TGC'nin "Medya Gözüyle Engelliler" panelinde Moray, STK ve hak örgütlerinin engellilere duyarsız kalmamalarını ve yardımlarında medyayı kullanılıp ajitasyon yapmamalarını, Ramazan Baş da etik olmayan, bilim dışı haberlerden uzak durulmasını istedi.
Medyanın engelliler konusunda yaptığı hatalı haberlerin yarattığı sorunlar ve hak ihlalleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 3. Babıali Şenliği'nde TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto'nun moderatörlüğünü yaptığı "Medya Gözüyle Engelliler" panelinde etkili şekilde işlendi.
Sultanahmet Parkı'ndaki Amfi Tiyatro'da düzenlenen panelde, Sakatlar Federasyonu Başkanı Cemal Mardan, Görünmeyen Gazete Yazıişleri Müdürü F. Mehmet Moray, Omurilik Felçliler Derneği Başkanı Ramazan Baş, Posta gazetesi yazarı Yavuz Kocaömer engellilerin yaşadıkları sorunları anlattı.
"Devletin üzerinden sorumluluk atma lüksü yok"
Bizim Gazete'ye göre, devlet bütün sorumluluklarını üzerinden atmak gibi bir lükse sahip olmadığını söyleyen Moray, sivil toplum örgütleri ve diğer örgütler, yerel yönetimler engellilere duyarsız kalmamaları gerektiğini ve yardımlarında medyayı kullanılıp ajitasyon yapmamaları gerektiğini belirtti.
"Bu sorun eğitimle çözülür"
Ayrımcılık aile içerisinde oluştuğunu ve çevreye hesap verme endişesiyle aile içerisinde yapılan korumacılık ve himayeciliğin engelliye zarar verdiğini söyleyen Moray, "Aile, engelli çocuğun başına bir iş geldiğinde ne cevap veririm diye düşünür. Biz demokrasiyi insan haklarında teşkil etmek istiyorsak bireyi birey olarak kabul etmek zorundayız. Engeli kendisi değil bizim dışımızdaki unsurların yaratığını kabul etmek zorundayız" dedi.
"Haber bilerek araştırılarak yapılmalı"
Omurilik Felçliler Derneği Başkanı Ramazan Baş da haberi bilerek araştırarak yapmak çok önemli olduğunu vurguladı; etik olmayan, bilim dışı haberlerle kişilerin hayatlarının çok olumsuz şekilde etkilenebileceğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.
"Uzmanlaşmış haberlere çok ihtiyacımız var. Konu çok uzun önemli ama küçük bir anımla anlatmak istiyorum... Yıllardır hiçbir yardım almadan toplum bilincini oluşturmak için medyada görev yaptım. Mutlaka özel bilgilerle donatılmış halde yapmalı ki sorunlar çok daha rahat çözümlenebilsin. Medyanın gücü gerçekten bu ülkede çok fazla. Umarım sorunlar bundan sonra daha ciddiye alınır."
"Medya özürlüler bakımından görme özürlü"
Sakatlar Federasyonu Başkanı Cemal Mardan medyanın özürlüler bakımından görme özürlü olduğunu söyledi.
"Medya toplumları yönlendiren önemli bir güçtür. Algılamaları değiştirir. İyi bir okulda okuyamadıysam, iyi bir yerde genel müdür olamadıysam, evde sorun yaşadıysam, inanın ki bunda medyanın suçu yüzde 50'den fazladır. Çünkü medya toplumları yönlendiren önemli bir güçtür. Algılamaları değiştirir. Medya özürlülerle ilgili özürlüleri tanımadan bir algı oluşturur.
"Herkes medyaya yüklendi"
Milliyet ve Posta gazetesi yazarı Yavuz Kocaömer ise 20 yıldır bedensel engelli bir ağabeyiyle yaşadığını, 13 yılını da engelli insanlar için "ne yaparım" diyerek geçirdiğini söyleyerek eğitim sistemini eleştirdi.
http://bianet.org/bianet/toplum/125217-medya-bilinclenirse-engellinin-dunyasi-da-donusur