Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Onur Haftası Programı Açıklandı: Sen Yoksan Çok Eksiğiz!

LGBTİ Onur Haftası programı açıklandı. Paneller, söyleşiler, piknik, Hormonlu Domates ve muhteşem final: 29 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşü!

LGBTİ Onur Haftası programı açıklandı. Paneller, söyleşiler, piknik, Hormonlu Domates ve muhteşem final: 29 Haziran LGBTİ Onur Yürüyüşü!

pride
Bu yıl “Temas” başlığı altında düzenlenen 22. LGBTİ İstanbul Onur Haftası, 23 Haziran Pazartesi günü başlıyor. 10 yıldır homofobik ve transfobiklerin korkulu rüyası haline gelen Hormonlu Domates Ödül Töreni başta olmak üzere onlarca panelin, serginin ve yılın en renkli partilerinin gerçekleşeceği hafta, LGBTİ Onur Yürüyüşü ile sonlanacak. Geçen yıl 50 binin üzerinde kişinin katıldığı yürüyüş, bu yıl 29 Haziran’da yapılacak.
 
Lambdaistanbul LGBTİ’nin ev sahipliğinde düzenlenen 22. İstanbul Onur Haftası’nın programı bugün Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya katılan organizasyon komitesi üyeleri Şevval Kılıç ve Görkem Ulumeriç etkinlikler hakkında bilgi verdi.
 
Temas çoğullaşsın diye…
Şevval Kılıç Onur Haftası’nın tarihini aktardı. Türkiye’de ilk kez Onur Yürüyüşü düzenlenmek istendiği zaman ciddi polis ve devlet baskısıyla karşılaşıldığını hatırlattı. Yabancı konukların sınır dışı edildiğini de hatırlatan Kılıç, “Onur Haftası bugüne kadar diğer ezilen gruplarla dayanışarak geldi. Kürtlerle, Alevilerle, feministlerle, anti-militaristlerle ve diğer gruplarla dayanışmanın bir ürünüdür Onur Haftası. Bu yüzden de bu sene temamızı ‘Temas’ olarak belirledik” dedi.
 
Kılıç, Onur Haftası’nın bu yıl öz kaynaklara dayanarak yapıldığını belirterek; “Biz her evde bir gökkuşağı bayrağı olmasını istiyoruz. Yürüyüşe gelenlerin bayrakları evlerine götürmelerini istiyoruz. Bu ve bunun gibi masrafları ise küçük dayanışma partileri ve dayanışma kampanyaları ile karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Görkem Ulumeriç ise etkinlikler hakkında bilgi verdi:
 
Hafta 23 Haziran'da başlıyor
“Etkinliklerimiz 23 Haziran Pazartesi, ‘LGBTİ Mahkumlar’ ve ‘LGBTİ’ler Evlat Edinebilir mi’ paneli ile başlayacak. Cezaevlerinde LGBTİ’lere tecrit uygulamaları var. Bu konuyu konuşup; LGBTİ’ler için özel cezaevi uygulamasını da yeniden tartışmaya açmak istiyoruz.
 
24 Haziran Salı günü ise "Temas Forumu" yapacak ve ardından trans erkeklerin örgütlenme serüvenini anlatan Voltrans belgeselini birlikte izleyeceğiz. Etkinliklerimiz Cezayir Toplantı Salonu ve Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
 
“Bildiğiniz üzere yerel seçimlerde LGBTİ aktivistleri belediye meclislerine aday oldu. Biz de 25 Haziran Çarşamba günü ‘Yerel Yönetimlerde LGBTİ’ paneli yapacağız. Bu etkinlik Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek. Ardından ise ‘Engelli LGBTİ’ paneli var. Özel bir konu. Hem eşcinsel ya da trans olup hem de engelli olan bireylerin sorunlarını tartışacağız.
 
Tayyip Erdoğan Hormonlu’ya yine aday!
“Çarşamba gününün kapanışı ise Hormonlu Domates Ödül Töreni ile olacak. Bu sene de homofobik ve transfobiklere ödüllerini takdim edeceğiz. Biz ayrımcılık yapmadığımız için homofobik ve transfobik söylemi olan herkesi aday gösterdik. Tabi ki, Tayyip Erdoğan yine aday! Belki bu sene kendisine Ömür Boyu Özel Ödül’ü takdim ederiz, o da kurtulur biz de.
 
26 Haziran Perşembe günü ise ‘Nefret Cinayetleri’ paneli olacak. Hatırlarsanız, Nefret Suçları Yasa Tasarılarımız Meclis’ten geçmedi. Çıkan tasarılar LGBTİ’lere yönelik nefret suçlarını kapsamıyor.
 
Yerel örgütler bir arada
“Gezi direnişi ile birlikte birçok şehirde LGBTİ örgütleri oluştu. 27 Haziran Cuma günü bu örgütleri bir araya getireceğiz. ‘Anadolu LGBTİ Yerel Örgütleri’ paneli yapılacak. ‘Eğitimde Heteroseksizm’ panelinde ise Liseli LGBTİ’leri ve Eğitim-Sen LGBTİ Komisyonu’nu bir araya getireceğiz.
 
28 Haziran Cumartesi günü Maçka Parkı’nda piknik yapacağız. Ardından ise Balkanlardan LGBTİ aktivistlerinin deneyimlerini dinleyeceğiz. Aynı günün akşamı Vahşi Zerafet filminin yönetmeni Tom Kalin bizle olacak. Film üzerine bir söyleşi yapacağız.
 
“Ve muhteşem final! 29 Haziran Pazar günü Onur Yürüyüşü ile hafta sonlanacak. Geçen yıl 60 bine yakın kişinin katılımıyla yaptık. Bu yıl 100 bin kişi bekliyoruz. Biz Onur Yürüyüşü’nün her eve girmesini istiyoruz. Temasın çoğullaşmasını ve Onur Haftası’nın resmî olmasa da bir bayram olmasını istiyoruz.”
 
Etkinliklerin saat ve datayları ise şöyle:
 
23 HAZİRAN PAZARTESİ
13:30-14:30: FİLM GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİ: DİKKAT OKUL'DA TRANS VAR!
YER: LAMBDAİSTANBUL
Heteroseksüelliğin kutsandığı, LGBT olmanın çoğunluk tarafından "hastalık" olarak algılandığı bir ülkede, altı trans erkeğin okul yıllarında nelere maruz kaldıklarını anlatan filmin sonunda yönetmen Barış Sulu ile film üzerine söyleşi yapılacak.
 
15.00 PANEL: LGBTİ MAHPUSLAR
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
Adalet Bakanlığı'nın Nisan 2014 tarihli verilerine göre Türkiye hapishanelerinde 95 LGBTİ mahpus tutuluyor. Bu mahpusların fiili tecrit hali başta olmak üzere, sağlığa erişimlerinde, sosyal yaşama dahil edilmelerinde, kendilerine özgü ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi sorunlar yaşadıkları ortaya konulmuş durumdadır. Bu sorunlar bir yana özellikle son aylarda trans mahpuslara ilişkin taciz ve tecavüz iddiaları da gündemden düşmemektedir. Bu panel çerçevesinde LGBTİ mahpusların durumlarını ve sorunlarını anlamaya, Adalet Bakanlığı'nın "LGBTİ hapishanesi" projesini tartışmaya ve var olan sorunlara çözüm önerileri sunmaya çalışacağız.
 
Mustafa Eren (CISST)
Av. Rozerin Seda Kip (SPoD)
Deneyim Aktarımı Rosi Da, Nese
 
17.00 DİRENİŞ YÖNTEMİ; BELGESEL SİNEMA
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
Direniş Yöntemi; Belgesel Sinema
Son dönemde Türkiye'de belgesel sinema daha önce girmeye pek de cesaret edemediği mevzulara profesyonel bir bakışla el attı. Travesti terörü, Yürüyoruz gibi filmler bireysel çabalarla ortaya çıkmış filmlerdi. Ancak son iki yılda üst üste izlediğimiz queer belgesel filmler yeni bir kapının yollarını açtı. Acaba belgesel sinema "görünürlük" yanı sıra bir "direniş" yöntemi olabilir mi? sorusunu hep birlikte kurcalayacağız.
Konuşmacılar;
Can Candan (Benim Çocuğum)
P. Ulas Dutlu (Voltrans)
Marıa Bınder (Trans-X)
 
19.00  PANEL: TÜRKİYE'DE LGBTİ BİREYLERİN EBEVEYN OLMASI YASAL/ TOPLUMSAL OLARAK MÜMKÜN (MÜ?)
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
Türkiye'de eşcinsel evlilikler, birliktelikler yasal açıdan tanınmıyor. Bir bireyin evlat edinmesi durumunda açık olarak eşcinsel veya trans olması bir engel. Trans bireyler ameliyat sürecinden geçmek isterlerse üreme yeteneğinden yoksun olma şartı var. Yasaların heteronormativite ile şekillendiği bu düzlemde LGBTİ ebeveyn olmak mümkün mü? Yasaların köşeye sıkıştırmaya çalıştığı LGBTİ ebeveynler ve ebeveyn adayları kendilerine nasıl bir özgürlük alanı yaratabilir?
 
21.30 QUEER MİLANGA
YER: ŞARLO CAFE&PUB
DJ: Faysal Tekoğlu
Eşli dansların heteronormatif sınırlarına sığmayan queer tangocular ve yeni şeyler deneyerek tangonun sınırlarını zorlamak isteyen herkesin, kuir bir mekanda kendilerini rahat hissettikleri kıyafetleri giyerek, diledikleri kişiyle diledikleri rolde ve diledikleri zaman rol değiştirerek tango yapabilecekleri bir tango gecesi ile 22. LGBTI Onur Haftası'na merhaba diyoruz.
 
21.00 TİYATRO:  GARAJ - TİYATRO KRAFT
Enis Arıkan ve Güven Murat Akpınar’ın oynadığı ve bir transın yılbaşı gecesini konu alan Craft Tiyatro tarafından sahnelenen Garaj 23 Haziran 2014 Pazartesi saat 20.00’de kendi sahnesinde Onur Haftası için oynayacak. *Tiyatro oyunları ücretsiz ve kontenjanla sınırlı olup öncesinden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Rezervasyon için adınız soyadınız ile birlikte [email protected] mail atılması gerekmektedir.
 
24 HAZİRAN SALI
13.00 TEMAS
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
LGBTİ hareket yirmi yılı geride bırakmışken, Gezi Direnişi ile taraftar gruplarından devrimci müslümanlara, toplumsal muhalefetin özneleriyle hiç olmadığı kadar temas etti. Bütün hareketler için karşılıklı bir başkalaşımın yolunu açan bu temas, yirmi yıllık çabayla birleşince LGBTİ hareketin kollektif özgüvenini hiç olmadığı kadar yükseltti. Peki şimdi ne olacak? Toplumsal muhalefette ve siyasal alanda mevcut LGBTİ temsillerle yetinilecek mi - yoksa heteroseksizme karşı, homofobi/bifobi/transfobi'ye karşı daha geniş katılımlı, daha kitlesel bir mücadelenin imkanları elde edilmeye başlandı mı? Bu panelde hem Gezi öncesi, hem Gezi sonrası temas kurduğumuz toplumsal muhalefet özneleriyle deneyimlerimizi, bu bedensel, düşünsel temasların ne ifade ettiğini ve gelecekte neler yapabileceğimizi konuşmak istiyoruz.
 
15.00: FORUM: DİRSEK TEMASI
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
Panel sonrası tüm örgüt ve hareketlerden gelenlerle beraber temas üzerine konuşmaya devam edeceğiz.
 
17.30 PANEL: MÜSLÜMAN VE LGBTİ VAROLUŞLARI BİR ARADA DÜŞÜNMEK
YER: FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
Türkiye’de Müslüman LGBTİ olmak tahayyüllere sığmayan, anlam verilemeyen bir varoluş biçimi. İslam’ın eşcinselliği yasakladığı ve günah kabul ettiği varsayımından hareketle, İslam ve eşcinsellik birbirini dışlayan, yan yana gelemez iki tezat gibi algılanıyor. Ancak bu egemen algıya karşı, İslam’ın ve cinsel çeşitliliğin birbiriyle uyumlu olabileceğini savunan queer Müslümanlardan itirazlar yükseliyor. Bu panelde, heteroseksüel olmayan varoluşlara İslam içerisinde özgürlük alanı açmaya çalışan Müslüman yaklaşımları tartışacağız; İslam ve eşcinsellik ilişkisini beraberce yeniden düşünmeye çalışacağız.
 
Konuşmacılar:
Yrd. Doç. Dr. Irvin Cemil Schick
Şebnem Keniş
Eflatoon
 
18.30 FILM GOSTERIMI: BLUE İS THE WARMEST COLOR / LA VİE D’ADÈLE
YER: FRANSİZ KULTUR MERKEZİ
Bu yılın 'Altın Palmiye' ödüllü filmi 'Mavi En Sıcak Renktir', iki kadın arasında gelişen tutkulu bir aşk hikâyesini anlatıyor. Tunus kökenli Fransız yönetmen Abdellatif Kechiche tarafından yönetilen filmin başrollerini Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos ve Catherine Salée paylaşıyor.
 
20.00 FİLM GÖSTERİMİ : VOLTRANS
YER: ŞARLO CAFE&PUB
Hem belgesel hem de bir sözlü tarih çalışması olan Voltrans'ta trans erkekler kendi hikâyelerini anlatıyorlar. Aligül’ün, Sinan’ın, Kanno’nun ve diğerlerinin kimliklerini bulma, edinme ve yaratma hikâyeleri sadece LGBT bireyleri değil, toplumsal cinsiyet, cinsellik ve cinsel kimlik konusunda kafa açmak isteyen herkesi ilgilendiriyor.
Yönetmen: P. Ulas Dutlu, Ozge Ozgun
 
25 HAZİRAN ÇARŞAMBA / LKM +CEZAYİR
13.00 YEREL YÖNETİMLER: SİYASET VE LGBTİ /LKM
YER: LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri LGBTİ hareketi için önemliydi. 5 ayrı siyasi partiden 12 LGBTİ adayın çıktığı seçimlerde SPoD LGBTİ Derneği tarafından hazırlanan LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü 40 belediye başkan adayı tarafından imzalandı. Bugün İstanbul'da 3, Mersin'de 1 ilçe belediyesi LGBTİ Dostu Belediye olmak yolunda ilerliyor. Bu panel seçimlerden bugüne sürecin nasıl yol aldığını ve önümüzdeki yıllarda neler olabileceğini tartışıyor.
 
15.00 PANEL: ENGELLİ LGBT / LKM
YER: LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
Ülkemizde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde sakatlık politikaları bedenin kaybını eksiklik ve yükümlülük arasında kurdukları bağ ile bireye yüklemektedir. Toplum içerisinde sakat bedene yüklenen, sakat bedeni aynılaştıran bakışlar bedensel farklılıkları görmeyi reddetmekte, genelleştirmekte ve sakat bireyin cinsel yaşantısını yok saymaktadır. Tüm sakat bedenleri eş değer kılan ve bedenleri kendi iradelerini aşarak aseksüelleştiren ve cinsiyetsizleştiren bu bakış açısı birey için engelleyicidir ve engellilik tanımının da yaratıcısıdır. Bu panel ile 'engelli' tanımı tartışmaya açılırken, engelli LGBTİ'lerin eğitim, iş, toplumsal hayat ve birçok alanda karşılaştığı hakim ayrımcılık politikaları ve pratikleri tartışılacak ve çözüm önerileri sunmaya çalışılacaktır. *Panelin işaret dili çevirisi yapılacaktır.
 
Konuşmacılar:
Bülent Küçükaslan
Nazmiye Güçlü
Esra Güleç
 
17.00 ATÖLYE:  “HIV/AIDS DEĞİL ÖN YARGI ÖLDÜRÜR”
YER: LAMBDAİSTANBUL KÜLTÜR MERKEZİ
Günümüz koşullarında HIV/AIDS tedavi ile kontrol edilebilen kronik bir sağlık durumu. Fakat ön yargılar HIV/AIDS ile yaşayan bireylerin hayatlarını zorlaştırıyor ve hatta tedavi almaktan kaçınmalarına ve hayatlarını kaybetmelerine neden oluyor. Kısaca HIV/AIDS değil ön yargılar öldürüyor. HIV/AIDS ile yaşayanlara  destek faaliyetlerini yürüten Pozitif Yaşam Derneği'nin üyesi ve gönüllü danışmanı Yasin Erkaymaz ile enine boyuna HV/AIDS‘i konuşacağımız “HIV/AIDS & Doğrular-Yanlışlar” Atölyesi 25 Haziran'da,,saat 17:00’de Lambdaistanbul’da…
 19.00 TEA&TALK HOUR /LAMBDA
YER: LAMBDAİSTANBUL KÜLTÜR MERKEZİ
 
19.00 HORMONLU DOMATES KIRMIZI HALI
20.00 HORMONLU DOMATES ÖDÜL TÖRENİ
İstanbul LGBTİ Onur Haftaları'nın vazgeçilmez etkinliği Hormonlu Domates Ödülleri bu yıl 10. kez gerçekleştiriliyor. Yıl boyu homofobi ve transfobide birbirleriyle yarışmış adaylar Onur Haftası boyunca oylanıyor, kazananlar ise ödül gecesinde belli oluyor! Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek ödül törenine LGBTİ'lerle birlikte birçok sanatçı, politikacı, sivil toplum kuruluşu da katılacak. Domatesleri fırlatmaya herkesi bekleriz!
Çıkışta ise NEO Club'da Hormonlu Eğlence!
 
23.00 NEO CLUB : HORMONLU DOMATES PARTİSİ
 
26 HAZİRAN PERŞEMBE / CEZAYİR
13.00 ATÖLYE: POLİMER KİL- KENDİ TAKINI KENDİN YAP!
YER: KOMŞU KAFE
Polimer oyun hamuruna benzeyen, kendi mutfak fırınınızda pişirebileceğiniz bir tür sentetik kildir. Bu atölyede malzeme bilgisine dair bilgi alıp, işin püf noktalarını öğrenip gökkuşağı rozetleri, takılar ya da küçük figürler tasarlayabilirsiniz. Sınırınız hayal gücünüz!
* Etkinlik çocukların da katılımına açıktır.
Atölye Kayıt: [email protected]
Uygulayan: Ecemen
 
14.00 PANEL: İRAN
Türkiye birçok eşcinsel ve transeksüel (LGBTI) mülteci için ikinci ev sayılıyor. Aşağılanma ve baskı nedeniyle kaçmak ve güvenli bir ülkeye varmak umuduyla Türkiye’ye geliyorlar. Bu panelde İranlı lezbiyenler ve transexual ağı 6rang eşcinsel ve transeksüel bireylerin yaşama koşullarını, İran'da hükmeden yasaların zorluğunu anlatıp, 3 yıl önce Türkiye’de başlattıkları "cinsiyet değişim ameliyatı" adli Iran odaklı bir araştırmanın sonuçlarını paylaşacaklar.
 
Konuşmacılar:
Shadi Amin (6rang Koordinatörü)
Raha Bahreyni (Iran eski adalet araştırmacısı)
Roma (Lambdaistanbul gönüllüsü)
 
 
15.00 PANEL: TÜRKİYE’DE İNTERSEKS OLMAK
YER: CEZAYİR SALONU
LGBT Hareketine eklenen "İ"nin ne olduğunu merak edenler, bilip de daha fazlasını öğrenmek isteyenler, bu panelde bilim camiasında hermafrodit, halk arasında çiftcinsiyetli, erdişi, hünsa gibi isimlerle adlandırılan, biyolojik cinsiyet farklılıkları ile doğmuş interseks bireylerin ailede ve toplumda yaşadıkları zorlukları, hayat hikayelerini ve örgütlenme mücadelelerini dinleyeceğiz.
 
Konuşmacılar: Zeynep, Şerife
Moderasyon: Rosı
 
17.00 SERGİ FORUM
 QUEER SANAT FORUM: İstanbul Onur Haftası kapsamında gerçekleşen Nerden Nereye Sergisi'nde işeri olan sanatçılar ile Türkiye'deki queer sanatın imkanlarını tartışılacağı bir açık forum gerçekleştirilecek. Forum yeri internet üzerinden bildirilecek.
 
18.30 KAMPÜSTE LGBT YAŞAMI: "TÜRKİYE VE YURTDIŞINDAN PERSPEKTİFLER"
YER: STUDİO-X, TOPHANE
Üniversitelerde eğitim hayatına devam LGBT öğrenciler, kampüs yaşantısını, okul ile ilişkilerini, başarılarını ve diğer LGBT başlıklarını tartışıyor.
*Etkinlikte simültane çeviri olacaktır.
 
Ela Özer - Bilgi Üniversitesi
Marvin Alvaro - New York Üniversitesi
Necmettin Tuğkan Gündoğdu - İstanbul Üniversitesi
Öktem Usumi - Boğaziçi Üniversitesi
 
21.00 TİYATRO - KADINLAR, AŞKLAR, ŞARKILAR
YER İNTERNET ÜZERİNDEN BİLDİRİLECEKTİR
Trans kadınları hedef alan nefret cinayetlerini konu edinen ve üç farklı trans kadının hayatının Ahmet Melih Yılmazer tarafından canlandırıldığı Kadınlar, Aşklar, Şarkılar 26 Haziran Perşembe günü, 20.00’de Onur Haftası için oynayacak! *Tiyatro oyunları ücretsiz ve kontenjanla sınırlı olup öncesinden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Rezervasyon için adınız soyadınız ile birlikte [email protected] mail atılması gerekmektedir.
 
20:30 – 22:00  GÖSTERİ  “KABİLİYET DÜŞMANI LGBTİ VE LGBTİ-DOSTLARI”
YER: HOLLANDA ŞAPELİ, İSTİKLAL CADDESİ, BEYOĞLU
Katılımcılar: Zeynep Aksoy (piyano), Ayşe Diriker Sipahi (piyano), Berna Efeoğlu & Nihal Saruhanlı (beden perküsyonu), Buğra Giritlioğlu (piyano, gitar, vokal), Cem Gözel (vokal), Gülce Özen Gürkan (piyano, vokal), Robert Reigle (tenor saksafon), Serkan Şener (kaval). Farklı sanat dallarında performans sergilemeyi/izlemeyi seven LGBTİ’leri ve dostlarını bir araya getiren bir oluşum. Kabiliyet ve mükemmelliğin yüceltilmediği, izleyici/katılımcı ayrımının olabildiğince ortadan kalktığı, kendiliğindenliğin teşvik edildiği, farklı beceri düzeyinde insanların performans coşkusu etrafında ortaklaştığı, ilham verici, samimi, huzurlu bir ortam...
 
Etkinliğe gelecek misafirlerin 26 Haziran saat 14:00’e kadar [email protected] adresine haber vermeleri gerekmektedir.
 
27 HAZİRAN CUMA / CEZAYİR
13.00 ATÖLYE: AYI KADINLAR
YER: CEZAYİR SALONU
Kalıplaşan rollerin dışına çıkmak, kendileri gibi olmak, fiziksel görünüm açısından maskülen, kıllı, kilolu, göbekli, iri yapılı ya da kaslı da olunabileceğini göstermek, rahat olmak isteyen, kendilerine dayatılan heteroseksist güzellik algısını kabul etmeyen Ayı Kadınlar, kendi güzellik anlayışlarını beyan edecekler. Bu duruşu farkında olarak yada olmadan sergileyen ya da ayı kadınlarla tanışmak isteyen herkes atölyeye davetli.
Düzenleyen: Ayı Kadınlar
 
14.00 ANADOLU LGBTİ YEREL ÖRGÜTLER
YER: CEZAYİR SALONU
Türkiye'deki yerel LGBT örgütleri ile sıcak temas: Türkiye'nin her kentinde yeşeren yerel örgütlerin üyeleri deneyimlerini konuşacak ve aynı gökkuşağının altında ne yapabiliriz sorusuna cevap arayacaklar.
Katılanlar: Morel Eskişehir, Keskesor, Antalya Pembe Caretta, Anka LGBT, Queer Adana, Mersin Yedirenk, Zeugmadi, Kars LGBT, Malatya Homofobi Karşıtı Topluluğu, T-Kulüp, Dersim LGBTİ Girişimi, Trabzon Mor Balık
 
17.00 PANEL: EĞİTİMDE HETEROSEKSİZM
YER: CEZAYİR SALONU
Egemen olandan farklı cinsel kimlikler, Türkiye eğitim sisteminin her tür ve düzeyi için bir tabudur. Müfredat, ders kitapları, derslerde kullanılan görsel materyaller, kılık-kıyafet ile ilgili düzenlemeler, disiplin yönetmelikleri ve diğer hukuksal mevzuat, kadınlık ve erkekliğe dair kodların ve toplumsal cinsiyet rollerinin öğrencilere aktarılarak; erkek-kadın, heteroseksüel- eşcinsel karşıtlığına dayanan toplumsal cinsiyet rejiminin sağlamlaştırılması ve devamlılığı sağlanmaktadır. Panelde, LGBT Hareketi'nin içinden eğitimci ve öğrenciler bir araya gelerek hakim düzenin heteroseksizmi politik bir pedagoji sahası olarak inşa etme çabası üzerinde durulacak, eğitimde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği bağlamında ayrımcı pratikler ve okul deneyimleri aktarılacaktır.
Ayşe Panuş (Eğitim- Sen 3 Nolu Şube)
Yasemin Şafak (Kaos GL)
Esin Aksoy (Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube)
Emre Demir (Liseli LGBTİ)
Irmak Keskin (Flu Baykuş)
Moderatöler: Ada Köse (Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube), Damla Karaman (Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Şube)
 
19.00 PANEL: SEKS İŞÇİLİĞİ
YER: CEZAYİR SALONU
Yeni görünmeye başlayan ama aslında görünmek\görülmek istenmeyen erkek seks işçiliği, devletin trans kadınlara uyguladığı ayrımcı tutumların seks işçiliği yapan/yapmak zorunda olan trans kadınlar perspektifinden deneyimleri ve dünyada seks işçiliği politikalarından örnekler, bu etkinliğin ana konularını oluşturacak.
 
Moderatör : Şevval Kılıç (Onur Haftası komite üyesi)
Konuşmacılar:
Ferhat Yıldız ( Kırmızı Şemsiye)
Merve  Çağlayan  (Trans Dayanışma Ağı)
 
21.00 FİLM GÖSTERİMİ  PENNY ARCADE
23.00 PARTY THE MEKAN 
 
28 HAZİRAN CUMARTESİ /CEZAYİR
13.00 PİKNİK
YER: MAÇKA PARKI
Atölyeler, oyunlar ve dahası Maçka Parkı'nda, gökkuşağının altında.
 
14.00 ATÖLYE PARK;  DİRENİŞTE AYAKTA KALMAK
YER: MAÇKA PARKI
Her geçen gün dozunu arttıran polis şiddetine karşı gerçekleştirilen direnişte kendimizi ve yanımızdakileri korumak için alınabilecek pratik önlemlerin konuşulacağı bu atölyede, deneyimler paylaşılacak.
 
15.00 ATÖLYE PARK; SOSYAL MEDYA
YER: MAÇKA PARKI
Sosyal medya daha verimli nasıl kullanılabilir? Facebook ve Twitter gibi siteler ne kadar güvenli? Hashtagler ne işimize yarar? Bloglar yeni gazeteler mi?  Kendi alternatif medyamızı yaratırken, toplumsal hareketler için dönüştürücü olan bu fırsatı  daha etkili ve güvenli kullanmanın yollarını konuşacağımız atölyemizde internet fenomenleriyle de göz göze, yüz yüze olacağız...
 
17.30 LOLİPOP ÇAKMA ATÖLYESİ
YER: LAMBDAİSTANBUL KÜLTÜR MERKEZİ
Yürüyüşe bir gün kala son hazırlıklarımızı tamamlamak, bol gullümlü bir dayanışmayla bu heyecanı kutlamak, binlerce kişinin onurla taşıyacağı lolipopları hep beraber çakmak için Lambdaistanbul’da toplanıyoruz! 
 
18.00 PANEL: BALKANLARIN ONUR YÜRÜYÜŞÜ DENEYİMLERİ
YER: CEZAYİR SALONU
Atina Onur Yürüyüşü 10. yaşını kutluyor.  Selanik Onur Yürüyüşü ise şehrin belediye başkanının kazandırdığı ivmeyle İstanbul'dan bir hafta önce 3. kez Onur Yürüyüşünü kutlayacak. Belgrad ve Podgorica'da ise binlerce anti-LGBT holigana, yasaklamalara ve yüksek güvenlik tedbirlerine rağmen LGBTİ Onur Yürüyüşleri geçtiğimiz yıl ilk kez başarıyla gerçekleştirildi. Belgrad, Podgorica ve Selanik Onur Yürüyüşlerinden deneyimler, "Balkan Onur Ağı"nın ilk adımı olarak değerlendirilebilecek bu panelin konusunu oluşturuyor.
 
Apostolis Karabairis - Selanik Pride
Danijel Kalezić - Podgorica Pride
Adam Puskar - Belgrad Pride
 
19.30 ATÖLYE: ACI TATLI
 BDSM ATÖLYE NO.I
Uygulama: Lady Noir – azap
Mekan: Mail ile ayrıca duyurulacaktır.
Atölye süresi – 2,5 saat
 
Fantezilerine teslim ol, gücüne itaat et!
Cinselliğinin kontrolünü eline aldığında, sesini bir kırbaç gibi şaklatıp, aşk (l) a geleceksin! Zihnin ve bedenin sınırlarına doğru yapacağın yolculukta ilk adım önyargıların ötesinde doğru bilgiye ulaşmak. Hemen ardından atölyenin şimdilik en büyük eziyeti; etik! Ödül ise önce arzularınla, sonra bedenler, haller, oluşlar  arasında ‘temas’ olsun! Şimdi uslu bir atölye katılımcısı ol ve kaydını yaptır çünkü… Yolculuk başlıyor.
 
Atölye Kayıt – [email protected]
(15 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye kesinlikle kayıtsız katılım olmayacaktır.)
*(BD)SM, ortak rızaya dayalı sınırlama, yoğun duyusal uyarım ve fantezi iktidar rolleri oyununu içeren erotik uygulama ve ifadenin sürecidir.
 
20.00 FİLM GÖSTERİMİ: SAVAGE GRACE
YER: CEZAYİR SALONU
1972 yılındaki bir cinayet davasından esinlenerek çekilen, başrolünde Julianne Moore’un olduğu Savage Grace’i; Amerikan Bağımsız Sinema’sında Swoon filmiyle önemli bir yere sahip olan yönetmeni, Columbia Üniversitesi Profesörü Tom Kalin’le birlikte izlemeye ne dersiniz? Filmin bitiminde, Kalin’in uzun ve kısa metrajlı filmleri ve kurucu üyesi olduğu Gran Fury adlı AIDS aktivistlerinin oluşturduğu sanatçı kolektifi hakkında bir söyleşi gerçekleşecektir.
 
21.00 TİYATRO - ÖRÜMCEK KADININ ÖPÜCÜĞÜ
Faşist diktatörlükle yönetilen 70’ler Arjantin’inde bir devrimci ile bir transın aynı hücrede hayatlarının kesişmesini konu alan ve TiyatroHâl yapımı olan Örümcek Kadının Öpücüğü Sahne Hâl’de 28 Haziran 2014 20.30’da Onur Haftası için oynayacak! *Tiyatro oyunları ücretsiz ve kontenjanla sınırlı olup öncesinden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Rezervasyon için adınız soyadınız ile birlikte [email protected] mail atılması gerekmektedir.
 
29 HAZİRAN PAZAR
TAKSİM MEYDANI
17.00  22. İSTANBUL LGBTİ ONUR YÜRÜYÜŞÜ
 
MEKANLAR
Lambdaistanbul Kültür Merkezi:
Tel: 0 212 245 70 68 İstiklal Caddesi, Büyükparmakkapı, Tel Sokak, No:2 Kat:2, Beyoğlu - İstanbul (Klemuri Restoran’ın üst katı)
Cezayir Apartmanı: Tel: 0 212 240 34 45 Hayriye Sok. 12/2 Galatasaray
Fransız Kültür Merkezi: Beyoğlu, İstiklal Cd No:4 (0212) 393 8111
Şarlo Cafe&Pub: Mis Sokağı No:5 Kat:5, İstanbul
Komşu Kafe Kollektif: Uzun Hafiz sokak no 83/A Kadikoy
Craft Tiyatro: Pürtelaş Mah. Mebusan Yokuşu No:15. Kat:6 Fındıklı Tel: 0(212) 249 49 66
Levent Kultur Merkezi: Çalıkuşu Sk No:2, Levent/İstanbul (0212) 325 7371
Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi: Halaskargazi Cad. No :168 Şişli Tel: 212. 231 24 43
Neo Club: Halaskargazi Cad. No:113 (Osmanbey metro çıkışı) La Sagrada Hotel karşısı
Osmanbey-Şişli
Studio-xistanbul: Meclis-i Mebusan Caddesi 35A Tel: 212 292 07 47
SahneHâl: Eski Osmanlı Sokak, No:3/A, Mecidiyeköy (Emniyet Müdürlüğü Otoparkı Yanı)
Cheeky Club: Hüseyinağa Mah., Küçük Bayram Sk 1/A, Tarlabaşı Tel: 0535 259 6060
 

İlgili Dosyalar:

  1. pride [JPG] [61.09K]
Share
İlgili Eğitim