Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Kaz Dağları Sakinleri'nden "Eybek Dağı'nda RES'e Hayır"

Balıkesir Havran ilçesi Eybek Dağına yapılmak istenen 75 adet RES tribününe yönelik yöre halkının tepkileri sürüyor.     Kaz Dağlarına yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine karşı mücadele eden Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması, geçtiğimiz hafta basın açıklaması yaparak "Bizler yenilenebilir enerji yalanlarıyla Eybek Dağı’nın da talan edilmesini istemiyoruz." dedi.     Açıklama Dayanışma adına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği* tarafından yapıldı.
Balıkesir Havran ilçesi Eybek Dağına yapılmak istenen 75 adet RES tribününe yönelik yöre halkının tepkileri sürüyor.  
 
Kaz Dağlarına yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine karşı mücadele eden Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması, geçtiğimiz hafta basın açıklaması yaparak "Bizler yenilenebilir enerji yalanlarıyla Eybek Dağı’nın da talan edilmesini istemiyoruz." dedi.  
 
Açıklama Dayanışma adına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği* tarafından yapıldı.

Açıklamada Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden RES'lerin değerlendirme raporlarının acele ve baştan savma hazırlandığı söylenirken, yanlış ve eksik bilgilerle hazırlanan "ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve projenin uygulanmamasını isteyeceğiz." denildi. Açıklamanın ÇED raporu bölümü şöyle; 

“ÇED Dosyasını inceledik, uzmanlarımıza gönderdik ve ne denli baştan savma, acele ile hazırlanmış, kopyala yapıştır bir ÇED dosyası olduğunu gördük. Öyle ki, dosyada Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü denilmiş. Yani Eybek Dağı’mız İzmir’e taşınmış. Biz Eybek Dağı’mızı vermeyiz. Uzmanlarımız, Dosyada yer alan ve Eybek Dağı’nda olduğu yazılı bazı bitki ve hayvanların bölgemiz ile hiçbir alakası olmadığını belirttiler. Eybek Dağı’nda olan endemik bitkilere de yer verilmediğini…Hatta listelerde yazdıkları bitki ve hayvan adlarının güncel olmadığını... Dosyada daha bir sürü yanlışlık ve eksiklik var. Bunları İDK toplantısına katılıp yazılı ve sözlü olarak komisyon üyelerine belirteceğiz ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve projenin uygulanmamasını isteyeceğiz."

"Türkiye'nin enerji açığı yok" 

Türkiye'nin enerji ihtiyacının olmadığının da belirtildiği açıklamada, üretilen enerjiden verimli yararlanmak için öncelikle enerji tasarrufunun, enerji verimliliği gibi uygulamaların yapılması ve kayıp kaçağın önlenmesi gerektiği vurgulandı. Yenilenebilir enerji üretim modellerinin desteklendiği ancak yer seçiminin önemli olduğunun belirtildiği açıklamada enerji yatırımlarının doğayı tahrip etmemesi ve rant odaklı olmaması gerekir denildi. 

Açıklamada "Enerji yatırımlarının gereken enerjinin Almanya, Danimarka gibi ülkelerde olduğu gibi yerel yönetimlerin ve halkın katılacağı kooperatifler aracılığıyla üretilmesi en doğru yoldur. Ne yazık ki ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımları da özellikle yabancı sermayeli şirketler aracılığıyla ranta ve talana dönüştürülmüştür. " denilirken RES'lerin inşası sonrasında Kaz Dağı ekosisteminin de geri dönülümez biçimde zarar göreceği ifade edildi.  Açıklamada Eybek Dağı ve civarının Edremit Körfezi için oldukça önemli özelliklere sahip olduğu vurgulanırken, bölgenin akciğeri olan yerin proje alanı olarak seçilmesi yanlıştır denildi. 

Açıklalamanın tamamı şöyle; 

EYBEK DAĞI’NDA RES’E HAYIR!

Basın Açıklaması-14 Haziran 2019/Edremit

Basına ve kamuoyuna,

Hepinizi Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması adına saygıyla selamlıyoruz.

Bildiğiniz gibi, Kazdağımız, Madra Dağımız, Eybek Dağı’mız, dağlarımız, ovalarımız, derelerimiz, denizlerimiz ne yazık ki talancı sermayenin tehdidi altında. Madenciler, termikçiler, enerji şirketleri en güzel ekosistemlerimize göz diktiler. 


Eybek Dağı’mızda da Polat Enerji A.Ş. adlı, yüzde doksanı Kanada ve Fransız sermayeli çokuluslu bir firma, Duygu RES Projesi adlı bir rüzgar enerji santralı yapmak istiyor. Söz konusu projenin ÇED süreci geçtiğimiz yıl başlamış, 25 Ekim 2018 tarihinde Edremit Şükrü Kültür Merkezinde yapılmak istenen “Halkı Bilgilendirme Toplantısı”nı yaptırmamış ve “RES’lerin zararlarını biliyoruz, Eybek Dağı’nda RES istemiyoruz, o nedenle de bilgilenmek istemiyoruz” demiştik.

EYBEK’E RES İSTEMİYORUZ!

Proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci devam ediyor. 17 Haziran 2019 tarihinde, pazartesi günü saat 10.30’da, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı var. İnceleme Değerlendirme Komisyonu üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kuruluşların ilgili birimlerinin temsilcilerinden oluşuyor. Projenin geleceğine bu toplantıda karar verilecek. ÇED Raporu uygun bulunmuş ise proje kabul edilecek, eksikler var ise ÇED süreci durdurulacak ve ek süre veriler eksiklerin tamamlanması istenecek, proje olumsuz bulunursa da ÇED süreci sonlandırılacak.
Bizler Yenilenebilir Enerji yalanlarıyla Eybek Dağı’nın da talan edilmesini istemiyoruz.

“HAVAMA, SUYUMA, DAĞIMA DOKUNMA”

“Duygu RES Santrali” projesinin ÇED Dosyasını inceledik, uzmanlarımıza gönderdik ve ne denli baştan savma, acele ile hazırlanmış, kopyala yapıştır bir ÇED dosyası olduğunu gördük. Öyle ki, dosyada Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü denilmiş. Yani Eybek Dağı’mız İzmir’e taşınmış. Biz Eybek Dağı’mızı vermeyiz. Uzmanlarımız, Dosyada yer alan ve Eybek Dağı’nda olduğu yazılı bazı bitki ve hayvanların bölgemiz ile hiçbir alakası olmadığını belirttiler. Eybek Dağı’nda olan endemik bitkilere de yer verilmediğini…Hatta listelerde yazdıkları bitki ve hayvan adlarının güncel olmadığını…
Dosyada daha bir sürü yanlışlık ve eksiklik var. Bunları İDK toplantısına katılıp yazılı ve sözlü olarak komisyon üyelerine belirteceğiz ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve projenin uygulanmamasını isteyeceğiz.

“ÖNCE ENERJİ VERİMLİLİĞİ”

“Enerji İhtiyacımız Var” sözü koca bir yalan. Kurulu gücümüz: 87 bin mw. 2018’de Kullanılan enerji: 47 bin mw. Bu rakamlar Enerji Bakanlığı’nın web sayfasından. 
Halihazırda 2028 yılı için bile fazla kurucu gücümüz var.


Öncelikle enerji tasarrufu, enerji verimliliği gibi uygulamaların yapılması ve kayıp kaçağın önlenmesi gerekir. İklim değişikliğine yol açan fosil yakıt kullanılarak gerçekleştirilen termik santralların kapatılması gerektiği gerçeğiyle, güneş ve rüzgardan yararlanılarak yenilenebilir enerji üretimi bizlerin de desteklediği bir enerji şeklidir ancak uygulamanın ve yer seçiminin doğru olması gerekir. Enerji yatırımlarının doğayı tahrip etmemesi ve rant odaklı olmaması, gereken enerjinin Almanya, Danimarka gibi ülkelerde olduğu gibi yerel yönetimlerin ve halkın katılacağı kooperatifler aracılığıyla üretilmesi en doğru yoldur. Ne yazık ki ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımları da özellikle yabancı sermayeli şirketler aracılığıyla ranta ve talana dönüştürülmüştür. 


Yer seçimindeki yanlış uygulamalar ve fazla sayıda tirübün nedeniyle bugüne kadar Karaburun, Çeşme, Urla ve Bodrum civarlarında gerçekleştirilen RES projeleri çevreye verdiği zararlar nedeniyle tepkilere neden olmuştur. Söz konusu bölgeye yapılan ziyaretlerde, bölge halkının şikayet ve rahatsızlıklarına ve en bakir alanlarda açılan yollar ve tribün kurulum alanlarında gerçekleştirilen inşaat faaliyetleri ile söz konusu bölgelerde gerçekleşen ekolojik yıkımlara tanık olunmuştur.

150 megawat kurulu güce sahip olan Duygu RES Projesinde de oldukça büyük tribünlerin kullanılacağı görülmekte olup bu tribünlerin taşınması için de geniş yolların inşa edilmesi gerektiği açıktır. Projeye göre 37’si 4 Megawat, 3’ü de 0,9 Megawat gücünde olmak üzere 40 türbin yapılacaktır. Türbinlerin taşınması için 25 km uzunluğunda 8 metre genişliğinde yeni yol yapılacak, 11 km. eski yol da genişletilecektir. İlk projeye göre türbin sayısı 75’den 40’a düşürülmüş ancak türbin kapasiteleri arttırılarak aynı kurulu güç korunmuştur.Bazı türbinlerin yerleri ilk projeye göre daha az orman tahrip edilmiş olacağı açıklaması ile ormanlık alanların güneyine kaydırılmıştır. Ancak bu değişiklikler yeterli değildir.

Yollar ve tribün kurulum alanlarında yapılacak kesim ve inşaat faaliyetleri nedeniyle bölgenin eşsiz ekosistemi etkilenecektir. Ayrıca, bölgede yaşayan ve ormandan kestane, mantar toplayan yerel halk bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Ayrıca proje alanında tarım alanı ve meralar da vardır. Köylülerin tarım alanlarının kamulaştırılması ve meraların tahsisi durumunda, köylüler tarım yapamaz, hayvan yetiştiremez hale gelecektir.

RES’lerin kuşlar, arılar ve yarasalar üzerinde de etkili olduğuna dair önemli araştırmalar vardır. RES’lere yakın alanlarda tarımsal faaliyetler de olumsuz etkilenmektedir. Bu durumda, bölgemizin geleneksel tarım ürünü zeytin de olumsuz etkilenecektir. Nitekim ÇED Dosyası ekinde yer alan Kuş, yarasa ve Memelilerle ilgili raporda 10 günlük gözlemin yeterli olmadığı, daha uzun süre gözlem yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Duygu RES Projesinin kurulması planlanan EYBEK Dağı ve civarı, Edremit Körfezi için oldukça önemli özelliklere sahiptir. Bölgenin akciğeridir. Proje alanı yer seçimi yanlıştır. Projenin burada gerçekleştirilmesi, bölgede ciddi tepkilere yol açmaktadır.

Bu nedenlerl;,

Eybek Dağı’nda Rüzgar Enerji santralı istemiyoruz. Duygu RES Projesine Hayır diyoruz.

“Polat Enerji, Eybek’i Terket ! ” 
“Eybek’e RES İstemiyoruz!”

Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması

* Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Avrupa Birliği tarafından desteklenen BİRLİKTE: Yerel STÖ'ler için Kurumsal Destek Programı faydalanıcılarındandır. 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [57.25K]
Share
İlgili Eğitim