2006 yılından bu yana faaliyet gösteren Otizm Platformu, 15 Şubat 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen STGM’nin destek verdiği ve Sunay Demircan’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı toplantıda nihayete ulaşan çalışmalarla Otizm Dernekleri Federasyonu’nu kurdu.
Otizm Federasyonu Kuruldu
İstanbul, Rize, Konya gibi farklı illerden Otizm dernekleri bir araya gelerek Otizm Federasyonu'nu kurdu. Ana gündem maddesi hükümetin açıkladığı Otizm Eylem Planı üzerine çalışmak.
İstanbul'dan Rize'ye kadar farklı illerden 24 Otizm derneği bir araya gelerek Otizm Dernekleri Federasyonu kuruldu.
15 Şubat'ta İstanbul'da Otizm derneklerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda öncelikli olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Nisan 2013'te kabul ettiği Otizm Eylem Planı sürecinde gelinen nokta ve bu planla ilgili önümüzdeki günlerde atılması gereken adımlar konuşuldu.
Toplantıda ayrıca federasyonun kurulması aşamasında yapılacak çalışmalar, temel işlevleri, bütçesi ve organizasyon biçimi, gelecek tasarımı, 2014 Nisan Otizm Farkındalık Ayı için yapılması düşünülen çalışmalar planlandı.
Otizm Dernekleri Federasyonu'nu otizmli bireylerineğitim, sağlık, meslek edinme, istihdam, barınma , bakım ve sosyal hakları gibi Anayasal haklarının kullandırılması ve eksikliklerin düzenlenmesi yönünde yol gösterici olmayı hedefliyor.
Federasyonu kuran dernekler, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Rize, Manisa, Balıkesir, Bursa, Edirne, Sakarya gibi illerde faaliyet gösteriyor.
863 bin otizmli birey var
Sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olan otizmin dünyada görülme sıklığı 88'de 1. Bu istatistik üzerinden ülke nüfusuna oranlandığında Tohum Otizm Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’de 863 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. 0-18 yaş 285 bin, ilk ve ortaöğretim çağında ise 230 bin çocuk olduğu öngörülüyor. (NV)
Kaynak:Bianet
İlgili Dosyalar:
- haber fotoğraf [JPG] [17.68K]