Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Kadın Kadına Mor Öyküler

Kaos GL’nin düzenlediği ve teması "mor" olarak belirlenen 7. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın son başvuru tarihi 16 Nisan. Ödüllerin 7. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da verileceği yarışmanın Onur Jüri üyesi Pınar Selek.

Kaos GL’nin düzenlediği ve teması "mor" olarak belirlenen 7. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın son başvuru tarihi 16 Nisan. Ödüllerin 7. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da verileceği yarışmanın Onur Jüri üyesi Pınar Selek.

Bu sene yedincisi düzenlenecek Kadın Kadına Öykü Yarışması'na katılım için öykülerin son teslim tarihi 16 Nisan 2012.

Kaos GL'nin düzenlediği ve teması "Mor" olarak belirlenen 7. Kadın Kadına Öykü Yarışması'nda Onur Jüri üyeliğini Pınar Selek yapacak. Yarışmanın ödülleri, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan 7. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'da sahiplerini bulacak.

7. Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın çağrı metni şöyle:

"2006 yılında "Mutlu Aşk Vardır" temasıyla yola çıktığımızda hedef "belleklere kazınmış karanlık bir imajı silmek"ti. Bugüne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüş, sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli ve yaralayıcı ilişkilere tanık olmuştuk. Mutlu ve umutlu biten öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikâyelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara ve duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istemiştik. 

"İkinci yarışmamızda "İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk"dedik ve "ilk"lerin hissettirdikleriyle buluştuk yeniden. Üçüncü yarışmamızda, kadınların kaleminden akan "Ten ve Tutku" dolu öyküleri okuduk coşkuyla. 2009 yılında, bu coşkuyla "Ütopya"larımızın peşine düşelim dedik. Beşinci yarışmamızda, ütopyalarımızın gülümsemesini hep yanımızda taşıyarak, gördüklerimize, duyduklarımıza, yaşadıklarımıza ve bunların bize düşündürdüklerine, hissettirdiklerine geri döndük ve "Bir Kadın (mı) Sevdim(?)" dedik. Geçen sene de "Her Yerdeyiz" diyerek saklandığımız, hapsedildiğimiz mekânlardan seslendik. Bu sene ise kalemlerimizden "Mor" aksın istedik."

Bu Sene Tema "Mor"...

Gerçek olan hep elle mi tutulur? Herkes için tek bir gerçeklik mi var? Değişmez mi? Bize sunulan gerçeklik, gördüğümüz her şey bizim mi? Renkleri aynı mı görürüz? Hepsi herkes için aynı şeyi mi simgeler? Görünenin hissettirdiği aynı gibi dursa da; yaşadıklarımızın, yorumlarımızın, hissettiklerimizin, renklere yüklediğimiz anlamların farklılığı içinde başka türlü algıladık bazı renkleri.

"Mor" gibi...

Görmekle kalmadık "Mor"u, hissettik, işittik, tattık, sevdik belki "Mor" olanı, belki de nefret ettik "Mor" olandan... Bazen aşkın nişanesi bazen neftetin izi oldu tenimizde düşen mor ama hep kadınlığımızın rengi. Kimi zaman ağırlığını hissettik hatta belki de hayatımızın bir dönemine bu rengin adını verdik, bu renkle andık, hatırladık o zamanları. Kimi zaman avucumuzun tam ortasında tuttuk sımsıkı hiç bırakmamacasına, kimi zamansa meydanlarda sesimizin rengi oldu isyanımızın ateşiyle...

Kadın kadına aşklarımızın, heyecanlarımızın, hüsranlarımızın ve sevinçlerimizin neresine düşer "Mor"? Ya sizin için "Morneydi ve hayatınızın neresinde şimdi? Heyecanla bekliyoruz "Mor"a bulanmış öykülerinizi...

 Onur jürisi Pınar Selek

1971 İstanbul doğumlu sosyolog, araştırmacı, yazar, feminist ve barış aktivisti Pınar Selek, dışlananların ve birbirini dışlayanların ortak atölyesi olan "Sokak Sanatçıları Atölyesi"nin kuruluşuna öncülük etmiştir. Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi kurucularından ve aktivistlerinden biri olan Selek, barış ve insan haklarıyla ilgili çalışan birçok STK ve harekete destek vermektedir.

Ayrıca Amargi Feminist Teori Dergisi editörlüğünü yapmaktadır. Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlanan ve bir dönem Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yapan Selek'in EZLN Zapatist hareketin bildirileri ve Marcos'un mektuplarından oluşan "Ya Basta! Artık Yeter"adlı çeviri/derleme (Belge Yayınları/1999); Ülker Sokak'ta travesti ve transseksüellerin dışlanmasını konu alan "Maskeler, Süvariler, Gacılar" (Aykırı Yayınları/2001); barış mücadelesinin ve genel anlamda tüm sol muhalefetin yaşadığı sorunların da ele alındığı "Barışamadık" (İthaki Yayınları/2004); farklı sosyal koşullardan çok sayıda erkeğin askerlik deneyimleri hakkındaki anlatımlarına dayanan araştırması "Sürüne Sürüne Erkek Olmak" (İletişim Yayınları/2008); masal kitabı "Su Damlası" (Özyürek Yayınları/2008) ve 12 Eylül sonrası yılları anlattığı "Yolgeçen Hanı" (İletişim Yayınları/2011) adlı kitapları yayınlandı.

7. Kadın Kadına Öykü Yarışması - 2012 : "Mor" Başvuru Koşulları:

  • Yarışma, Türkiye'de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.
  • Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.
  • Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 6 kopya halinde gönderilmelidir. Metinler 12 punto ve Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.
  • Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır. Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Öykülerle birlikte metnin CD ya da diskete kaydedilmiş elektronik bir kopyası da gönderilmelidir.(Cezaevindeki kadınlar ve bilgisayar kullanma olanağı bulamayanlar, durumlarından jüriyi haberdar etmeleri halinde bu koşuldan muaf tutulacaktır).
  • Adaylar yarışmaya en fazla üç farklı öykü ile katılabilirler.
  • Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Birden fazla öykü gönderen katılımcılar, tüm öyküleri için aynı rumuzu kullanacaklardır. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.
  • Adaylar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün/ öykülerin adını, kendi adları, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaralar ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri öyküleri ile birlikte elden ya da posta yoluyla teslim edeceklerdir. E-posta yoluyla gönderilen ya da son başvuru tarihinden sonra elimize ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmez.
  • Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL'nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır. Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.
  • Katılım ücretsizdir.
  • Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.
  • Öykülerin 16 Nisan 2012 Pazartesi saat 18:00'e kadar gönderilmiş olması gerekir.

Ödüller:

Birinci olan öykünün sahibi 300 TL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı ise 200 TL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 TL ya da sürprizlerle dolu bir sepet arasında karar verecek. Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL'nin web sayfasından takip edebilirsiniz.

Değerlendirme:

1- Öyküler 6 kişiden oluşan "Öykü Değerlendirme Jürisi" tarafından değerlendirilecektir.

2- Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.

3- Öykü Değerlendirme sonuçları Mayıs ayının ilk haftasında Kaos GL'nin www.kaosgl.org adresindeki web sayfasında açıklanacaktır.

4- Elenen öyküler, sahiplerine iade edilmeyecektir.

Jüri: Burcu Ağaç, Burcu Ersoy, Damla Gülmez, Güzin Yamaner, Selen Doğan, Şehri Karayel

Onur Jüri Üyesi: Pınar Selek

Son Teslim Tarihi:

16 Nisan 2012

Öykülerin Gönderileceği Adres:
Kaos GL Derneği
GMK Bulvarı, 29/12, Demirtepe/ Kızılay - Ankara 

Yarışma hakkındaki sorularınız için: [email protected]

http://bianet.org/bianet/kultur/137201-kadin-kadina-mor-oykuler?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Share
İlgili Eğitim