Türkiye’nin ilk ve tek kadın konulu kütüphanesi ve arşivi olan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı 28. yaşını düzenlediği bir şenlikle kutladı. Şenlikte yıldönümü Neveser Kökdeş Şarkıları konseri ve Etnik34 Flamenko Dans Grubu gösterisiyle kutlandı.
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Jale Baysal, Aslı Davaz, Şirin Tekeli, Füsun Ertuğ Yaraş ve Füsun Akatlı tarafından 14 Nisan 1990'da kuruldu. İstanbul Fatih’te okurlarıyla buluşan kütüphane, Fener İskelesi’nin tam karşısında 18.yüzyıla ait taş-tuğla duvarlı bir tarihi yapıda konumlanıyor. İki katlı kütüphanenin giriş katında süreli yayınlar ve gazete kupürleri yer alıyor. Üst kattaysa etkinliklerin düzenlendiği bir salon ve kadın yazarların eserleri bulunuyor. Aynı salonda Halide Edip’ten Nilgün Marmara’ya farklı dönemlerde yaşayan kadın yazarların fotoğrafları sergileniyor.
Kütüphane’nin koleksiyonunda 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan belgeler bulunuyor. 1872 yılında “Hanımlara Mahsus Gazete“ ismiyle çıkan kadın dergisi, kütüphanenin en eski tarihli belgelerinden. Koleksiyonda bulunan bir başka önemli belgeyse; 1. Dünya Savaşı cephelerinden Çanakkale Savaşları’nda hastaneye çevrilen Reşat Paşa Vapuru’nda gönüllü hemşirelik yapan Safiye Hüseyin Elbi’ye ait. Elbi’nin pasaportu kütüphanede bulunuyor.
Kütüphanenin amacı “Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini de gelecek nesiller için saklamak” olarak tanımlanıyor.
Kaynak: Taz Gazete/Bianet
İlgili Dosyalar:
- BAŞLIK YOK [JPG] [200.67K]