Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kadınlar yeni yasaya da sığınamadı

Kadın cinayetlerinin hız kesmediği Türkiye’de Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfına başvuran her 4 kadından 1’i sığınak talep ediyor.

İçerik Alınlık Resmi

Kadın cinayetlerinin hız kesmediği Türkiye’de Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfına başvuran her 4 kadından 1’i sığınak talep ediyor.

kadin cinayetleri

2012 yılının yalnızca ilk dört ayında ve yalnızca Mor Çatı’dan destek talep eden kadınların sayısı 384, sığınak talep eden kadınların sayısı ise 102 oldu. Ancak yetersiz sığınak sayısı nedeniyle kadınların büyük çoğunluğu bir sığınağa yerleştirilemedi.

Yeni çıkarılan 6284 sayılı Yasa, kadınların devletten korunma talep etmesine olanak sağlıyor, ancak yeterli önlem alınmadığı için pek çok durumda uygulanmıyor. Nitekim İstanbul’da geçtiğimiz günlerde eşleri tarafından öldürülen Zahide Feyzioğlu ve Mahmure Karakule’nin öncesinde devletten korunma talep ettikleri biliniyor. Resmi rakamlara göre her 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddet gördüğü Türkiye’de sadece 1931 kadın bir sığınakta kalabiliyor. Haziran ayında açıklama yapan Bakan Fatma Şahin, Türkiye’de 86 sığınak olduğunu ve 35 ilde sığınak olmadığını bildirmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mor Çatı, kadın cinayetlerini durdurmayan, görevi ihmal suçu işleyen yetkililerin engellenmesini, sığınakların açılmasını ve bu sığınakların kadınları şiddet yaşadığı ortama geri dönmeye zorlayan koşullardan arındırılmasını, çocuklarıyla birlikte güçlenmelerini sağlayacak şekilde yürütülmelerini istedi.

4 AYDA 400 KADIN BAŞVURDU

Mor Çatı dayanışma merkezinde 2012 yılının ilk 4 ayında şiddet gören 384 kadınla toplam 475 görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmeler yüz yüze, e-mail ya da mektup ve telefonla yapıldı. Bu 4 ayda 102 kadının talebi sığınak oldu. 79 kadın psikolojik, 105 kadın da hukuki destek istedi. 158 kadın ise sadece bilgi almak ya da sosyal destek istemek için başvurdu.

Vakıftan yapılan açıklamada, “Yasa ve genelgeler sığınakta kalan kadınlarla ilgili bilgi verilmesini yasaklıyor. Ancak hâlâ polis, savcı gibi kamu görevlilerinin şiddetçi eşleri Mor Çatı’ya yönlendirdikleri görülüyor. Eşinin sığınakta olduğu bilgisini, karakoldan, hatta savcıdan aldığını söyleyen erkekler olduğu gibi, bir örnekte savcının resmi bir yazıyı eşe verdiği ve Mor Çatı’dan bilgi sorduğu da görüldü” denildi.

http://www.evrensel.net/news.php?id=33135

İlgili Dosyalar:

  1. kadin cinayetleri [JPG] [114.60K]
Share
İlgili Eğitim