Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kuş Cenneti Cehennem Olmadan

Nesli tükenmekte olan tepeli pelikanlarıa da ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti'nde çevre kirliliği balık ve kuşların ölmesine sebep oluyor. Milletvekili Havutça konuyu Meclis'e taşıyacak. Doğa Derneği'nden İsfendiyaroğlu düzgün denetim yapılmadığını söylüyor.

İçerik Alınlık Resmi

Nesli tükenmekte olan tepeli pelikanlarıa da ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti'nde çevre kirliliği balık ve kuşların ölmesine sebep oluyor. Milletvekili Havutça konuyu Meclis'e taşıyacak. Doğa Derneği'nden İsfendiyaroğlu düzgün denetim yapılmadığını söylüyor.

Nesli tükenmekte olan kuşlara da ev sahipliği yapan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı'nda fabriklardan çıkan kimyasal atıklar, balık ve kuşların ölmesine sebep oluyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Manyas Kuş Cenneti'ndeki çevre kirliliği sonucu ölen kuş ve balıklara dikkat çekerek konuyu TBMM'ne taşıyacağını duyurdu.

Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, Kuş Cenneti'nin uzun yıllardır çevre kirliliği ile uğraştığını ve hiçbir denetleme mekanizmasının işletilmediğini söylüyor.

Kuş Cenneti Millî Parkı; Balıkesir ili içerisindeki Manyas Kuşgölü'nün kuzeydoğusunda yer alıyor.

Göçmen kuşların uğrak yeri Uluslararası A sınıf diplomaya sahip Kuş Cenneti, her yıl 250 türden üç milyondan fazla kuşa ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında nesli tehlike altında olan tepeli pelikanları da var.

Kuş türlerinden 66 tanesi Milli Parkta düzenli olarak her yıl kuluçka topluluğuna katılıyor; geri kalanlar ise, göçler sırasında Kuşcenneti'ne uğruyor. Kuş Cenneti'nin yeri ilk kez 1938'de keşfedildi. Türkiye'deki milli parklar içinde en küçüğü olmasına rağmen en çok ziyaretçi çekenlerden biri.

"Önce balıklar sonra kuşlar"

12 senedir kuşlarla ilgilenen Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, Kuş Cenneti'nin uzun yıllardır çevre kirliliği ile uğraştığını ve hiçbir denetleme mekanizmasının işletilmediğini söylüyor.

"Manyas Kuş Cenneti'ne ilk gittiğimde de kirli atıklar vardı. Çevresindeki sanayi bölgesinden atıklar doğrudan göle dökülüyor. Önce balıklarda çeşitli kimyasal atıklar birikiyor; sonra onlarla beslenen kuşlara geçiyor.

"Aslında önceden bu konuda önlemler alınmış; fabrikalara arıtma tesisleri konmuş ancak bunları kullanmıyorlar. Orada düzenli denetim yapacak personel yok; firmalar denetime gelince arıtma tesislerini açıp sonra kapatıyorlar. Bu konuda bir an önce bir şeyler yapılmalı."

"Arıtma tesisleri çalıştırılmıyor"

İlkhaber gazetesinin haberine göre, haftasonu konuyla ilgili açıklama yapan CHP vekili Havutça, çevrede bulunan tesislerin, ticari kaygılarından dolayı arıtma tesislerini çalıştırmadığını ve milli parkı kirletip zehirlediğini söyledi.

"Cezai müeyyidelerin ötesinde insani bir sorumlulukla Kuş Cenneti Milli Parkı'nı, temiz bir şekilde yarınlara taşıyacak tedbirleri birlikte alalım. Milli Park'ının geçmişte kirlilik sebebiyle elindeki A sınıf diploması dondurulmuştu. Bunu almak için çok büyük çaba sarf ettik. Milli parkın diploması tekrar geri alınırsa, bunun bedelini kimse ödeyemez."

Havutça, iş insanlarına ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na seslenerek herkesin sorumluluk üstlenmesini ve görevini yerine getirmesini istedi.

http://bianet.org/bianet/ekoloji/140284-kus-cenneti-cehennem-olmadan

Share
İlgili Eğitim