Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Mor Çatı: Evet beyler! rahatsız olun

Mor Çatı, RTÜK'ün kararına karşı yaptığı açıklamada "kadına karşı şiddetin öbür yüzünde erkekler bulunur. Rahatsız edici de olsa gerçekleri söylemeye ve değiştirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Mor Çatı, RTÜK'ün kararına karşı yaptığı açıklamada "kadına karşı şiddetin öbür yüzünde erkekler bulunur. Rahatsız edici de olsa gerçekleri söylemeye ve değiştirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz" dedi.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) kadına şiddete karşı spot filmlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu söylediği kararına yönelik bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"RTÜK kadına şiddete karşı çıkan ama bunun arkasında erkeklerin toplumun her alanındaki egemenliğini görmeyen ikiyüzlü tutumun bir örneğini sergiledi. 20 yılı aşkın bir süredir kadına karşı şiddetle mücadele eden Mor Çatı'nın TV'lerde ücretsiz yayınlanmasını istediği spotları 'toplumsal cinsiyet eşitliğine' aykırı buldu, 'genelleme' yapıldığını söyledi.

"Genelleme yapmadan kadına şiddet anlaşılamaz. 'Kadına şiddet' dediğinizde de genelleme yapmış olursunuz. Çünkü bunun ardındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine işaret edersiniz. RTÜK'ün sözünü ettiği 'toplumsal cinsiyet eşitliğine' değil.

"Kadın cinayetlerinde ciddi bir artış yaşanırken isabetsiz tespitlerle cinayetler engellenemez. Evet, her gün 5 kadın babaları, kocaları, ağabeyleri, sevgilileri olan erkekler tarafından öldürülüyor. Tıpkı Mor Çatı'nın TV spotlarında da söylendiği gibi...

"Çünkü toplumdaki egemenliklerinin bir sonucu olarak erkekler, kadın bedenini kendi mülkleri gibi görüyorlar. Çok öfkelenseler bile patronlarını, arkadaşlarını öldürmezken, eşlerini öldürebiliyorlar. Tıpkı Mor Çatı'nın TV spotlarında da söylendiği gibi...

"Biz feministler, rahatsız edici de olsa gerçekleri söylemeye ve değiştirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz.

"Evet beyler! Rahatsız olun!"

Mor Çatı'da Gülsun Kanat da "şiddeti uygulayan sorumluluğunu almazsa şiddeti yok edemezsiniz" diye konuştu.

Ne olmuştu?

RTÜK, vakfın televizyonda yayınlamak için çektiği kadına şiddete karşı üç filmi "genellemeler içermesi nedeniyle toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı" bulmuş, filmde kullanılan ifadelerin "tüm erkekleri işin içine soktuğunu" söylemişti.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/134748-mor-cati-evet-beyler-rahatsiz-olun

Share
İlgili Eğitim