırlanan taslakta, psikolojik danışmanların çalışma saatleri 8-5 olarak düzenlenmekte; yaz tatilinde çalışma zorunluluğu getirilmekte ve özel eğitim hizmetleri ile psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliği birleştirilerek tek yönetmelik haline getirilmektedir. 8-5 mesaisi ile çalışanların ortak kazanımı olan 6 saat çalışma hakkı gasp edilmektedir. Emeğimizin sömürülmesine ve değersizleştirilmesi izin vermeyeceğiz. Özel eğitim hizmetleri ile psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin birleştirilmesi sadeleşmeyi değil karmaşayı ve sorunları beraberinde getirecektir. Eğitim bilimlerinden bihaber olan bu anlayış 2 alana da zarar verdiğini idrak edememekte üstüne üstlük öğrencilerin bunlardan nasıl etkileneceğini kestirememektedir.

Yapılması düşünülen değişiklikler, psikolojik danışma hizmetlerinin daha verimli ve etkili sunulmasını sağlamadığı gibi; var olan gelişmeleri ve yıllardır kat edilen mesafeyi de elinin tersiyle itmektedir. Alan emekçilerinin moral değerlerini zayıflatacak ve çalışma barışını bozacak her türlü uygulamalara karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz. Psikolojik Danışmanların yönetmelik değişikliği sürecinde haklarının korunarak, tüm dinamiklerinin sürece dâhil edilerek yürütülmesini talep ediyoruz.

Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin sorunlar olduğu doğrudur. Ancak, bu sorunlar yapısal sorunlardır. Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin okullarda sunulması konusunda yaşanılan sorunlar, okulların fiziki koşullarından, idarecilerin sorunlu yaklaşımlarına, öğrencilerin sosyoekonomik koşullarından çevresel faktörlere birçok etkene bağlı iken; sorunları, psikolojik danışmanların çalışma sürelerini uzatarak, tatillerini kısaltarak çözeceğini düşünenleri gerçekçi olmaya davet ediyoruz. Yönetmelik değişikliğinin, psikolojik danışmanlık mesleğinin çalışma ilke ve esaslarını, etik kurallarını belirleyen psikolojik danışmanlık mesleğini yücelten bir içerikle hazırlanması gerektiğini, psikolojik danışmanların çalışma koşullarının iyileştirilmesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Psikolojik Danışmanlar Derneği olarak talebimiz taslağın tümünün iptal edilmesi ve ilgili STK, akademisyen ve psikolojik danışmanlarla oluşturulacak bir çalışma grubuyla geniş katılımlı demokratik bir yelpazede toplumsal sorunları göz ardı etmeyen,  sorunlara pratikler geliştirebilen uygulanabilir yeni bir ‘Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin hazırlanmasıdır.

Bakanlığa Gönderilen Dilekçe Metni

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne

Diyarbakır’da çalışan bir psikolojik danışman olarak "Özel Eğitim Ve Rehberlik Yönetmenlik Taslağına” hayır diyorum.

Yönetmelik değişikliği için hazırlanan taslakta, psikolojik danışmanların çalışma saatleri 8-5 olarak düzenlenmekte; yaz tatilinde çalışma zorunluluğu getirilmekte ve özel eğitim hizmetleri ile psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliği birleştirilerek tek yönetmelik haline getirilmektedir. 8-5 mesaisi ile çalışanların ortak kazanımı olan 6 saat çalışma hakkı gasp edilmektedir. Özel eğitim hizmetleri ile psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yönetmeliğinin birleştirilmesi sadeleşmeyi değil karmaşayı ve sorunları beraberinde getirecektir.

Yapılması düşünülen değişiklikler, psikolojik danışma hizmetlerinin daha verimli sunulmasını sağlamadığı gibi; çalışanların moral değerlerini zayıflatacak, çalışma barışını bozacaktır. Yönetmelik değişikliği hazırlık süreci, çalışanların kazanılmış haklarının korunmasını, hatta geliştirilmesini gözeterek tüm dinamikler sürece dahil edilerek yürütülmelidir.

Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin sorunlar olduğu doğrudur. Ancak, bu sorunlar yapısal sorunlardır. Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin okullarda sunulması konusunda yaşanılan sorunlar, okulların fiziki koşullarından, idarecilerin sorunlu yaklaşımlarına, öğrencilerin sosyoekonomik koşullarından çevresel faktörlere birçok etkene bağlı iken; sorunları, psikolojik danışmanların çalışma sürelerini uzatarak, tatillerini kısaltarak çözeceğini düşünenleri gerçekçi olmaya davet ediyorum. Yönetmelik değişikliğinin, psikolojik danışmanlık mesleğinin çalışma ilke ve esaslarını, etik kurallarını, belirleyen psikolojik danışmanlık mesleğini yücelten bir içerikle hazırlanması gerektiğini, psikolojik danışmanların çalışma koşullarının iyileştirilmesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Talebimiz taslağın tümünün iptal edilmesi ve ilgili STK, akademisyen ve psikolojik danışmanlarla oluşturulacak bir çalışma grubuyla ‘Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin hazırlanmasıdır.

Share
İlgili Eğitim